Fabia 2 1.4 16V BXW - schemat ecu

02 Wrz 2024, 13:04

Dzień dobry,
poszukuje schematu (rozpiski pinów) komputera do Fabi 2 z 2008roku, 1.4 16V, BXW,
szaleją wskazania z czujnika temperatury i potrzebuje rozpiski pinów wchodzących do ecu aby sprawdzić czy to wiązka czy może jedna sterownik.
freshds
Nowicjusz

02 Wrz 2024, 13:44

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

02 Wrz 2024, 16:00

dziękuje,
czy mógłbyś jeszcze potwierdzić czy nr pinów w złączu J623 są zgodnie z opisem jaki znalazłem w necie:
freshds
Nowicjusz

02 Wrz 2024, 20:17

freshds napisał(a):czy mógłbyś jeszcze potwierdzić czy nr pinów w złączu J623 są zgodnie z opisem jaki znalazłem w necie:
Nie ,,nie jest to . Niepotrzebnie się męczysz w poszukiwaniach i przewracasz internet do góry nogami . Zaczynasz nie z tej strony , tracisz czas . Numeracja pinów jest w gnieżdzie sterownika . Trzeba to tylko odczytać, policzyć i przełożyć na wtyczkę . Poniżej masz foto gniazda 28 - pinowego tego sterownika z BXW

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jak widzisz jest numeracja pinów . Poza tym pytanie moje - temperatura szaleje piszesz .....gdzie odczytane ? z komputera diagnostycznego czy licznika ? Na liczniku masz wskażnik temperatury czy tylko niebieską kontrolkę ? Czujnik temperatury wymieniony ?
bonifacy
Stały forumowicz

04 Wrz 2024, 08:41

czujnik wymieniony, ale stary był dobry (sprawdziłem omomierzem dla dla temperatury otoczenia oraz podgrzał go trochę opalarką)

na liczniku nie ma wskazania temperatury,
odczytuje po OBD i w czasie pracy (jak silnik sie rozgrzewa) ma np odczyty: 50, 51 , 52, 53, 54... 153, 55, 56, 58... 153, 59, 60 itp
co jakiś czas wskakuje 153*C -> co dla tego czujnika oznaczało by zwarcie
w sterowniku jest tylko błąd historyczny P0118 -> (temp. cieczy chłodz. sygnał wysoki)
więc zakładam że gdzieś kabel sygnałowy ma przetarta izolacje i czasem zwiera do masy lub w sterowniku jest jakiś zimny lut
freshds
Nowicjusz

04 Wrz 2024, 13:02

freshds napisał(a):w sterowniku jest tylko błąd historyczny P0118 -> (temp. cieczy chłodz. sygnał wysoki)
więc zakładam że gdzieś kabel sygnałowy ma przetarta izolacje i czasem zwiera do masy
Widzisz tak myślę że to nie tak . P0118 według kodów charakterystycznych dla grupy VAG to 16502 . Tutaj zeszyty serwisowe opisują - sygnał zbyt duży , przyczyny - zwarcie do plusa lub przerwa przewodu , lub uszkodzony czujnik . Gdyby miało być zwarcie do masy to byłby błąd 16501 ( P0117 ) Ten błąd który masz jest historyczny .. Kiedyś wystąpił i już go nie ma . Mogłeś odłączyć na chwilę czujnik na włączonym zapłonie lub podczas pracy silnika . Dla rzetelnej diagnozy wskazane jest użycie inttrfejsu i programu w pełni obsługującego VAG. Najlepiej VCDS. Mam tam i też prosty tester OBD ale nie wyczytuje wszystkich błędów i jak i parametrów bieżących.
bonifacy
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kupuję samochód - gdzie rozglądać się za autami?
    Zastanawiasz się nad zakupem samochodu? Na pewno jest to dość stresująca chwila, patrząc szczególnie na fakt, iż nowości nie brakuje. Im więcej posiadamy pieniędzy, tym większy zakres możliwości mamy do wyboru. Niezależnie ...