Ekonomiczne opony zimowe 235/45/18

28 Lis 2024, 13:55

Cześć,

Szukam opon zimowych na alufelgę w rozmiarze 235/45/18 - taki jest fabryczny rozmiar opon w aucie. Ważnym kryterium, obok oczywiście bezpieczeństwa i komfortu, jest ekonomia zakupu. Fajnie jakby miały dobre parametry pod kątem głośności wewnątrz auta, a także parametry jazdy na śniegu (którego w Polsce coraz mniej, zwłaszcza w centrum Polski) i (tego częściej) deszczu oraz oszczędności paliwa, no i żeby nie były na jeden sezon. Z góry mówię, że nie interesują mnie najdroższe modele marek takich jak Michelin, Continental, Pirelli itd. Czy możecie coś polecić?

Auto opel astra kombi 136km, dość ciężkie i dość dynamiczne. Budżet - fajnie jakby sztuka oscylowała w okolicach 300-350 zł. Rozejrzałem się trochę i fajnie by było poczytać rzeczywiste opinie niż tylko "fajne, zdają egzamin", jak to piszą na każdym sklepie internetowym. Wśród wielu, patrzyłem na:
1) dębica frigo hp2 - bardzo dobre opinie, ale koszt 500 za sztukę
2) kumho wintercraft wp52 - jw.
3) inne, chińskie, typu Ceat, Tracmax, Austone. Te ostatnie można dorwać w jakiejś promocji bodajże, bo np. w jednym sklepie internetowym miały kwotę 500, a w innym 270. Pytanie jak z jakością, no i innymi parametrami.

Generalnie zdaje sobie sprawę, że na życiu się nie oszczędza i jak mają uratować to się płaci i im droższe, tym często lepsza wydajność, jakość itd. Ale nie zawsze i znacie na pewno przypadki, gdzie tańsze opony były lepsze niż te premium. Chciałbym kupić coś bardzo dobrego w rozsądnej cenie. Mogę prosić o porady czego używacie, czego byście nie brali? Macie doświadczenia z tymi powyżej albo innymi?
marvel007
Nowicjusz

28 Lis 2024, 15:40

Ceat, to akurat opona indyjska. Sam jeżdżę na Chinolach(Doublestar DW08) i na Dębicach HP2. Dębice 4 zima i pewnie z 25tys. km przejechane, bieżnika sporo(nie mierzyłem) i zachowanie dalej bardzo dobre. Chinole dopiero co założyłem, ale tragedii nie ma, nawet na mokrym, czego się najbardziej obawiałem, Tucson jest sporo cięższy od Dusterka a rozmiar opon identyczny. Miałem na mokro dosyć mocne hamowanie z pełną przyczepką na haku i było bardzo dobrze.
Innych chinoli nie miałem, a te nawet są dosyć ciche.
W Twoim rozmiarze jest inny model
https://allegro.pl/oferta/4x-235-45-18- ... 6141696805
Ale cena w miarę atrakcyjna.
Z tego co wyczytałem, firma współpracowała bodajże z Cooperem, zbiera w Chinach dużo nagród za innowacyjność i jest właścicielem większościowym Kumho.
Produkują też opony dla Duńskiej marki NORDEXX.
https://allegro.pl/oferta/4x-opony-zimo ... 6836419963
Trochę droższe, ale mieszczące się w budżecie są Rikeny
https://allegro.pl/oferta/4x235-45r18-9 ... 6325697693
To to samo co Kormorany Snow.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

28 Lis 2024, 18:22

Dzięki za odpowiedź. No powiem, że te Rikeny wyglądają fajnie, ciekawe jak wypadają w porównaniu do Dębicy. A czy bierzesz w ogóle pod uwagę te parametry paliwowe, jazdy po mokrym? Czy to nie ma takiego znaczenia co napiszą?
marvel007
Nowicjusz

28 Lis 2024, 18:46

Dobre wyniki na etykiecie mogą być wiarygodne przy oponach renomowanych marek, u innych mogą być naciągane.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Na mokrym Dębica będzie sporo lepsza.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Lis 2024, 19:29

Ok, a masz jakieś doświadczenia albo słyszałeś o Auston?

PS Czy ktoś jeszcze się wypowie? :)
marvel007
Nowicjusz

28 Lis 2024, 19:35

Nie, te Doublestary to moje pierwsze chinole.
Chyba już bym wolał te Ceaty.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Limuzyna Audi A8 L extended
    Życzenie klienta jest priorytetem dla czterech pierścieni, nawet wtedy gdy wymagania wydają się niezwykłe. Przykładem takiego podejścia jest przygotowanie specjalnej wersji Audi A8. Na zamówienie jednego z europejskich ...

29 Lis 2024, 10:08

Dzięki za opinię.

Czy ktoś jeszcze coś podpowie? Zachęcam do dyskusji :)
marvel007
Nowicjusz

29 Lis 2024, 10:23

marvel007 napisał(a):Budżet - fajnie jakby sztuka oscylowała w okolicach 300-350 zł
Masz bardzo niski budżet jak na taki rozmiar opon. Tak naprawdę poza tym co polecił już @yeti65 to nie ma w czym wybierać w tym przedziale cenowym :bored:

Co do Chińskich opon to jak dobrze trafisz to mogą nawet się sprawdzić ale tak samo może być i w drugą stronę więc tu mamy taka loterię.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Lis 2024, 10:31

Tak, wiem że to niski budżet, niestety taki jest i muszę coś znaleźć, a patrząc na opinie i popularność, to ta Dębica jest naprawdę niezła w swojej półce cenowej. I się zastanawiałem czy jest coś zbliżającego się jakością do niej, ale jeszcze taniej :roll:
Chińskich opon jest dużo i ciężko znaleźć rzetelne opinie poza zwykłym "polecam".
marvel007
Nowicjusz

29 Lis 2024, 17:39

Ja chyba na Twoim miejscu(centrum polski), zaryzykowałbym tego Ceata.
Bo Doublestary i Rikeny to takie bardziej śniegowe opony. Dla Ciebie ważniejsze jest zachowanie na mokrym. A ten Ceat wydaje mi się dosyć zrównoważoną oponą. Tam chyba Pirelli coś pomagało.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Gru 2024, 01:42

Dobra, a załóżmy, że jednak znalazłby się wyższy budżet. Powiedzmy, nie najwyższy, ale do tych około 600 zł/szt. Dzwoniłem do wulkanizacji obok i wspominali o możliwości sprowadzenia opon, np. (cena w nawiasie już z wyważeniem, założeniem):
1. Barum Polaris 5 (540zł/szt)
2. Lassa Snoways 4 (440zł/szt)
3. Firestone Winterhawk 4 (570zł/szt)
4. Westlake Z-507 (310zł/szt)
5. Fulda Kristall Control HP2 (600zł/szt)
6. Dębica Frigo HP2 (500zł/szt)
7. Yokohama V906 (600zł/szt)
8. Kumho Wintercraft WP52 (520zł/szt)
9. Lauffen I Fit+ (nie znam ceny, ale pewnie około 500zł/szt)

I mam teraz mały mętlik w głowie, bo wybór jest spory. Z początku byłem bardzo za Dębicą, ale wyczytałem że o ile w śniegu króluje, na mokrym nie za bardzo. Zależy mi na dobrych właściwościach głównie na śliskim/mokrym zimą, bo śniegu za dużo w naszym regionie nie ma zimą, więcej mokrej, marznącej nawierzchni, stąd fajnie jakby były dobre w przyspieszaniu, hamowaniu i ogólnej jeździe właśnie w tych warunkach - ale fajnie jakby się też w śniegu spisały. No i dość ciche wewnątrz.

Trafiłem w związku z tym na ciekawe oponki, które tak w ogóle mam w drugim aucie od dłuższego czasu - znane i cenione Kleber Krisalp HP3. Polecane, ciche, takie budżetowe Micheliny (to ich wykupiona marka). I zacząłem poważnie zastanawiać się nad nimi i tym budżetem, a w związku z tym nad takim wyborem:
Yokohama BluEarth Winter V906
vs
Kleber Krisalp HP3
vs
Nokian Tyres WR Snowproof P (mam letnie Nokian od producenta i dodałem takie dla porównania)
vs
inne z powyższych...

Czy mogę jeszcze raz prosić o jakieś opinie na temat moich myśli? :roll:
marvel007
Nowicjusz

04 Gru 2024, 07:34

Z tych opon wybierałbym między Kleberami a Firestone.
Używałem obydwu modeli i oba są godne polecenia.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika