Dynamiczny samochód B+/C do ok. 60-70 tys zł

09 Sty 2026, 01:53

Cześć

Myślę nad wymianą samochodu. Aktualnie mam Fiata Bravo 2 T-Jet 150KM
Bardzo mi się dobrze jeździ tym autem, szczególnie pod względem dynamiki jazdy. Powoli zaczynam jednak myśleć o zmianie, szczególnie że moim rodzicom zaczyna się ich Opel mocno sypać i im bym podarował te auto, a kupił coś nowego.

To moje oczekiwania:

- kwota do ok. 60-70 tys zł
- myślę nad segmentem B+/C [i to raczej hatchbacki, nie SUVy]
- silnik jaki chcę to benzyna
- zależy mi na dość dynamicznym silniku, tak aby przyjemność z jazdy była przynajmniej na poziomie Fiata. Tutaj od razu dodam że myślę o silniku z turbiną albo o hybrydzie [co raczej w tym budżecie jest nierealne]
- myślę o użytkowaniu go ok. 5-6 lat.Po tym okresie albo go sprzedam albo dam rodzicom.
- fajnie aby auto było świeższe niż Fiat i jako młody świerszcz chciałbym jakieś szmery bajery typu Android Auto, kamera cofania itp.

Czytałem ostatnie kilkanaście stron forum i z tego co widzę to raczej za bardzo nie mam dużego wyboru [o ile jakikolwiek wybór mam]. Widzę że nie polecacie VAG TSI, Fordów EcoBoost, PureZłomów. Czy w takim razie jedyną opcją sensowną opcją zostaje Kia Cee`d/Hyundai i30 z silnikiem 1.5/1.6 140-160KM (w zależności od wersji)? Czy ten silnik w realu z tymi modelami jest tak samo dynamiczny jak T-Jet w Bravo?
A może jeszcze jakiś model warto rozważyć?
riviva
Obserwowany

09 Sty 2026, 08:49

Zdecydowanie najbezpieczniejszym wyborem pod względem mechanicznym byłaby mazda 3. Silniki niby wolnossące ale skyactiv bardzo fajnie jedzie z dołu a spalanie pozytywnie zaskakuje.
Wybór pomiędzy 2.0/165 a 2.5/192 z tym, że 2.5 nie był dostępny w Europie więc trzeba sobie sprawdzić carfax i zweryfikować jakość naprawy
np. https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mazda-3-ID6Hxp2l.html?reason=listing
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Sty 2026, 09:47

Teoretycznie można też szukać 120 bo jest ich pełno i odblokować potencjał, to jest ten sam silnik tylko ubity od 4000 obrotów softem. Gdzieś na forum Mazdy widziałem magików którzy to robią. Tylko to wciąż N/A więc trzeba pokręcić żeby jechało.

Co do reszty... Akurat TSI nie jest taki zły, a Koreańce jeśli już to 1.4 T-GDI, a nie 1.5 T-GDI bo mają problemy z GPF, olejem i zacieraniem. EcoBoosty i PureTechy zdecydowanie omijaj.

Sam jestem na etapie poszukiwania auta i właśnie patrzę na 1.4 TSI albo 1.4 T-GDI, że będą droższe w utrzymaniu to wiem ale całościowo wypadają dobrze jako auta. W Maździe zwróć uwagę na rudą, kolega przytarł swoją z 2017 roku i po tygodniu już ruda tańczyła :piwo:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

10 Sty 2026, 16:11

Popatrzałbym na Tipo z fajnym wyposażeniem 1,4 tjet
Sopelek
Początkujący

Prawo jazdy: 12 06 2007
Auto: Skoda
Silnik: tsi
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Scania serii R - najmocniejszy seryjny 730-konny silnik
    Podczas majowej prezentacji Scanii w Trier (Niemcy) poznaliśmy nową serię R wyposażoną w silniki V8. Wśród prezentowanych samochodów musiała oczywiście być Scania R z 730-konnym silnikiem. Jest to obecnie najmocniejszy ...
    Nowy papamobile Mercedes-Benz dla papieża Benedykta XVI
    Dostarczając papieżowi Benedyktowi XVI nowy papamobile, Mercedes-Benz kontynuuje tradycję, która liczy już ponad 80 lat. Dr Dieter Zetsche, prezes zarządu Daimler AG i szef Mercedes-Benz Cars, osobiście przekazał w ...