Ford Mondeo vs [do 40k]

13 Lip 2023, 19:23

Witam,

*mam budżet 40k
*rocznie robię 15tys. km (dojazdy do pracy po 40km dziennie łącznie)
*szukam auta z silnikiem benzynowym (nadającym się pod lpg)

Wstępnie zainteresowałem się Mondeo MK4 2.5T.
Czy w tym budżecie znajdę coś o podobnych osiągach co Mondeo MK4?
Zainteresowałem się również Lexusem GS 450h oraz E W212 Coupe 250 CGI (do tych dwóch zakładałem, że będę musiał trochę dołożyć) czy warto?
Wybór padł wstępnie z mojej strony na Mondeo MK4 2.5T ze względu na przestrzeń w środku, osiągi, koszty utrzymania. Z tym, że z tego co widzę to przy MK4 z tym silnikiem mogę zamknąć się w kwocie 30-35tys.
Wrzucam przy okazji 2 ogłoszenia do oceny:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/f ... FETXA.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/f ... FETXA.html

Co o tym wszystkim sądzicie?
normasg
Nowicjusz

14 Lip 2023, 21:21

Brałem jeszcze pod uwagę Gsa 300 ale tutaj już gazu nie dołożę?
Zależy mi na tej kwestii czy poza Mondeo w tym przedziale cenowym znajdzie się coś bardziej wartego uwagi czy przy tym budżecie dłuugo nie ma nic i musiałbym dozbierać?
normasg
Nowicjusz

14 Lip 2023, 21:55

normasg napisał(a):Brałem jeszcze pod uwagę Gsa 300 ale tutaj już gazu nie dołożę?

Żyjemy w czasach, gdzie wszystko da się zrobić ale niekoniecznie się to opłaca.

Ogólnie mondeo spoko. Z tym samym silnikiem masz też volvo s80/v70.

Jeśli szukasz czegoś pod lpg to popatrz też na lagunę mk3 2.0T - tutaj masz też pancerny automat jatco, taka konfiguracja mocno trzyma cenę. Z renault jest też mniejsze megane mk3 z 2.0tce, świetnie wygląda w pakiecie gt (kombiak)

Tak realnie, z rzeczy do których można dołożyć pomyślałbym o volvo s60/v60 ale tam pod lpg masz tylko 2 silniki, 2.5/254 i 3.0/304
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Lip 2023, 08:35

Laguna mk3 jest dla mnie za ciasna, z miejscem na nogi nie ma problemu ale na wysokość jest kiepsko. Musiałbym leżeć wręcz na tym oparciu odchylonym za bardzo do tyłu. Więc niestety megane mk3 też odpada i inne kompakty (chyba, że jest coś 'wysokiego'). Z mondeo nie ma problemu dla mnie z miejscem w środku.
Pytanie jak bardzo na plus pójście w kierunku Volvo S60 (bo z tego co widzę na portalach ogłoszeniowych to większość 2.5/254 to wersje ze Stanów) będzie na plus.
normasg
Nowicjusz

17 Lip 2023, 14:13

Patrz na obydwa i kup to co będzie w lepszym stanie.
Osobiście jakbym miał patrzeć na wygląd to Volvo wygrywa.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

22 Lip 2023, 10:51

Na jednym z ogłoszeń sprzedający podaje zupełnie inny nr VIN niż przedstawione auto.
Coś jeszcze prócz Volvo w tym budżecie?
Zastanawiałem się nad tym GSem ale z tego co widzę to musiałbym zaczynać od pułapu 55-60k?
normasg
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wörthersee 2017 - doroczny zlot miłośników GTI
    Nad jeziorem Wörthersee w Austrii odbywa się co roku największy zlot samochodów Volkswagena w wersji GTI. W tym roku prawdopodobnie to niezwykłe święto odwiedzi około 200.000 fanów. Volkswagen przygotował ...

22 Lip 2023, 11:19

normasg napisał(a):Zastanawiałem się nad tym GSem ale z tego co widzę to musiałbym zaczynać od pułapu 55-60k?

Jak Gs to opcja 4,3 około 50k, opcja 460 około 65k.albo 450h po lifcie koło 50k.

Jak się zdecydujesz to można coś popisać o plusach i minusach.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Lip 2023, 18:23

Raczej GS430, 450h ma za mały bagażnik i musiałbym szukać 'pewnego modelu' przypuszczam jeśli chodzi o hybrydę.
Pytanie tylko czy warto tyle dopłacać i czy w ogóle coś się trafi?
normasg
Nowicjusz

23 Lip 2023, 00:15

normasg napisał(a):Raczej GS430, 450h ma za mały bagażnik i musiałbym szukać 'pewnego modelu' przypuszczam jeśli chodzi o hybrydę.
Pytanie tylko czy warto tyle dopłacać i czy w ogóle coś się trafi?

W każdym przypadku szukaj pewnego modelu.
A czy warto dopłacać to sam sobie odpowiedź na pytanie bo jeżeli zadawała Cię auto pokroju mondeo i nie potrzebujesz v8 to nie warto. Jeżeli chcesz premium z v8 które wymiera to nic tańszego nie kupisz i opłaca się zdecydować.
Trzeba tylko mieć z tyłu głowy że to jest stare auto klasy premium a silnik ma dwie głowice a nie jedną.

Co do rynku to trzeba wyczekiwać aż coś się pojawi. Z lexusami jest dziwnie bo klient na te auta jest trochę skorodowany czyli chce 18 letnią perłę w cenie zwykłego auta bez śladów użytkowania no bo jak pedant może wsiadać do auta które było używane. Z jednej strony jest kiepsko bo pseudo miłośnicy odstrzelili sprowadzaczy natomiast z drugiej strony można trafić fajną sztukę która długo wisi a właściciel jest zmęczony idiotami.

Żeby w 100% stwierdzić musisz się przejechać którymś z nich. Proponuję 460kę. Fajny sliper :D chociaż 430 też ogarnia :ok:
szybki
Moderator - Tuning

23 Lip 2023, 18:40

Na moment obecny zadowala mnie Mondeo właśnie, chyba, że znajdzie się coś 'fajniejszego' z lepszymi osiągami, a podobnymi kosztami utrzymania. Tak to bym pewnie kupił mk2 430 nawet ale brak czegokolwiek sensownego na rynku. Problem jest taki, że potrzebuję kupić auto w przeciągu 1 miesiąca.
Raczej zostałbym przy 430.
Zatem reasumując trafi się coś jeszcze w tych pieniądzach z automatem?
normasg
Nowicjusz

23 Lip 2023, 20:05

normasg napisał(a):Tak to bym pewnie kupił mk2 430 nawet ale brak czegokolwiek sensownego na rynku.

Niestety MK2 brak. Został wyniszczony przez niskie koszty eksploatacji vs to co oferuje.
Ludzie kupowali te auta bo jazda nimi była tańsza niż passatem b6 2,0tdi :D no ale się skończyło bo albo coś znośnego w cenie z kosmosu albo zajechany kapeć i duży nalot.

normasg napisał(a):Problem jest taki, że potrzebuję kupić auto w przeciągu 1 miesiąca.
Raczej zostałbym przy 430.

Możesz pilnować ale szansę są małe. Jak się trafi to dawaj linka popatrzymy ale :no:
szybki
Moderator - Tuning

24 Lip 2023, 20:06

A no właśnie, ponad 30k niestety nie dam za mk2.
Jedyna opcja, którą znalazłem:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/l ... FDPuR.html
Ale jakoś tego nie widzę.
Ponawiam pytanie w kwocie do 40k czego mogę jeszcze szukać w automacie?
normasg
Nowicjusz

24 Lip 2023, 20:47

normasg napisał(a):Jedyna opcja, którą znalazłem:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/l ... FDPuR.html

Odpuść :lol:

Zobacz tego
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/l ... FwPMy.html
szybki
Moderator - Tuning

24 Lip 2023, 20:57

Trochę do włożenia będzie, nie spodziewam się ideału za te pieniądze ale widzę, że to na dobrą sprawę będzie ciężki temat.
Jak wygląda z 450h?
normasg
Nowicjusz

24 Lip 2023, 21:06

normasg napisał(a):Trochę do włożenia będzie, nie spodziewam się ideału za te pieniądze ale widzę, że to na dobrą sprawę będzie ciężki temat.

Ten czerwony na pierwszy strzał ma obcierki i trochę odcieni tylko można to olać i trzeba się skupić na stanie technicznym a obcierki potraktować jako zaczepka do targowania.
normasg napisał(a):Jak wygląda z 450h?

Jeszcze gorzej bo jest rynkowo droższy i ma więcej drogich gadżetów.
szybki
Moderator - Tuning