Ducato 2.8 JTD 2003 r rozrusznik nie kręci

02 Cze 2010, 19:42

Witam , mam problem z moim dostawczakiem , po długiej przerwie nie chce odpalać - rozrusznik nie kręci ?? na wyświetlaczu pisze komunikat OIL HIGHT ? i pozatym jest namalowany jakiś klucz ? - nie immobileizer

czy ktoś mi może podpowiedzieć co jest nie tak ?
marccin89
Nowicjusz

Miejscowość: Opole

03 Cze 2010, 20:47

Jest to komunikat związany z brakiem lub wymianą oleju.
Stanisław1
Nowicjusz

Miejscowość: Raszków

07 Cze 2010, 13:59

dzięki kolego

a czy nie wiesz może dlaczego rozrusznik nie działa ? kontrolki lekko przygasają jak przekręcam na zapłon , pompa podaje paliwo lecz rozrusznik ani rusz... samochód bardzo długo stał w miejscu nie ruszany

aku jest naładowany

[ Dodano: Pon Cze 07, 2010 14:33 ]
czytając na innych forach piszą że mógł paść wirnik bądź szczotki są zawieszone jedyna rada aby odpalić to na popych ?? ciągnąc tego 2 tonowego byka :???: pozatym nie mam drugiego mocnego samochodu który dał by mu rade , ma ktoś jakieś pomysły jakby sprawdzić ten rozrusznik ?
marccin89
Nowicjusz

07 Cze 2010, 20:58

Aby upewnić się że akumulator sprawny podepnij pod drugi na kablach jeżeli to nie pomoże rozrusznik do naprawy.
Stanisław1
Nowicjusz

Miejscowość: Raszków

07 Cze 2010, 22:51

marccin89 napisał(a): bądź szczotki są zawieszone

Po przekręceniu kluczyka na polozenie "START"stuknąć mlotkiem w rozrusznik...
Dobrze by było sprawdzic przewody przy rozruszniku czy nie są zaśniedziałe... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Cze 2010, 10:53

Witam , wymienilem akumulator dawał tylko 8 V z czego przy rozruszniku było zaledwie 1 V - przewód napięciowy był złamany w jednym miejscu ? teraz wszystko już gra

Chłopaki Dzięki !!
marccin89
Nowicjusz