Freelander 1.8i '99 Diagnostyka samochodu OBD

20 Lis 2009, 20:47

Witam,
Ostatnio kupiłem sobie interface OBD do diagnostyki samochodu. Zainstalowałem sciągniete z sieci programy i niestety nie moge się połączyć z moim frelkiem.
Czy którys z Panów może powiedzieć jakiego programu diagnostycznego używa i jakiego interfacu. Dodam że mój program SCANTOOL i sam interface działaja bo nie mam problemów żadnych z podłączeniem się do Citroena.
Dzięki za wskazówki
Pozdrawiam.
konrig
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

22 Lis 2009, 22:37

Landrover używa własnego protokołu i "smieciowe" programy, ktore radzą sobie z popularnymi autami nie dadzą rady z tym królewskim samochodem.

Odpuść sobie, zanim coś popsujesz.
JarekM
Disco 2 Td5
JarekM
Nowicjusz

Miejscowość: Minikowo

23 Lis 2009, 09:06

JarekM jeżeli wiesz o co chodzi to może doradzisz jaki tester diagnostyczny kupić .Do tej pory jeździłem do gościa ,który używa X431 ale chętnie kupił bym np. LAUNCH V lub AUTOMAX U381 lub U581 lub U585 gdyby się nadawało.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

23 Lis 2009, 10:16

z para'uniwersalnych to DataLogic (wersje z tego roku będą OK)
albo oryginalny TestBook Landrovera.

Tyle tylko potrafię doradzić, bo nie wiem ile kosztuje DataLogic a Test Book to jakieś 10.000 PLN
JarekM
Disco 2 Td5
JarekM
Nowicjusz

25 Lis 2009, 21:28

Witam.
Pytałem się w dużej firmie z diagnostyką: viaken.pl. Nie mają nic co by mogłoby zdiagnozowac Frelka. Przynajmniej tak mi powiedzieli. Sprawa jest chyba daremna ale nie beznadziejna. Na wlasne oczy widziałem jak gość mi diagnozował wóz przy pomocy lapka, jakiegoś mrugającego interfacu i programu w kolorze niebieskim z duzymi przyciskami na dole. (Opis trochę tandetny, ale tylko tyle pamiętam z diagnozy sprzed roku. A wtedy sie jeszcze tym nie interesowałem)
Pozdro.
konrig
Nowicjusz

26 Lis 2009, 11:30

Ja szukam czegoś niedrogiego tzn.kilkaset pln ,żeby sobie samemu diagnozować bo teraz jeżdżę do gościa co ma LAUNCH X431 i to diagnozuje wszystkie LR i R ale do mojego domowego zastosowania nie wydam 7 tys.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gruba odzież, a nurkowanie podczas hamowania
    Gdy na zewnątrz panują niskie temperatury, większość osób wsiada do samochodu w zimowym ubraniu, często składającym się z wielu warstw. Nie jest to jednak ani wygodne, ani bezpieczne, szczególne w przypadku ...

26 Lis 2009, 12:13

MCARTUR napisał(a):Ja szukam czegoś niedrogiego tzn.kilkaset pln ,żeby sobie samemu diagnozować bo teraz jeżdżę do gościa co ma LAUNCH X431 i to diagnozuje wszystkie LR i R ale do mojego domowego zastosowania nie wydam 7 tys

nie kupisz niczego taniego (kilkaset pln),
powszechnie dostępnego żeby diagnozować Land & Range Rovery :cry:
JarekM
Disco 2 Td5
JarekM
Nowicjusz

26 Lis 2009, 17:25

konrig napisał(a):Witam.
Na wlasne oczy widziałem jak gość mi diagnozował wóz przy pomocy lapka, jakiegoś mrugającego interfacu i programu w kolorze niebieskim z duzymi przyciskami na dole. (Opis trochę tandetny, ale tylko tyle pamiętam z diagnozy sprzed roku. A wtedy sie jeszcze tym nie interesowałem)
Pozdro.
to był tester tech z magneti marelli i on ogarnia freelandery.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

02 Gru 2009, 17:23

Z tego co sie zorientowałem to tester TECH z Magneti Marelli kosztuje ponad 6000zl. Więc tez odpada do zastosowań domowych.
konrig
Nowicjusz

03 Gru 2009, 10:30

do domowego zastosowania samemu można odczytywać sobie błędy, silniki diesla. Co do benzyniaka serii k też pewnie jest coś na stronce. >http://www.roverki.pl/article.php?sid=420
Ostatnio edytowany przez Legion1349, 08 Gru 2009, 15:53, edytowano w sumie 1 raz
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice