Fabia 1 1.4 TDI kopcenie i niestabilność przy wyższych prędkościach

07 Lis 2025, 11:48

Cześć,

zakupiłem niedawno Skodę Fabię 1 kombi 1.4 TDI. Wnuk poprzedniego właściciela zmodyfikował ją (jakiś chip, prawdopodobnie jeszcze coś zmodyfikowane) i ponoć teraz ma około 110KM.
Auto bardzo dobrze się rozpędza, ale przy większych prędkościach (od około 140km/h) robi się bardzo niestabilne - mocne bujanie się przy każdym podmuchu wiatru, przy zmianie pasa. Poza tym, przy mocniejszym wciskaniu gazu pojawia się spora czarna chmura. Głośność w kabinie też jest bardzo duża. Diagnosta żadnych luzów w zawieszeniu nie stwierdził
Mam porównanie z Audi A3, które, choć nieco krótsze, przy takich prędkościach jest wciąż stabilne.
Czy da się jakoś zredukować tę chmurę? Czy taka niestabilność i głośność w kabienie w tym modelu to norma?
Akrobata7312
Nowicjusz

• 07 Lis 2025, 12:40

Wróć do serii a potem diagnozuj.
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe

09 Lis 2025, 15:00

Akrobata7312 napisał(a):Poza tym, przy mocniejszym wciskaniu gazu pojawia się spora czarna chmura.

No jak podkręcili dawkę i nie ma DPF to jak ma być?
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

09 Lis 2025, 19:58

Dziękuję za odpowiedzi. Trochę mnie to uspokoiło, bo zastanawiałem się, czy coś nie jest walnięte z motorem.
    A jak ze stabilnością i głośnością w aucie przy prędkościach koło 140?
    Akrobata7312
    Nowicjusz

10 Lis 2025, 11:44

Z jednej strony mogą być luzy w zawieszeniu, z drugiej to tylko Fabia i oczekiwanie stabilności przy 140 km/h to trochę myślenie życzeniowe :)
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego nowoczesny system zarządzania flotą ma sens?
      Profesjonalny system zarządzania flotą ciężarówek i nie tylko: najważniejsze korzyści. Jeszcze całkiem niedawno cyfrowe systemy zarządzania flotą były w strefie marzeń. Dziś to najprostszy sposób na zwiększenie ...
      Nissan NV200 - TAXI na ulicach Barcelony
      Nissan zaprezentował 22 listopada model NV200 oraz koncepcyjny pojazd e‑NV200 jako taksówkę miejską nowej generacji, przygotowując grunt dla pojazdów zeroemisyjnych w Hiszpanii i zapowiadając dalszy dynamiczny ...