14 Maj 2026, 12:50
Dzień dobry!
Zwracam się z prośbą o poradę dotyczącą mojego Dodge'a Chargera z 2015 roku, z silnikiem 3.6 V6 AWD. Odkąd posiadam ten pojazd nie miałem z nim problemów, problem zaczął się gdy przejechałem 27 km wtedy się przegrzał, temperatura cieczy chłodzącej wyniosła 135 stopni, płyn się zagotował, zawór spustowy zadziałał, samochód oddałem na remont generalny silnika zostało wymienione:- pompa wody
- termostat
- rolka napinacza
- pasek wielorowkowy
- koło pasowe wału korbowego
- sprzęgło alternatora
- sprzęgło klimatyzacji
- olej w skrzyni biegów + nowy filtr oleju w skrzyni biegów
To co wymieniłem w związku z przegrzewaniem się silnika:
- planowanie głowicy
- wymiana uszczelek pod obiema głowicami
- test szczelności głowicy w specjalistycznym zakładzie (głowice okazały się w porządku)
- nowe śruby mocujące głowice
- nowy kompletny rozrząd 2x wraz z fazatorami i pozostałymi zębatkami
- nowe kompletne uszczelki pokrywy zaworów lewa plus prawa strona
- totalnie wszystkie uszczelnienia silnika zostały wymienione nawet te pokrywy zaworów
- nowa chłodniczka oleju aluminiowa wraz z uszczelnieniem
Wszelakie wały w silniku nie są starte i zużyte wyglądają świetnie jak na 190.000 km
Po powyższych akcjach na pewności pojechałem do ustronia, przejechałem 40 km bez problemu, gdy wjechaliśmy do miasta temp. płynu chłodniczego wskazała 122 stopnie, zjechaliśmy i odpowietrzyłem zawór na termostatcie, samochód bez problemu zbił temperaturę, po tej akcji wymieniłem:
- korek zbiornika wyrównawczego oryginał
- wąż chłodnicy dolny i górny
- wąż zwrotny bypass łączący pompę wody z metalową rurką od nagrzewnicy
Znów testowałem samochód i od tygodnia, dwóch nadal słyszę dźwięk puszczanego powietrza gdy odkrece odpowietrznik na termostacie.
Czy ktoś może wiedzieć gdzie leży przyczyna, bo już nie mam cierpliwości i pomysłów. Co jakiś czas słyszę bulgoczący przelewający się jakby płyn z kokpitu, może ta wskazówka jakiś pomoże