Ford Focus 1.6 16V 2000r benzyna - 148tyś przebiegu - OPINIA

10 Maj 2012, 11:13

Witajcie,
Czy moglby ktos z Was powiedziec mi cos o tym aucie?

Ford Focus 1.6 16V 2000r benzyna

Mam okazję kupić od lekarza 75 letniego, który nabył go w salonie w 2000roku. Mieszkamy w malym miescie i w Stacji Kontroli Pojazdow z pewnoscią go szanują, więc nie robią przekrętów z częsciami.

Przebieg faktycznie jest 148,000 i nie wydaje mi się aby coś przekrecał :P

Prosze Was o opinie o silniku, o spalaniu, o wadach itp czy lepiej szukac innej wersji czy moze PODOBNEGO AUTA analogicznie do Focusa.
Jesli bylby ok to warto instalowac tam LPG i nic sie nie stanie?

Pozdrawiam!!!
pepepe
Początkujący

Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.9 TDi 110km Sport

10 Maj 2012, 11:25

Jak taki pewny to ok.... Ale lpg do silnika zetec to stanowczo nie! ma gniazda ceramiczne, nie lubi gazu
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

10 Maj 2012, 15:47

Tak jak przedmówca pisze odpuść sobie gaz w Focusie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Maj 2012, 15:57

popieram. gaz w focusie i mondeo to zło.
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Maj 2012, 16:24

Dzięki za odpowiedzi, niezbyt są optymistyczne, jesli chodzi o LPG :P
Chociaz są osoby ktore maja LPG i nic nie piszą ponizej.

Ze strony [link do autocentrum.pl wygasł] , zobaczcie na spalanie Focusa 100KM 16V

Czy to prawda, ze pali on benzyny 5-6 /100? Tak bynajmniej powiedzial ten wlasciciel.
pepepe
Początkujący

10 Maj 2012, 17:28

Jeździłem takim focusem i to prawda da się osiągnąć taki wynik spalania. Ale dużo zależy od kierowcy. Dla przykładu CLK w208 koledze spalał 17l/100 a ja potrafiłem zejść do 10.
spandau
Początkujący

10 Maj 2012, 18:58

To prawda znajomy miał z tym silnikiem i wg niego ok 6l na 100km, no ale wiadomo trzeba się pochwalić :D i jeździ też bardzo delikatnie
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

11 Maj 2012, 11:54

Zależy jak jeździmy,ale z silnikiem 1.6 powinieneś się spokojnie zmieścić w granicy 7,5 na 100km. U Fordów często występuje korozja,wiec przyjrzyj się dokładnie,niech C go zbadają. Jeżeli poprzedni właściciel szanował samochód,to nie powinno być problemów i moim zdaniem warto.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

11 Maj 2012, 12:28

Przyjrzalem się mu i jest dobrze. Sam sie domyslasz, wiekowy lekarz w malej miescinie, garazowane auto o kazdej porze, poza wyjazdami...

Dla mnie 8/100km benzyny to dużo. Czy naprawdę LPG jest niebezpieczne dla tego silnika?

Czy warto kupować auto w takim stanie, ale przy takim spalaniu, jesli szuka się czegoś ekonomiczniejszego?

Nie wiem ile taki samochod moze kosztowac. Czy nie lepiej wydać te pieniądze i poszukać czegoś oszczędniejszego?

Nie znam się kurka na autach, siedzę już kilka dni i szukam, co jest takie a co takie.

Podobno Seat Ibiza hatchback jest ekonomiczne i tanie w utrzymaniu, ale potrzebuję 4/5 drzwi.

jak myslicie??
pepepe
Początkujący

11 Maj 2012, 13:11

jakie 8l/100 skoro piszemy Ci ze spalanie na poziomie 6 max 7 litrów. Na trasie zejdziesz nawet do 5! zależy jak jeździsz... Jeżeli nie masz pieniędzy to nie depczesz i tyle! Trzeba uczyć się ekonomicznej jazdy. Gaz sobie odpuść bo te silniki nie trawią gazu. Chcesz auto na Gaz kup opla, vw, mercedesa, bmw ale nie forda! Jeżeli auto jest takie zadbane to ja bym się nie zastanawiał. Acha jak już chcesz mieć koniecznie gaz to kupuj auto już z założoną instalacją bo do takich starych aut za bardzo nie opłaca się wkładać instalacji no chyba ze chcesz nim jeździć co najmniej 3 lata albo robisz dużo kilometrów.

EDIT:

"Czy warto kupować auto w takim stanie, ale przy takim spalaniu, jesli szuka się czegoś ekonomiczniejszego?"

Popatrz w ten sposób masz dobrze utrzymane auto i kosztem jest tylko paliwo. A kupisz coś bardziej "ekonomicznego" w nie wiadomo jakim stanie i dodatkowym kosztem będzie serwis... Osobiście wole kupić kupić auto które pali więcej ( mając wpływ na ilość spalania poprzez ekonomiczną jazdę) niż auto mniej spalające ale za to częściej w niem coś wymieniać. Jeżeli masz faktycznie pewnego tego focusa to się nie zastanawiaj i bierz go! Ale i tak go dobrze pooglądaj! żeby nie było niespodzianek. No i jedź z nim na przegląd do serwisu( tylko nie tego gdzie byl cały czas serwisowany i gdzie znają pana doktora)
spandau
Początkujący

11 Maj 2012, 13:52

Dzieki, zapomnialem tylko powiedzieć, ze więcej niz 100km/h nie jeżdżę, a prędkość redukuję biegami; po prostu nie czuję potrzeby deptania pedału gazu :P
pepepe
Początkujący

11 Maj 2012, 14:43

no to jeżeli masz już podstawy z ekonomicznej jazdy to śmiało możesz brać tego forda. Kiedyś czytałem artykuł ( chyba auto świat), że sam kierowca poprzez umiejętność ekonomicznej jazdy potrafi zmniejszyć zużycie paliwa o 20%. Obejrzyj dokładnie tego focusa, najlepiej z kimś i jeżeli będzie okey to go bierz!!!

PS. Wyślij mi swojego maila na PW to Ci coś podeślę.
spandau
Początkujący

11 Maj 2012, 17:54

Focus 1.6 6-7l to chyba średnio bo po mieście spokojnie 8-9l weżmie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Maj 2012, 18:39

mi w mieście brał max 7.5 normalnie pod 6.8l a na trasie schodziłem do 5 (trasa 1100km Gliwice - Amsterdam) więc średnia wychodzi całkiem dobra.
spandau
Początkujący

11 Maj 2012, 18:59

Ten lekarz ma go od początki z salonu i sprzeda go dopiero "gdy poszuka sobie jakiegoś nowego".
Mi się nie spieszy, jesli mam czekać na taki egzemplarz to lepiej byc cierpliwym.

Gdy zapytałem ile pali, to radośnie odpowiedział, że ok 5-6l/100km, tak więc... :)
Nie pamietam dokladnie ale mowil ze robi nim chyba 450km na pelnym baku benzyny.
pepepe
Początkujący