Drugie auto do 20000zł z konkretnymi wymaganiami

29 Lip 2013, 16:02

Jakub454 widać że jesteś nowy. Polecasz kompletny szajs, wieś na kółkach - Passat...
Diesel na takie przebiegi? 4k km rocznie i diesel? Ja robię 15k km rocznie i diesel nie do końca jest dla mnie, fakt, że umiem o niego zadbać i myślę, że nie jest mu aż tak źle u mnie.

I tutaj kolejna mądra wypowiedź Rom33, gaz Ci się zwróci pewnie po 10 latach, a wątpię, że tak długo będziesz jeździł tym autem.
Japońskie auta, mają swoich zwolenników (jednych z nich jestem ja, choć mam Toyotę złożoną w Anglii - niektórzy się o to czepiają, że niby angielska Toyota) i japoniec ma w sobie taką duszę, każdy kto jest fanem motoryzacji to poczuje, choć to zależy też od gustu.
Jeżeli samochód jest dla Ciebie rzeczą, która ma jeździć bezawaryjnie, a w razie czego naprawy za możliwie najmniejszą stawkę to weź Opla - tania budżetowa marka, która robi całkiem sympatyczne autka. A każdy fan japończyka jest w stanie kupić go starszego za więcej, płacić więcej za części, czy drożej płacić za tankowanie.

Wg mnie przejedź się i Astrą i Mazdą i po tym sam zobaczysz co chcesz :)
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

29 Lip 2013, 20:05

Kulpa wal się z tym linkiem, wszedzie go wrzucasz, przyjaciół nie masz czy chcesz zarobić?
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Rok produkcji: 2008

29 Lip 2013, 22:38

Dziękuje za dotychczasowe posty :)

Rozstrzał wynika głównie z tego, że rozglądam się za autami które mieszczą się w limicie (sprawdzam na allegro/otomoto), zauważam je na ulicy oraz są to auta sugerowane przez znajomych ;) Ogólnie nie chciałbym też kupić czegoś z czego będę niezadowolony. Chciałbym też lepiej poznać model (silniki, koszty, opinie), aby świadomie podjąć decyzję.

Główne wątpliwości mam co do sensowności płacenia za Astrę, gdy nieco drożej jest np. Volvo S40. Auto używam jako narzędzie do przemieszczania się i mam określone wymagania.

Spróbuje znaleźć w/w modele i obejrzeć je na żywo, a potem się odezwę.
Czy można tuaj wrzuć linki do ofert, w celu ich weryfikacji i zwrócenia uwagi na pewne sztuczki sprzedających ?
skodafabia
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia Basic
Silnik: 60KM

29 Lip 2013, 23:17

Oczywiście że można. Ja to mam takie zwyczaje, że jak mi się furka podoba to czasem na ulicy zagaduję i się dopytuje. Może ktoś weźmie mnie za głupka, ale polecam tą metodę ;)
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Rok produkcji: 2006

01 Sie 2013, 19:37

Jeśli można wrzucać to prosze o ocene poniższych ogloszeń:
- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ogólnie tak się troche przekonuje, że Astra jest w podobnej cenie co Volvo, a jest mniejsza :(
Myślałem wcześniej o Volvo C30, ale ta tylnia szyba strasznie mi się nie podoba.
skodafabia
Nowicjusz

01 Sie 2013, 21:40

Więc pierwszy link, wersja wyposażenia standard z dołożonymi kilkoma dodatkami, prawdopodobnie przy zamówieniu samochodu klient dostał rabat na dodatki, ma dwustrefową klimę a to super rozwiązanie. Wygląda ładnie, przebieg świetny i historia jak i stan auto łatwa do sprawdzenia. Cena realna do ogłoszenia.
Drugi link, tak samo zwykła wersja standard i bez żadnych dodatków - golas, tani w miarę, dokładnie bym go sprawdził.
Ja bym się zainteresował pierwszym bo wydaje się dobrą ofertą i nie kręconą, poza tym jest od prywatnej osoby.
Może popatrz jeszcze na wersję Momentum którą bardzo polecam, lepsza tapicerka, dużo użytecznych dodatków i więcej poduszek a cena niewiele większa.
Jak coś Ci się spodoba to zdobądź więcej informacji o aucie (nr VIN i gdzie był servisowany) może uda się poznać historię auta. Z tym z Pruszkowa nie będzie problemu żeby go prześwietlić.

p.s.
C30 to mały, zgrabny samochód, lekki i świetnie trzymający się drogi, jazda już z silnikiem 2.0D 136KM jest niesamowita a wyobraź sobie 2.4D z 180KM :shock:
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Leon - kompaktowy hatchback do miasta
    Najniższym spalaniem może poszczycić się Seat Leon z 1,6-litrowym silnikiem Diesla o mocy 115 KM i pięciobiegową, manualną skrzynią biegów. W mieście wynosi ono 4,6–4,7 l/100 km, w trasie 3,8–4,0 l/100 ...

01 Sie 2013, 21:58

znalazłem tez kilka ogloszen typu:
[link do Gratka wygasł]

jesli chodzi o Astrę, to trochę ogłoszeń wygaśło, ale są takie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wydaje mi się, że najlepszy stosunek cena/jakość ma Volvo.
Czy w przypadku Astry dołaca się za "sportowość" czy cos więcej?

Czy warto korzystać z serwisów, które przygotowują raport o sprzedawanym samochodzie. Widziałem taki raport, wygląda sensownie (grubość lakieru, szczelin, numery szyb itd).
Przy oglądaniu auta na jakie badania diagnostyczne warto się udać (zbieżność, hamownia) ?
skodafabia
Nowicjusz

01 Sie 2013, 23:07

W Volvo taka usługa w ASO kosztyje około 500zł, dostaniesz szczegółowy raport o stanie samochodu i dowiesz się historii samochodu jeśli był serwisowany w ASO. Poza tym jest sporo specjalizujących się w marce warsztatów które zrobią to samo za mniejsze pieniądze. Osobiście wybrałbym niezalezny serwis ponieważ ASO działa z książki, przykład: jeśli tarcze hamulcowe mają 40tys.km. żywotności to niezależnie czy są zużyte czy nie w większości przypadkach zalecą wymianę. Wiadomo ma to swoje dobre i złe strony.
Tak jak pisałem wcześniej jeśli będziesz miał na oku konkretną ofertę i nr VIN, napisz PW, spróbujemy sprawdzić auto, mam też kolegę co za opłatą diagnozuje samochody, podłącza do komputera, zabiera auto na przegląd.
Jakby co pisz na PW.
Co do Opli to się nie wypowiem bo nie jestem specjalistą technicznym w tej marce. mnie się podobają z zewnątrz ale środek mi nie leży. Jestem zafascynowany moją marką i w tym moge sporo pomóc.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

03 Sie 2013, 11:46

Witam.

Stoję przed podobnym dylematem co autor tematu. Dysponuję podobną kwotą około 23 tys i bardzo spodobało mi się wspomniane volvo s40. Wiele osób mówi mi jednak, że to za mało na ten samochód i w tym przedziale cenowym dostanę wymęczony egzemplarz. Nie do końca się jednak z tym zgadzam, a cenami z allegro nie chcę się w 100% sugerować.

W maździe boję się tylko rdzy, wszędzie o tak owej piszą, podobno po 2006 roku było lepiej? Opla astrę odrzucam, samochód przeciętny, a dodatkowy znajomy narzeka na drobne awarie elektryki.

Na oku mam też focusa II, jednak uważam, że auto to jest bardzo tandetnie wykonane w wewnątrz..plastiki itp.. Auto ma być na benzynę, przy przebiegach rocznych rzędu 10k, po co mi diesel?

Czy w takim budżecie jest sens pchać się w większe auta?(mowa o klasie średniej) Czy lepiej zostać przy kompaktach?
Jacquess
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

03 Sie 2013, 13:55

Jacquess tak jak pisałem autorowi tematu w tym budżecie znajdziesz S40, nastaw się na rocznik 2004-2005.
Jak masz pytania, czy potrzebujesz oceny samochodu to tak jak pisałem wyżej, jeśli będę potrafił pomóc sam pomogę, jeśli nie to zapraszam na volvoforum.pl, ktoś napewno pomoże.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

17 Sie 2013, 09:35

Odświeżam temat :)

Poszukiwania samochodu do 20kkm odbyły się i myślę, że kupiłbym Volvo S40 II.
Jednak zmieniłem trochę kryteria cenowe (z uwagi na parkowanie na ulicy) i szukam autka w przedziale cenowym 13000 +/-3000.

Pozostałem kryteria bez zmian, jakie modele mi polecicie (bez konkretnych ogłoszeń, mieszczące się w w/w przedziale)?
skodafabia
Nowicjusz