Czy można tankować różne paliwo i je mieszać w baku ?

17 Mar 2026, 15:13

Mam silnik gdzie na wlewie pisze 95 (nie mniej niż 91)
Czy można dolać 98 i co to zmieni ?
I jaka w końcu w baku wyjdzie benzyna gdy się wymiesza?
Następnie ciekawi mnie która stacja ma najlepsze paliwa pod względem uszlachetniaczy? Bo wyczytałam że każda stacją dodaje swoje uszlachetniacze.
I jeszcze nurtuje mnie co będzie jeżeli na trasie mam paliwo95 dajmy na to z jednej stacji i dolewam pół baku innego też 95 ale z innymi uszlachetniaczami? I co będzie?

Może to brzmi głupio ale ciekawi mnie to a zaczynam przygodę z autem i ciekawi mnie to a koleżanek pytać nie będę hehe
renataResi
Nowicjusz

17 Mar 2026, 17:42

renataResi napisał(a):mam paliwo95 dajmy na to z jednej stacji i dolewam pół baku innego też 95 ale z innymi uszlachetniaczami? I co będzie?
nic nie będzie, tankuj co chcesz i nie zastanawiaj się nad tym
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Mar 2026, 19:24

No może poza ropą :naughty:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

18 Mar 2026, 08:10

Następny temat który kiedyś obstawiałem że będzie jak te olejowe historie walki dobra że złem :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...
    10 używanych funcarów za nieduże pieniądze
    Samochody sportowe kojarzą się zwykle z drogimi konstrukcjami z Włoch, Niemiec i Japonii. Ale wcale nie trzeba mieć pękającego w szwach portfela, żeby móc cieszyć się przyjemnymi emocjami za kierownicą. Oto 10 używanych ...