Czy olej 5w30 syntetyk będzie dobry do Wv polo 1.4 16v 75km

28 Paź 2020, 12:58

Witam, niedawno zakupiłem auto Vw polo 1.4 16v 75km 2004r I przymierzam się do wymiany oleju. Na karteczce na silniku pisze, że był lany olej ARAL 5W30(auto sprowadzane z Niemiec)
Pierwszy raz się spotykam z takim olejem w benzyniaku więc wolę zapytać. Dodam, że auto silnik jest w świetnej kondycji.
Dzugaj123r56
Nowicjusz

28 Paź 2020, 18:10

Kolego,konkretnie,rocznik,model,pojemnośc,moc,no i takie dane na tacy,wszystko jasne,bez zbędnych pytań,tak trzymaj,poza tym udzieliłeś kluczowej informacji,czyli,silnik w bdb stanie,to jedna z najważniejszych informacji przy wyborze oleju.Kiedyś zastanawiałem się,dlatego to zapamiętałem,czemu VW zmienił indeks lepkości,czyli 15W40,potem 10W40,na 5W30,o ile dobrze pamiętam taki olej jest zalecany,przede wszystkim musisz napisać czy chcesz tanio a dobrze,czy drogo i też dobrze,znajdziemy olej o bdb parametrach,ale jedno pewne,5W30 !Mozesz napisac dokładnie jaki konkretnie ten ARAL był wlany? Pełna nazwa,zrobimy porównania z konkurencją bym mógł przyglądnąć się jego parametrom,tak z ciekawości,gdyż wiem,że Niemcy b.chętnie stosują właśnie ARALA do silników VW gena,jestem ciekaw co takiego wybitnego drzemie w tych olejach a co moze dobrze słuzyć tym silnikom.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Paź 2020, 19:04

Dziękuję za odpowiedź, niestety w książce serwisowej nie ma dokładnej informacji jaki olej był lany A plakietka na silniku wygląda tak (załącznik), jeśli w czymś to Panu pomoże :)
Dzugaj123r56
Nowicjusz

31 Paź 2020, 08:05

Do 2001 r VW zalecał do s.75 KM oleje 15W40,10W40,po tym roku już 5W30, czyli według mnie zauważono,iż tamte nie służą silnikowi należycie dobrze,wcale sie temu nie dziwię,nie jestem zaskoczony,co prawda te silniczki posiadają pasek rozrządu,ale juz hydraulikę zaworową posiadają.Nie sądzę by był zastosowany ARAL low saps,więc bierzemy na tapetę ten o odpowiedniej normie,i robimy porównanie z konkurencją.Jedyny jaki można zastosowac to Aral High Tronic F 5W30,jak wszystkie oleje ARAL drogi,ok 150 zł za 4 l plus kw,co ciekawe ,nie jest to pełen syntetyk,tylko wyprodukowany w technologii syntetycznej,cenią się,w tej cenie nie sądzę by był lepszy od AMSOIL -a np,który parametrami użytkowymi wyprzedził konkurencję,takich olejów do tego silnika nie potrzebujesz,po prostu,dla tego oleju nie mogę znalezć karty charakterystyki,żadnych parametrów,niczego.Ja myślę,że do tego silnika jakikolwiek olej Full Saps wybierzesz czyli 5W30 będzie dobry,patrz tylko na cenę oraz najlepiej norma A5 ,mozesz wybrać powiedzmy 3 oleje najtańsze jakie spotkasz,zrobimy porównanie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Lis 2020, 10:36

Ostatecznie wybrałem olej Mobil 5w30 syntetyczny, Po przejechaniu 500km nie widzę żadnych braków oleju w silniku, dziękuję za pomoc i ostatecznie zamykam temat
Dzugaj123r56
Nowicjusz