Dylemat - najmniej problemowy samochód

05 Cze 2026, 22:41

Szanowni Państwo.
Pytanie dość ważne. Planuję kupić samochód i w grę wchodzą 3 auta. BMW X5 xdrivei40 (g05), Volvo XC90 T6 i Volkswagen Atlas 3.6L, wszystko oczywiście benzyna i napęd 4x4, rocznik między 2019 – 2021. Teraz chciałbym skorzystać z Waszego doświadczenia i wiedzy. Wiadomo, kiedyś samochód miał jeździć, no niestety teraz mają na częściach zarabiać. Więc moja prośba. Który jest najmniej problemowy, ogólnie. Wolę jeździć autem, niż ma stać u mechanika co 5k kilometrów.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
wozniar
Nowicjusz

06 Cze 2026, 06:55

wozniar napisał(a):Więc moja prośba. Który jest najmniej problemowy, ogólnie

Żaden, miernoty serwisowe które mogą Cię zaskoczyć w każdym dowolnym momencie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Cze 2026, 11:58

A jakieś propozycje?
wozniar
Nowicjusz

06 Cze 2026, 12:23

wozniar napisał(a):A jakieś propozycje?

W klasie premium aut europejskich wszystko jest o zbliżonym poziomie technicznym. Ważne żeby nie trafić jakiejś sztandarowej wpadki producenta.
Jak akceptujesz Atlasa to może tu trzeba mocniej pogrzebać. Sprawdzić max biedná opcję, tam chyba jeszcze są hydrauliki skrzynie a nie DSG, napęd też chyba Q a nie haldex, silnik jakiś najprostszy w obsłudze, zawieszenie zwykłe, bez miękkiej hybrydy itd.
Nie zgłębiałem tematu ale kilku moich znajomków kupiło tam auta z grupy VW że względu na prostrzą technikę.

W takich klimatach też są auta amerykańskie np.durango 3,6/5,7.
Może Jeep GC.

Z Japońskich wybór jest zerowy. Można ustrzelić Lexusa/Toyota ale całkowicie inne ceny czyli coś za coś. Szczególnie że te auta można trafić w opcji bez "gówien" i na ramie. No ale tak jak napisałem wyboru brak.
szybki
Moderator - Tuning

06 Cze 2026, 13:29

silnik 3.6 fsi gen.4. Podobno poprawili to co było spartolone we wcześniejszych rozwiązaniach. Zawieszenie bez pneumatyki, na sprężynach. Skrzynia Asin (chyba) podobno dobra. Z tych trzech opcji właśnie raczej Atlas ze względu na prostotę wg. pozostałych. Chociaż też czytałem o "błędach fabryki". Lexus też był w topce, ale tam nie jest tak różowo, przynajmniej w modelu na który mam kasę. Toyota o ile dobrze pamiętam to małe silniki. Nie chcę auta ważącego około 2 ton z małą ilością "kuni". A właśnie zapomniałem o Jeep GC z silnikiem pentastar. Tylko benzyna bez hybrydy. Każdy ma jakąś bolączkę z tego co czytałem, ale właśnie liczę na to że ktoś mi cos powie z własnego doświadczenia, może ktoś bierze na warsztat takie auta. A wiadomo, że najlepiej dowiedzieć się czegoś z autopsji, XD.
wozniar
Nowicjusz

06 Cze 2026, 15:03

wozniar napisał(a):Lexus też był w topce, ale tam nie jest tak różowo, przynajmniej w modelu na który mam kasę.

A o który model Ci chodziło ?
wozniar napisał(a):Skrzynia Asin (chyba) podobno dobra

Tak jest.
wozniar napisał(a):Zawieszenie bez pneumatyki, na sprężynach

Bardzo dobrze.
wozniar napisał(a):Chociaż też czytałem o "błędach fabryki".

Sporo mam styczności np. Touareg i dla mnie po gwarancji jest jeden wielki błąd z fabryki :mrgreen:
wozniar napisał(a):Toyota o ile dobrze pamiętam to małe silniki. Nie chcę auta ważącego około 2 ton z małą ilością "kuni".

Zależy jaki model. Przy klockach nie patrz na "kunie" :ok:
wozniar napisał(a):. A właśnie zapomniałem o Jeep GC z silnikiem pentastar.

Fajna opcja. Równieź w Durango.

wozniar napisał(a):A wiadomo, że najlepiej dowiedzieć się czegoś z autopsji, XD.

Ostatnio podchodzę sceptycznie do wiedzy z netu szczególnie YT + tv a jak sobie połączysz ze świadomością tego jakie głupoty potrafią wypisywać na forach niby to użytkownicy aut to ogarnia mnie trwoga.
wozniar napisał(a):silnik 3.6 fsi gen.4. Podobno poprawili to co było spartolone we wcześniejszych rozwiązaniach

Jak ja słyszę o poprawkach w przypadku VW albo innych radosnych firm z eu to na wymioty mnie zbiera i wtedy myślę "tak to dzięki wam Chińczycy zrobią porządek z tym syfem w eu "
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M6 Gran Coupe - wysokie osiągi i luksus
    Trzeci wariant nadwoziowy rasowego samochodu sportowego BMW M6 zostanie zaprezentowany światu jako BMW M6 Gran Coupe, dołączając do znanych już modeli Coupe i Convertible. Nowy członek rodziny M6 nie wyrzekł się ani wyjątkowego ...

06 Cze 2026, 16:30

Chińskie samochody to mi się wydaje, że za parę lat dopiero coś można będzie powiedzieć, za świeży temat. Toyota niestety nie w moim przedziale cenowym. Lexusa o ile dobrze pamiętam to rx 350, chyba. Tam też coś ludzie marudzili i nie pamiętam czy to nie jest na pneumatyce. Ale to już z parę miesięcy patrzę więc mogę się mylić.
wozniar
Nowicjusz

07 Cze 2026, 08:57

wozniar napisał(a):Lexusa o ile dobrze pamiętam to rx 350, chyba. Tam też coś ludzie marudzili i nie pamiętam czy to nie jest na pneumatyce.

Niestety pneu jest drogie. Nie sprawia tyle problemów co w autach eu ale zakładam że coś będzie do roboty. Nie sprawdzałem ale chyba są opcje bez pneu wtedy już masz ok.
szybki
Moderator - Tuning