Dodge charger 3.6 V6 2015- zapowietrzanie układu chłodzenia

14 Maj 2026, 12:50

Dzień dobry!
Zwracam się z prośbą o poradę dotyczącą mojego Dodge'a Chargera z 2015 roku, z silnikiem 3.6 V6 AWD. Odkąd posiadam ten pojazd nie miałem z nim problemów, problem zaczął się gdy przejechałem 27 km wtedy się przegrzał, temperatura cieczy chłodzącej wyniosła 135 stopni, płyn się zagotował, zawór spustowy zadziałał, samochód oddałem na remont generalny silnika zostało wymienione: - pompa wody
- termostat
- rolka napinacza
- pasek wielorowkowy
- koło pasowe wału korbowego
- sprzęgło alternatora
- sprzęgło klimatyzacji
- olej w skrzyni biegów + nowy filtr oleju w skrzyni biegów

To co wymieniłem w związku z przegrzewaniem się silnika:
- planowanie głowicy
- wymiana uszczelek pod obiema głowicami
- test szczelności głowicy w specjalistycznym zakładzie (głowice okazały się w porządku)
- nowe śruby mocujące głowice
- nowy kompletny rozrząd 2x wraz z fazatorami i pozostałymi zębatkami
- nowe kompletne uszczelki pokrywy zaworów lewa plus prawa strona
- totalnie wszystkie uszczelnienia silnika zostały wymienione nawet te pokrywy zaworów
- nowa chłodniczka oleju aluminiowa wraz z uszczelnieniem

Wszelakie wały w silniku nie są starte i zużyte wyglądają świetnie jak na 190.000 km

Po powyższych akcjach na pewności pojechałem do ustronia, przejechałem 40 km bez problemu, gdy wjechaliśmy do miasta temp. płynu chłodniczego wskazała 122 stopnie, zjechaliśmy i odpowietrzyłem zawór na termostatcie, samochód bez problemu zbił temperaturę, po tej akcji wymieniłem:
- korek zbiornika wyrównawczego oryginał
- wąż chłodnicy dolny i górny
- wąż zwrotny bypass łączący pompę wody z metalową rurką od nagrzewnicy

Znów testowałem samochód i od tygodnia, dwóch nadal słyszę dźwięk puszczanego powietrza gdy odkrece odpowietrznik na termostacie.

Czy ktoś może wiedzieć gdzie leży przyczyna, bo już nie mam cierpliwości i pomysłów. Co jakiś czas słyszę bulgoczący przelewający się jakby płyn z kokpitu, może ta wskazówka jakiś pomoże
Kamilosxd
Nowicjusz

• 14 Maj 2026, 13:12

Układ ogrzewania działa poprawnie? Leci gorące powietrze wszędzie?

Sprawdzałeś testerem na CO2 w układzie chłodzenia?
    Moskito
    Początkujący

Zdjęcia: 17

14 Maj 2026, 13:22

Silnik jest po remoncie generalnym także z testera wynika że wszystko jest w porządku. Ogrzewanie działa normalnie, chyba że się kompletnie zapowietrzy układ, wtedy leci zimne powietrze
    Kamilosxd
    Nowicjusz

14 Maj 2026, 13:33

Przy pracy silnika nie powinien się zapowietrzyć. Może warto sprawdzić czy wszystkie węże są dobrze podłączone.

Do układu weszło tyle płynu ile powinno być?

Ja kiedyś w Dodge ale innym mialem problem z korkiem oryginalnym nie dzialał prawidłowo. To tak na marginesie.
    Moskito
    Początkujący

Zdjęcia: 17

14 Maj 2026, 13:57

Tak, płynu weszło tyle ile trzeba, wszystko zostało dobrze odpowietrzone.

Korek wymieniłem na oryginalny MOPAR jednak problem nawet po wymianie korka na oryginalny dalej występuje.

Węże wymieniałem, dobrze skręciłem, nigdzie płynu nie ubywa, wycieków brak
    Kamilosxd
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Używany samochód z salonu – czy warto?
      Zakup samochodu to jedna z najważniejszych decyzji finansowych, jakie podejmujemy. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej wybrać nowy pojazd prosto z salonu, czy może skorzystać z oferty używanych samochodów ...