Fiat Scudo - Po wymianie turbo uszkodzony rozrząd - czy możliwe ?

26 Maj 2020, 10:46

Cześć,
Zwracam się do Was z następującym zapytaniem.
Oddałem swojego Fiata Scudo do warsztatu na wymianę turbosprężarki, już dosyć głośno "gwizdała". Przy okazji zleciłem wymianę olejów, filtrów, naprawiono też tylny układ hamulcowy ( wymiana linek, tarcz, tłoczków itd. ). Naprawiono też zawieszenie ( wahacze, tuleje itp. ). Piszę to wszystko, bo nie wiem czy może mieć związek ze sprawą.
Po wykonaniu napraw, w dniu w którym miałem odebrać samochód, otrzymałem informację, że na jeździe próbnej samochód zgasł i przestał odpalać. Po sprawdzeniu, mechanik powiedział, że przeskoczył/zerwał się pasek rozrządu. Zalecił wymianę paska, po wymianie paska okazało się, że samochód dalej nie odpala. I zaczynają szukać problemu dalej ( głowica, zawory).
Przed oddaniem samochodu do naprawy działał prawidłowo, palił bez problemu itd. Moje pytanie brzmi, czy wymiana turbosprężarki ( czy inne wykonane naprawy ) mogły być przyczyną uszkodzenia rozrządu ? Czy to poprostu zbieg okoliczności ?
tomdeef
Obserwowany

26 Maj 2020, 10:51

Raczej to zbieg okoliczności bo rozrząd zupełnie nie jest powiązany z rzeczami które robili.
Jaki miałeś przebieg od ostatniej wymiany rozrządu?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Study CS1 2002
    Koncepcyjne BMW Concept Study CS1 przedstawia wizję przyszłego "niewielkiego" modelu BMW. Elementem determinującym styl tego czteromiejscowego studyjnego kabrioletu jest swoista więź tworzona przez eleganckie i lekkie nadwozie ...