REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Rok 2025 jest niezwykle atrakcyjny pod względem oferty, jeśli chodzi o auta elektryczne – dealerzy proponują wiele modeli, które charakteryzują między innymi poprawione osiągi, zwiększony zasięg, czy krótszy czas ładowania. Samochody elektryczne to opcja, która jest warta rozważenia, szczególnie, że modele napędzane silnikami elektrycznymi powoli stają się znaczącą konkurencją, w stosunku do nawet najbardziej wydajnych aut spalinowych.Podczas jazdy nie ale co z prądem z którego są ładowane (np. z węgla) i ile więcej CO2 powstaje przy produkcji elektryka względem posobnego samochodu spalinowego?Redakcja napisał(a):Ekologia – nie emitują spalin, więc przyczyniają się do redukcji efektu cieplarnianego i poprawy jakości powietrza.
No tu się nie zgodzę, ostatnio jeździłem samochodem elektrycznym średniej klasy i nie mając abonamentu na ładowanie w żadnej sieci, a starałem ładować się najszybciej jak to możliwe żeby nie tracić czasu wyszło mi niestety drożej niż jazda samochodem spalinowym. Może to kwestia zimy ale nie byłem zachwycony i chętnie przesiadłem się ponownie do auta spalinowego (mowa tu o silniku benzynowym).Redakcja napisał(a):Ekonomia – mniejsze koszty, szczególnie w kontekście cen paliw
Nie nazwałbym tego komfortemRedakcja napisał(a):Komfort – wynikający z cichej pracy silnika, ale także ładowania baterii.
To prawda, mamy coraz więcej punktów ładowania ale...Redakcja napisał(a):Na korzyść wyboru auta elektrycznego przemawia także szybko rozwijająca się infrastruktura z punktami ładowania – pojawia się coraz więcej nowoczesnych stacji
Tu warto dodać że żeby ładować baterię z pełna mocą musi ona osiągnąć odpowiednią temperaturę bo bez tego nie przyjmie maksymalnej mocy ładowania. I wszystko było by fajnie jak by nie podgrzewanie baterii w zimie które potrafi zużyć kilka kWh zanim zacznie się ładować z maksymalną mocą lub zużyje je na podgrzewanie jak system w samochodzie wykryje że jedziemy do stacji ładowaniaRedakcja napisał(a):dzięki którym naładowanie akumulatora trwa coraz krócej