Co do LPG - wiek ok. 7-10 lat ?

05 Maj 2026, 08:34

Witam,
od dłuższego czasu przeszukuje www w poszukiwaniu samochodu dobrego do LPG. przyznam się, że korzystałem z czat-gtp, ale niestety część podawanych informacji była błędna przy weryfikacji. Wiem, że temat już pewnie był kila razy poruszany. Rozważałem nawet przesiadkę na diesla ale obecne ceny trochę odstraszają no i koszty adblue, dpf i innych podzespołów również.
Żywot mojego wysłużonego 407 z 2004 roku, 2,0 + LPG (136 kM) dobiega końca. w sumie 10 lat bezproblemowej jazdy na LPG (butla 52 L netto) traci już ważność, a ostatnio zaczął wariować (przy wstecznym przeskakuje na benzynę i gaz co kilka sekund, sporadycznie się to też zdarza jadąc do przodu - w serwisie LPG nie znaleźli przyczyny - włączyli jakiś filtr napięcia i coś podnieśli, ale następnego dnia to samo - więc chyba sterownik pada).
Moje wymagania to kombi, ew. coś w stylu suwa ale potrzebuje duży bagażnik. Najlepiej 1,8-2,0 silniki, hydrauliczna regulacja, i butla nie mniejsza niż mam teraz czyli te 52 netto lub większa (w kole). Aktualnie rocznie teraz wychodzi że robię ok. 35 tys. km (więc koszty eksploatacyjne mają znaczenie - do pracy ok. 100 km dziennie - 20% miasto, 80% pozamiejskie)
Mój typ idealny to był avensis 1,8 147 km rok. 2017 (tu butle podobno 80 brutto można włożyć) lub kia optima 2,0 163 km z pośrednim w kombi ale tego jak na lekarstwo jest w otomoto no i trzyma cenę ok. 60+ k zł trzeba by liczyć za mały przebieg jak na 10 lat.

Prośba o wskazanie innych alternatyw, ewentualnie dopuszczam coś z turbo i /lub bezpośrednim wtryskiem (szukałem TSI 1,4 T 150 km) ale to chyba do 2015 robili na pośrednim. budżet coś ok. 50 k zł + gaz, rocznik od 2016 (starsze mają problem z assistane na wyjazd zagraniczny), kombi/suw, spora butla. Wiem że nie można wszystkiego mieć ale w miarę bezawaryjny i w miarę tani w utrzymaniu/serwisowaniu. nie chcę silników typu 1,2 (90 kM). Żeby w miarę płynnie się poruszać. Proszę o pomoc / propozycję co dobrze śmiga na gazie. A może kia 1,6 gdi , 180 kM ? lub TSI 1,8 ?
Xardas86
Nowicjusz

05 Maj 2026, 09:52

Ani GDI, ani TSI się nie nadają pod LPG i długie użytkowanie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

05 Maj 2026, 10:31

to może jednak bezpieczniej jest jakiś mniej skomplikowany diesel ? albo benzyna pod gaz np. z USA ?
Xardas86
Nowicjusz

05 Maj 2026, 11:07

Mniej skomplikowanych diesli to za dużo nie ma... A tym bardziej dużych pojemnościowo. W Kia masz sprawdzony 1.6 CRDi, ale nie wiem czy Ci mocy/momentu wystarczy w trasy skoro szukasz dużego auta. Z drugiej strony można soft zrobić.

Tylko jak policzysz sobie koszt paliwa + potencjalny serwis, to nie wiem czy Ci wyjdzie taniej. Samo paliwo już nie jest tanie, droższe od benzyny, do tego wtryski, DPFy, turbo, EGRy... Może z niskim udokumentowanym przebiegiem.
galakty
Forumowicz VIP

05 Maj 2026, 11:07

Xardas86 napisał(a):to może jednak bezpieczniej jest jakiś mniej skomplikowany diesel ? albo benzyna pod gaz np. z USA ?

Mało skomplikowane diesle dawno się skończyły.

Ja proponuję Megane IV kombi 1.6 114km. Te silniki fabrycznie wychodziły z lpg i dobrze się sprawdzają. Auto też same w sobie ok i kupisz sobie w miarę świeży egzemplarz.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

05 Maj 2026, 16:06

Gaz założysz bezproblemowo do tipo 1.4tjet
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...
    Cztery generacje Renault Clio - historia
    Cztery generacje Renault Clio sprzedały się w łącznej liczbie 13 milionów sztuk. Renault Clio to samochód bijący wszelkie rekordy: najlepiej sprzedający się francuski samochód wszech czasów, pierwszy ...

06 Maj 2026, 07:50

Noooo tylko on raczej szuka większego auta w kombi, a nie kompakta z 1.4 pod maską.
galakty
Forumowicz VIP

06 Maj 2026, 09:27

Potwierdzam, raczej coś większego od tipo (chociaż nigdy w nim nie siedziałem). Nie wiem jak jest z miejscem w focusie, octavi ale chyba raczej są większe od tipo i więcej miejsca. Myślę że coś porównywalnego gabarytowo do octavi, mondeo, leon ?, i40, optima, chyba że faktycznie jest coś z dobrym silnikiem co daje radę w trasie (jakiś zapas mocy by się nie męczył) to może się skuszę ale musiałoby być koniecznie w kombi (chodzi o bagażnik, k. zapasowe sporo miejsca też zabiera)
Xardas86
Nowicjusz

06 Maj 2026, 09:43

Xardas86 napisał(a):octavi ale chyba raczej są większe od tipo i więcej miejsca.

Nie są większe.
Xardas86 napisał(a):Myślę że coś porównywalnego gabarytowo do octavi, mondeo, leon ?, i40, optima,

Leon i Mondeo to rózne gabarytowo auta.

Przejedź się Tipo w kombiaku. W trasie daje radę. Za 1,2k.pln. zrobisz program i jest git. Skrzynia 6b skutecznie obniża obroty. No i chyba już jeden z nielicznych turbiaków technologicznie trwały i prosty jak drut zresztą jak całe auto.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe