Dlaczego warto zainwestować w tuning samochodu?

30 Mar 2023, 17:04

Zainwestowanie w tuning samochodu może mieć wiele korzyści i może być ciekawym doświadczeniem dla miłośników motoryzacji.
Dlaczego warto zainwestować w tuning samochodu? Poniżej przedstawiam kilka argumentów, dlaczego warto zainwestować w tuning samochodu:

1. Poprawa osiągów - Tuning może pomóc w poprawie osiągów samochodu, takich jak przyspieszenie, prędkość maksymalna, układ hamulcowy i zawieszenie. Można to osiągnąć poprzez zmianę układu wydechowego, dolotu powietrza, zwiększenie mocy silnika, instalację turbosprężarki czy też zwiększenie średnicy kół.
  2. Poprawa wyglądu - Tuning może pomóc w poprawie wyglądu samochodu, co jest szczególnie ważne dla entuzjastów motoryzacji. Można to osiągnąć poprzez zmianę zewnętrznych elementów, takich jak spojler, body kit czy felgi.
  3. Indywidualizacja - Tuning samochodu daje możliwość stworzenia unikalnego pojazdu, który odzwierciedla indywidualne preferencje właściciela. Dzięki niemu można wyróżnić się na drodze i zwiększyć swoją osobistą satysfakcję z posiadania samochodu.
  4. Wzrost wartości - Tuning może pomóc w zwiększeniu wartości samochodu, zwłaszcza w przypadku rzadkich i kolekcjonerskich modeli. Samochody z tuningu są często bardziej poszukiwane przez kolekcjonerów i pasjonatów motoryzacji, co może przełożyć się na wyższą wartość rynkową.
  5. Wyzwanie - Tuning samochodu to wyzwanie techniczne i intelektualne, które wymaga wiedzy i umiejętności. Dla wielu ludzi jest to pasja i sposób na rozwijanie swoich umiejętności i zainteresowań.
Dlaczego warto zainwestować w tuning samochodu? Oczywiście, warto pamiętać, że tuning samochodu może być kosztowny i wymagać odpowiedniej wiedzy oraz doświadczenia. Właściciele samochodów powinni dokładnie przemyśleć, jakie zmiany chcą wprowadzić do swojego pojazdu i zwrócić uwagę na przepisy ruchu drogowego, aby zachować bezpieczeństwo na drodze.
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17

04 Kwi 2023, 12:02

Ja lubię niewielkie zmiany stylistyczne które delikatnie wyróżniają dane auto na drodze jeżeli chodzi o tuning i zmiany zewnętrzne. Warto pamiętać, że łatwo można z nimi przesadzić :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Kwi 2023, 11:47

Moskito napisał(a):Wzrost wartości - Tuning może pomóc w zwiększeniu wartości samochodu, zwłaszcza w przypadku rzadkich i kolekcjonerskich modeli. Samochody z tuningu są często bardziej poszukiwane przez kolekcjonerów i pasjonatów motoryzacji, co może przełożyć się na wyższą wartość rynkową.

Dodam coś od siebie. Niestety jest dokładnie na odwrót. Auta kolekcjonerskie żeby mieć wartość muszą być takie same/zbliżone do OEM.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

18 Paź 2025, 08:19

Też jestem zwolennikiem lekkich modów.
Moim zdaniem w wielu autach aż się prosi wszak seryjne twory często po prostu szkodzą.
Takie minimum a'la "ja":
1. Dolot, ważne aby luftu było więcej
2. Przepływ powietrza, ja daję zawsze +30% ponad normę i to wystarcza
3. wyselekcjonowane świece zapłonowe
4. doregulowanie wyprzedzenia zapłonu
5. mapy
6. obowiązkowo owiewka pod zderzak przedni
7. lekkie alusy
8. dobór dobrych opon (opór toczenia)
9. wymiana katalizatorów na większe
10. wymiana rur wydechowych na większą średnicę
11. zmiana filtra powietrza
12. zabawa z EGR :mrgreen: czyli WYKOP
13. ręczna przepustnica zamykająca dolot gorącego powietrza z kolektora wydechowego do dolotu powietrza, przy silniku już lekko rozgrzanym dostaje tylko zimne spod zderzaka
14. nadbieg czyli rzeźbienie z dostawieniem przerobionej skrzyni biegów, w miejsce 5 biegowej idzie sześcio biegowa ale z wyselekcjonowanymi pod potrzeby i styl jazdy zębatkami biegu 4,5 i 6.
Chodzi o to, aby na 4 biegu był taki kop jak w skrzynkach 4 biegowych z dawnych lat a na szóstym biegu zdejmować co najmniej 1500rpm.
Dzięki temu, takie sobie Polo 6N2 przy 180km/h ma 4000rpm a nie 5500 na czerwonym polu. Moim latem kręciłem w niemczech 219km/h według GPS. Fabryka podaje vmax 174km/h :mrgreen:

Dalej:
1. olej - mało kto wie, że prawdziwe syntetyki to oleje z grupy IV oznaczane jako PAO a te wszystkie hity z oznaczeniem handlowym: syntetic, full syntetic z grupy III to na bazie ropy robione, często mało ma to wspólnego z pełnym syntetykiem. Tak, wiem, demokratyczna Unia pozwala na takie wały.

2. Wtryski - u mnie wymiana z OE na dedykowane ZF spadło spalanie, dynamika lepsza.

3. Dbanie o zawory

4. Płukanki dolotu, góry i dołu (Antykoks, Tec2000)

5. Dbanie o olej w skrzyni

Takie minimum, które na serio zmienia auto.
Od dnia 2025.11.06 13:43 poza forum wszak zbędny tu jestem. Zapytania do mojej osoby w wątkch w których się udzielałem pozostaną bez odpowiedzi.
Gargamel
Początkujący

Zdjęcia: 1

23 Paź 2025, 08:27

Ale słowotok :!: :shock: merytoryka jak ta lala :D
szybki
Moderator - Tuning

23 Paź 2025, 09:48

To już jest gonitwa myśli
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

06 Lis 2025, 08:46

Szybki, chcesz mnie zniechęcić? :mrgreen: :happy:
W de.bi.lnym Volvo S40 2.0d zmieniłem jedynie dolot i wydech. Przybyło aż 12 kucy.
I w monologu zapomniałem jeszcze o spojlerkach na dach (tył) i pod zderzak. Pooglądaj testy producentów, aerodynamika. U mnie w Polo nie było ale już jest. Jaka zmiana? Oprócz z deka optycznej głównie akustyczna. Auto przestało 'gwizdać' przy 140km/h. U ruskich kiedyś widziałem także spojler na maskę lekko maskujący wycieraczki na szybie. Do Polo takiego nie ma, trzeba z płótna i żywic robić, jeszcze nie zrobiłem :mrgreen: ale test już tak. Dawno temu przykleiłem miekką jakby plexi (wycięte z osłony silników), ta taśmę, tymczasowo. Przejechałem się z tym tworem ekspersówką w nocy. Efekt? O wiele, wiele "cichsza" przednia szyba przy wyższych prędkościach. Ruskie miały rację, wycieraczki wystające ponad płaszczyznę maski powodują ogromny szum powietrza, po prostu zatrzymują opływ. Mam to w planach wyrzeźbić w tym roku, ponieważ na serio taki bajer wycisza kokpit. Wymiana uszczelek drzwi w aucie budżetowym też bardzo wiele zmienia. Ja mam od jakiegoś lux Merca :D ze szrotu. Docięte, pasują. Są jedynie z deka grubsze bo 3 warstwowe i trzeba mocniej drzwiami "trzaskać" aby je zamknąć. Jaka jest różnica w stosunku do OE? Niebo a ziemia.
Ja i tak mam wyciszony wóz jak żaden inny, przyznam, sporo przesadziłem. Przy 1000rpm silnika wewnątrz nie słyszę i to czasami jest udręka, kwestia przyzwyczajenia oraz "znania" auta. Podczas ruszania nim się przyzwyczaiłem za dużo gazu dawałem :/
U mnie cały wóz w matach bitumicznych jest. Przybyło mi 21kg wszystkiego ale trochę innych zbędnych fantów wykopałem.
Ściana grodziowa miedzy silnikiem a kabiną, tu przesadziłem (bo ledwie zmieściła mi się obudowa filtra powietrza).
Mam tak:
- mata piankowa akustyczna 1cm
- mata filcowa 1cm
- sprasowany filc od VW Tuareg Diesel 3.5cm
- mata bitumiczna 0.5cm
To od strony silnika a od środka:
- filc docięty z Tuarega 3.5cm
- mata bitumiczna 0.5cm
Na to jeszcze oryginalne dywaniki

Podłoga:
Tu nie wariowałem, jest jedynie mata bitumiczna po całości od przodu po sam tył (1cm), na to luzem filc 1cm i oryginalne wyciszenie + dywaniki.
Drzwi i błotniki tył jednak trochę więcej dałem.
Mata piankowa akustyczna przyklejona do wewnętrznego poszycia, potem na zewnętrzny szkielet mata piankowa, na nią filc, na to folia i na całość na ciepło mata bitumiczna. Silniczków otwierania szyb prawie nie słychać.
Nadkola wszystkie 4szt. od zewnątrz pod plastik dałem docięty filc 2cm i na to mata bitumiczna.
Całych nie robiłem, tylko te części w których po drugiej stronie jest kabina. A od środka tylko mata bitumiczna. Opon nie słyszę, zero, cisza kompletna.
I takim pudełkiem można miło jeździć w długie trasy.
Oprócz akustyki jakieś inne zmiany?
Tak. Bardzo ważna zmiana. Zero, powtarzam, kompletne zero parowania szyb. Uszczelnienie auta spowodowało, że zimą niczego od środka nie skrobiesz. Ja mam aż dwa filtry węglowe więc to też swoje robi i nigdy nie zostawiam w porze deszczowej dywaników uwalonych błotem (wyjmuję po jeździe i wieszam w ciepłym garażu).
Tuning to nie tylko mechanika, optyka, akustyka też. Ja nienawidzę głośnych samochodów, one mnie męczą w trasie. Ekrany LCD w nowych autach też, zwłasza nocą, wali po oczach tyle światła. Wiem, można przyciemnić ale i tak mnie to wqu..
Ostatnio edytowany przez Gargamel, 06 Lis 2025, 09:23, edytowano w sumie 1 raz
Od dnia 2025.11.06 13:43 poza forum wszak zbędny tu jestem. Zapytania do mojej osoby w wątkch w których się udzielałem pozostaną bez odpowiedzi.
Gargamel
Początkujący

06 Lis 2025, 08:51

Gargamel napisał(a):Szybki, chcesz mnie zniechęcić?
W de.bi.lnym Volvo S40 2.0d zmieniłem jedynie dolot i wydech. Przybyło aż 12 kucy.

I co ? Odkrycie że w aucie turbo po wydechu i dolocie przybywa mocy !
Notabene auto dalej jedzie tak samo o ile nie wolniej.
szybki
Moderator - Tuning

06 Lis 2025, 09:32

Jakie odkrycie? Coś Ty taki anty do wszystkiego?
Mam wrażenie, żeś od 20 lat już na emerytce i nic już Ci się nie chce i wszystko Ciebie nudzi :happy:
Ja po prostu potwierdziłem, że OEMowskie doloty i wydechy to budżetówka, gdyby dali coś innego każde auto byłoby zwinniejsze. Tu nie chodzi o ilość kucy, tu chodzi o dynamikę auta.
U mnie w Polo dolot ciepłego powietrza z kolektora jest zamykany. Mam klapkę w tunelu i linkę (linka ssania od Cinquecento). To ja decyduję, kiedy autk ma dostawać ciepłe powietrze. Rozgrzewam motor do temperatury roboczej i klapkę zamykam. Jaka jest różnica między rozwiązaniem producenta a moim? Gdy jest ciepły dostaje tylko zimne powietrze. Jest bardziej zrywny, bardziej dynamiczny. Zwykła stalowa klapka + linka.

Panie kochany, gdyby nie ludzie, którzy kombinowali, usprawnili, przerabiali, modyfikowali to Ci wszyscy producenci nie mieliby skąd czerpać pomysłów.
Gargamel
Początkujący

06 Lis 2025, 10:28

Gargamel napisał(a):U mnie w Polo dolot ciepłego powietrza z kolektora jest zamykany. Mam klapkę w tunelu i linkę (linka ssania od Cinquecento)

Coś ostatnio tutaj i tam jakiś wysyp miłośników polo III . Opowiadają i znikają . Wychodzi że nie jesteś jedyny . A może się mylę ? Co by nie patrzeć mam dla Ciebie kolejną inspirację pisaną tu na forum
Nie wiem też, skąd producenci a potem internet biorą spalanie w Polo III. Nie wiem jakim cudem innym pali te maleństwo (900kg) takie litry. Mój rekord to 3.65L/100 na trasie autostradowej spod Berlina do Madrytu, oczywiście latem. Wiem, że ciężko w to uwierzyć lecz mam własnej roboty tempomat ręczny (zrobiony z linki do zmiany biegów w rowerach)
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

06 Lis 2025, 11:04

Jest masa 6N2 na ulicach. Nie tylko w Polsce. To bardzo trwały samochód ale tylko z hiszpańskich fabryk. Stamtąd był w ocynku cały. W innych fabrykach już nie. Nie wiem czy wiesz, lecz 6N2 dostał w 2001 roku mega lift i zrobili z niego 9N. Ten z okrągłymi lampami, który był robiony chyba do 2009 albo dalej. Ta sama instalacja elektryczna i większość silników. Nowe modele różnią się dzisiaj głównie wyglądem. Tempomat? Można go zrobić elektronicznie albowiem zegary i pedał gazu zarówno w 6N2 jak i 9N jest po szynie CAN. Linka to dobre i tanie rozwiązanie lecz CAN działa jak prawdziwy tempomat. Naciskasz na hamulec raz i trzymasz (aby czujnik stopu zadziałał) i gdy puścisz - wtedy auto wraca do zaprogramowanej prędkości. Gdy naciśniesz dwa razy lub zmieni się prędkość o minimum 50% wtedy tempomat przestaje działać.
Linka fajna sprawa lecz niebezpieczna w przypadku młodych kierowców, linka powoduje non stop wciśnięty gaz a podczas wypadku nie sądzę, aby ktoś ratując siebie i auto szybko złapał te linkę, aby odłączyć gaz. Atmega + dwa przekaźniki + zmiana manetki = lepsze rozwiązanie. Tempomat na CAN powinien mieć jeszcze łączność z ECU, chodzi o obciążenie. Sama blokada gazu to pikuś lecz jazda bez tych danych pod górkę lub z górki będzie problematyczna.
Gargamel
Początkujący

06 Lis 2025, 12:45

Gargamel napisał(a): Nie wiem czy wiesz, lecz 6N2 dostał w 2001 roku mega lift i zrobili z niego 9N. Ten z okrągłymi lampami, który był robiony chyba do 2009 albo dalej. Ta sama instalacja elektryczna
A wiesz że nie wiedziałem . Myślałem że polo 9N mechanicznie i elektrycznie to Fabia 1 tylko inaczej opakowane .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

06 Lis 2025, 12:55

To prawda bo Fabia1 to Polo 9N a Polo 9N to Polo 6N2 z dodatkami Golfa IV, Passata B4/B4 i Lupo. Taki ulep. Właśnie odebrałem przełącznik świateł z Passata B5 1C0941531A i zamontowałem w Polo. Jest identyczny. Reszta bajerów też, tylko inaczej wyglądają. Większość części elektrycznych szukane do Polo 6N0 nie pasuje do 6N2 ale gdy szukasz do 9N1 to już pasują. 6N2 ma już CAN (ale ograniczony do kumuniakcji między sprzętem w aucie, diagnoza nadal leci po szynie K). 9N natomiast ma już CAN + K a ojciec Polo 6N2 czyli Polo 6N1 nie ma CAN wcale. Zanim pojąłem politykę VAG (VW) sporo czasu kiedyś minęło. Zastanawiałem się już nawet nad tym, czy nie kupić 9N i zrobić przerzutkę. Miał bym papierowo o wiele lat młodsze autko tyle, że mi się nie chce. Trafić w Polsce 9N z podłogą i progami graniczy z cudem, 9N to już budżetówka była. Zero ocynku i fabryki spoza UE, np. Turcja i Polska (tak, PL w UE będzie dopiero za 1000 lat).
Gargamel
Początkujący