Diesel na gaz

14 Paź 2011, 12:45

Jak wiadomo, ceny paliw rosną, a od nowego roku ma być jakaś nowa akcyza na ON (co spowoduje wzrost ceny średnio o 0,20zł). Więc ON będzie droższe od benzyny. Szukając oszczędności znalazłem artykuł o przerobieniu diesel na LPG. Czy ktoś się z czymś takim spotkał, jakie mogą być koszty przeróbki, ile można oszczędzić, i czy wogóle warto.
Na dzień dzisiejszy może ceny paliw są do zniesienia, ale jak tak dalej pójdzie to dobijemy do cen 7-8zł za litr:/ A to już nie będzie wesoło. Więc może warto rozglądać się za oszczędnościami?
Tu mamy artykuł o 3 "technikach"
http://www.elpigaz.com/21354,1.dhtml
http://www.elpigaz.com/99828,1.dhtml
dawideo
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto

14 Paź 2011, 14:10

mam, jestem zadowolony ;)
ogólnie oszczędności nie spodziewaj się wielkich, przy obecnych cenach LPG instalacja zwraca się przez jakieś 60 kkm :mrgreen:
ale jest to najprostszy sposób tuningu wolnossących jednostek, przyrost mocy i momentu znaczny :wink:
powiem tak u mnie przy spalaniu w granicach 12 litrów oszczędność w tym momencie to 6-7 PLN na 100km :mrgreen: więc pomijalna :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

14 Paź 2011, 14:56

A podzieliłbyś się kosztem instalacji:)
dawideo
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto

14 Paź 2011, 15:54

zależy jakiej firmy strownik,
czy robisz sobie sam czy ktoś,
mnie wyszło w granicach 1600PLN aleh wiele robiłem sam, ze względu na to że wtedy jeszcze nikt nie robił tego w polsce :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

19 Paź 2011, 14:38

ja się poważnie zastanawiam nad instalacją gazową w moim aucie, obecnie mam diesla - choć obecne ceny nie są optymistyczne. Zastanawiam się tylko czy auto się częściej nie psuje po takiej instalacji ?
rover25
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

19 Paź 2011, 16:16

instalacja do diesla teoretycznie obniża temp spalania, ale zwiększa ciśnienie wytwarzane w komorze spalania, u mnie przelatane 50 tys czasem w ciężkim terenie, awarii na razie nie było żadnej, silnik z przebiegiem 1300kkm
aczkolwiek wielkich oszczędności sie nie należy spodziewać :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Paź 2011, 15:06

Gaz do diesla to dosyć ciekawe. Teraz kiedy diesel jest w cenie benzyny to bardzo kuszące rozwiązanie. Koszt instalacji to ok1600-2500 zł i raczej szybko się zwróci.
Polska to piękny kraj.
kolega
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

20 Paź 2011, 15:23

raczej nie,
licząc na szybko zastępujesz w zależności od spalanie do 20% ON na LPG
czyli po innemu 1-2 litry
obecnie różnica to koło 2 PLN czyli po jakiś 60-80 tysiącach dopiero instalacja się zwróci
nie licząc droższego przeglądu, czasem wykłucania się z diagnostą że to nie problem żeby diesel był doładowany LPG, do tego dochodzi nam konserwacja instalacji, częstsza wymiana filtrów itp :wink:
ogólnie to dobry pomysł na doładowanie wolnossącego diesla, aby dodac mu te 15% mocy i momentu :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP