Czy ten olej jest oryginalny?

07 Paź 2025, 18:50

Cześć, zamówiłem ostatnio olej samochodowy z jednego portalu aukcyjnego. Sprzedawca miał bardzo dużo pozytywnych komentarzy.
Po zamówieniu oleju spojrzałem jeszcze na opinie produktu na allegro i znalazłem porównanie jednego użytkownika, który pokazuje oryginalny i podróbkę. Patrząc po jego zdjęciach przyszła do mnie podróbka, ale nigdzie nie mogę tego porównać i zweryfikować. Czy ktoś jest w stanie po zdjęciach stwierdzić czy jest ori?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

LucKy79
Nowicjusz

07 Paź 2025, 20:01

Jak rozpoznać podrabiany olej silnikowy po opakowaniu?
To takie ogólne wskazówki...Motul,Castro,Shell,Mobil to najczęściej podrabiane oleje.
Opakowanie – sprawdź dokładnie kanister
Materiał i jakość plastiku:
Oryginalne opakowania oleju Motul są wykonane z dobrej jakości, sztywnego plastiku. Fałszywki bywają bardziej miękkie, tanie w dotyku.
Powierzchnia kanistra powinna być gładka i matowa, bez zadziorów czy tzw. „fal”.
Nadruk / etykieta:
Etykieta powinna być bardzo precyzyjnie wykonana, równo naklejona, bez literówek.
Logo Motul musi być wyraźne, nie rozmazane, o prawidłowych proporcjach. Często produkty te mają naklejony hologram
Często podróbki mają literówki (np. „MOTVL”, „MOTUI”) lub nieznacznie zmienione znaki odstępy między literami.
Tłoczenia na kanistrze:
Na oryginalnym kanistrze są wytłoczenia (np. nazwa producenta, kod partii), a nie tylko nadruki. Sprawdź boki i dno.
Nakrętka i plombowanie
Motul stosuje zabezpieczenia w postaci plomb lub pierścieni zabezpieczających pod nakrętką.
Otwierana butelka powinna wydawać charakterystyczny „klik” czyli zrywasz plombę — brak tego mechanizmu to znak że kupiłeś podróbkę.
Upewnij się, że zakrętka nie wygląda na wcześniej otwieraną.
Kod QR i numer partii
Nowe kanistry Motul (szczególnie od 2020 roku) mają naklejkę z numerem partii i kodem QR.

Zeskanuj kod QR — powinien prowadzić do strony Motul i pozwolić na weryfikację autentyczności oleju..

Próbowałem skanować twój kod QR ze zdjęcia ale nie udało się otworzyć strony ,,Motul" tylko wyświetla stronę ,,Mercedes Benz"
W podróbkach kod QR może nie działać lub prowadzić do fałszywej strony .Niepokój budzi też sam kanister a szczególnie szwy zgrzewające kanister.. wyglądają podejrzanie jak b były robione ,, w rozlewni u Józka w stodole.Teraz się zastanów czy warto za 20 zł kupować olej w niesprawdzonych źródłach.
Acer66
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

07 Paź 2025, 21:41

@Acer66 dzięki za informacje. Natomiast przeglądając oferty innych sklepów to ma ich opakowaniach również jest kod QR prowadzący do strony Mercedesa.
LucKy79
Nowicjusz

08 Paź 2025, 08:07

To możliwe że w ten sposób promują samochody Mercedesa lub środki smarne do tych pojazdów. Trudno tu zająć jednoznaczne stanowisko..Ale trochę to dziwne..czy ty promując swój towar umieszczał byś kod QR firmy sąsiada lub znajomego ?? chyba że mają jakieś porozumienie handlowe o którym nie informują. Ja też kupuję olej do swojego Mitsubishi ASX oraz Toyoty Yaris Cross żony przez internet , ale jest to hurtownia olejów którą sprawdziłem przed pierwszym zakupem. Hurtownia informuje że jest oficjalnym dystrybutorem mojego oleju i figuruje w spisie dystrybutorów mojego oleju na stronie producenta oleju. Zarówno producent jak i dostawca sami na oficjalnych stronach wskazują współpracę.
Acer66
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

08 Paź 2025, 15:28

Przesłałem zapytanie do przedstawiciela motula, który przekierował maila do działu technicznego. Taką informację otrzymałem:
,, Dzień dobry,

Uważnie obserwujemy rynek w Polsce i od 2011 nie znależliśmy ani jednego przypadku podrabianego oleju Motul na naszym rynku. Twardość ani miękkość opakowania nie powinna być brana pod uwagę, kupujemy opakowania od wielu dostawców i sosujemy różne technologie plastiku zatem opakowania różnych produktów mogą mieć zarówno nieco inny odcień czrności jak i nieco różną sztywność. To samo dotyczy miarki, jest to wstawka przezroczystego plastiku i nie zawsze jest idealnie równa.
Co do kodu QR, o którym Pan wspomniał. Mercedes stosuje system oficjalnych dopuszczeń publikowanych na stronie BEVO. Widnieją tam wszystkie oficjalnie dopuszczone oleje smarowe w tym i nasze produkty. System BEVO wymaga od producentów olejów umieszczania kodu QR i ma on prowadzić do strony BEVO w celu potwierdzenia katualności dopuszczenia.

Zdjęcia opakowania, które Pan przysłał nie budzą mojej najmniejszej wątpliwości co do oryginalności. Proszę tylko jeszcze sprawdzić, czy etykieta tylna jest wielowarstwowa i czy znajduje się tam także opis w języku polskim.

Pozdrawiam / Best Regards”
LucKy79
Nowicjusz

08 Paź 2025, 17:02

I co jest etykiet w języku polskim ?? Odklejałeś tą wielowarstwową naklejkę..czerwony skrót literowy ,,PL" wskazuje że powinna być tam ukryta.
Motul,Castrol,Shell,Mobil to najczęściej podrabiane oleje.Producenci bardzo,bardzo niechętnie się przyznają do tego ,że ich produkty są podrabiana bo to podważa wiarygodność ich produktów. A sami nabywcy rezygnują z zakupu oleju tej marki właśnie z obawy o nabycie ,,podróbki"
Bardzo skrzętnie takie informacje ukrywają zaprzeczą nawet jak byś wykonał na własną rękę analizę oleju.. :no: Dlatego przed nabyciem podróbki chroni tylko zakup u sprawdzonego i wiarygodnego sprzedawcy-dystrybutora. A teraz skutki ...Olej Motul SAE 5W30 z normą C3 .. jak trafisz podróbkę to taki olej może i ma SAE 5W30 ale wątpliwe aby spełniał normę C3.Lejesz do silnika i dziwisz się ,że wypalanie DPF/FAP włącza ci się tak często do wypalania jak lodówka w upały :D :shock: :shock: bo na takim oleju silnik po prostu wytwarza więcej sadzy która zatyka filtr cząstek stałych DPF/FAP a ten się broni częstym wypalaniem.
Ostatnio edytowany przez Acer66 08 Paź 2025, 17:25, edytowano w sumie 4 razy
Acer66
Zaawansowany
Awatar użytkownika