DZIWNY PROBLEM Z AUDI A5 8T 3.0TDI CCWA 2009 STRONIC

07 Cze 2026, 13:08

Witam, audi mam od niedawna, zrobiłem nim 700km i po 2 tygodniach pojawił się problem. Wszystko postarałem się napisać, ze wszystkimi szczegółami bo nie jestem pewny co do wystawionej mi diagnozy przez mechanika i świeżo po zakupie nie chciałbym się ładować w duże koszta a może sprawa tkwić w czymś innym co warto było by najpierw sprawdzić i może coś ze sobą jest powiązane.
Przy zakupie auta byłem na stacji diagnostycznej i były sprawdzane błędy w vcds.
Samochód wyglądał bardzo dobrze, żadnych wycieków, wszystko tak jak powinno być.
Nie było problemów ze skrzynią, wszystko dobrze chodziło, brak jakichkolwiek wycieków.
Jedynym problemem była zapalona kontrolka od poduszki airbag.
Przy sprawdzaniu na vcds błąd wskazywał na kostkę pod fotelem prawy przód oraz CAN Gateway
Sprzedający tłumaczył się tym, że pare dni temu padł mu akumulator i przy tym wyświetlił się błąd od poduszki.
Błąd został skasowany na miejscu ale po chwili znów się zapalił.
Samochodem wracałem do domu 450km na zimowych oponach i w połowie trasy przy tylko mocniejszym przyśpieszaniu zaczęły boxować tylne koła a przy jeździe testowej nic takiego nie było.
Przy normalnej jeździe wszystko było okej.
Po paru dniach zauważyłem, że skrzynia przy dojeżdżaniu do świateł zaczęła trochę inaczej pracować. Gdy dojeżdżałem na drugim biegu, zatrzymałem się, skrzynia wbiła 1 bieg i po zatrzymaniu się tak jakby się rozłączała i obroty spadały z 700 obrotów na 500 i zaraz znowu na 700. Nie było czuć żadnego szarpnięcia po prostu same obroty. Nie wiem czy to normalne w tej skrzyni czy tak powinno być.
Tydzień później wymieniłem koła z zimowych na letnie. Bicie w kołach przy mocniejszym przyśpieszaniu zostało
Następnego dnia jeździłem po mieście bardziej dynamicznie, przeważnie na trybie sport, zaciągnąłem elektryczny ręczny chyba drugi raz odkąd posiadam ten samochód.
Następnie po przejechaniu około 200 metrów od domu wyświetlił się błąd parking brake malfunction czyli błąd od hamulca elektrycznego, skrzynia przeszła w tryb awaryjny, zablokowała się na 1000 obrotów, nie reagowała na zmiane biegów, nie mogłem ruszyć samochodem.
Jak go zgasiłem to już nie mogłem odpalić. Samochód tak jakby chciał odpalać bo było słychać, że zaczyna kręcić lecz po chwili odłączało. Ręczny chodził poprawnie.
Scholowałem samochód do domu, próbowałem go odpalać pare razy co godzinę lecz było dalej to samo. Samochód odpalił dopiero następnego dnia rano.
Pomyślałem, że to może wina słabego akumulatora i elektryczny ręczny nie dostaje takiego prądu jaki powinien dostawać.
Po wymianie i przejechaniu około 2/3km jak samochód się rozgrzał znów pojawiło się to samo, błąd ręcznego i skrzynia w trybie awaryjnym.
Auto było u elektromechanika, sprawdził błędy i wystawił diagnoze na uszkodzony sterownik s tronic.
Samochód następnie postawiłem do innego mechanika, który prowadzi naprawy skrzyń biegów. Powiedział mi od razu, że niekoniecznie może to być wina sterownika tylko czegoś innego i skrzynia od tego może świrować.
Okazało się, że wiązka CAN jest zgnita i została ona naprawiona, lecz to dalej nic nie pomogło. Więcej przy samochodzie jego zdaniem nic nie było widać.
Diagnoza ta sama jak poprzednio - prawdopodobnie zimny lut lub przegrzewanie się i samochód traci komunikacje ze sterownikiem.
Czy może to być wina czegoś innego co warto jeszcze sprawdzić czy odrazu ściągać mechatronikę ze sterownikiem i patrzeć co się tam dzieje.
Niefart, że akurat mi padł sterownik po 700km przejechanych czy może jakaś wada ukryta ?

Dzwoniłem do sprzedającego, od którego kupiłem samochód i dostałem odpowiedź, że z samochodem nigdy nie było takich problemów i nie wie dlaczego pojawił się taki błąd.
W skrzyni 3 lata temu był wymieniany olej wraz z filtrami.
Postanowiłem, że nie będę zwracać samochodu tylko go naprawię, rozmawiałem z prawnikiem jak wygląda sprawa w przypadku oddania samochodu po zakupie i odechciało mi się po prostu w to bawić bo wszystko trwa minimum rok... Rzeczoznawca, papiery i dużo czasu.
Zdjęcia błędów w załącznikach
prorohk
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz W113 z lat 60 tych - Pagoda
    Mercedes-Benz W113 z 1963 roku czyli Pagoda to druga generacja prestiżowej serii roadsterów SL. Auto zaprezentowano w 1963 roku w Genewie. Co ciekawe, po premierze samochodu dziennikarze okrzyknęli nowy model Mercedesa-Benz ...