Giulietta - czy ktoś to powinien kupować

15 Sie 2026, 16:06

Alfa Romeo Giulietta 1.4 T-Jet 120 KM manual

Auto mam od 2,5 roku i zrobilem nim 50k przebiegu (250k w sumie), więc napiszę parę obserwacji z tego krótkiego okresu, bo ludzie jeszcze kupują te auta i pojawia się czasem w postach pytanie czy warto kupić (tl;dr lepiej nie chyba że komuś sie bardzo podoba i ma tolerancję na upierdliwość).

Z plusów:
* wygląd – w środku też się dobrze starzeje;
* prowadzenie;
* silnik prosty jak cep. Z usterek to głównie nieszczelność dolotu (u mnie był tylko DV i termostat do wymiany), nie bierze oleju, dynamika wystarczająca do normalnej jazdy. Na upale (mały IC) lub z bagażem I pasażerami już mu zdecydowanie brakuje;
* tryby jazdy, które faktycznie robią różnicę;
* tanie części (z wyjątkami);
* nie ma dużych problemów z rdzą, głównie to progi (bo jest gąbka w środku) i tylne nadkola.

Z reszty:
* skrzynia głośna, problemy z wbijaniem 1. i 2. biegu (podobno tylko przedlifty). Ludzie piszą na grupach, że nic nie pomaga, jedynie dodawanie dodatków przy wymianie oleju + shortshifter częściowo rozwiązuje problem;
* krótkie przełożenia, więc 3,5–4 tys. obrotów w trasie to norma, czyli hałas plus spalanie 8,5 l z bagażem przy spokojnej jeździe. W mieście 10+;
* stosunkowo drogie w serwisie zawieszenie z tyłu;
* słabe plastiki w środku, tj. łamiące się klamki wewnętrzne (wymiana upierdliwa, a ładne boczki chodzą czasem po 1k zł :D), schowek na podszybiu – to w zasadzie każdy egzemplarz (klamki też), wiązki i uszczelki klapy, gałka zmiany biegów zostająca w ręce :D (sensownych zamienników brak, ori z [...] 700 PLN, więc w praktyce ludzie zamawiają od Greka z grupy za 100 euro z CNC :D), przewody spryskiwaczy – pierdoły, ale jak ktoś nie ma czasu na zabawy albo nie ma pojęcia, jak to zrobić samemu, to mechanik skasuje jak za woły albo odeśle z kwitkiem;
* padające aktywatory klimatyzacji – był na grupie gość, co to ogarniał, ale od 2 lat pisze, że części nie ma, a drutować nie chce. W ogóle mało kto chce się tego podjąć i robi się problem;
* padające moduły Blue&Me – podobno „wystarczy” wysłać moduł do regeneracji, a potem zabawa z kompem (żeby przebieg nie migał), ale znowu upierdliwa, której zwykły mechanik nie będzie chciał robić, więc szukanie i doktoryzowanie się;
* poduszki silnika z [...] – wymieniłem wszystkie i jedna już się zaczyna odzywać (po 40 tys. km);
* kwestia indywidualna, ale dramatyczna ergonomia, tj. niewygodne fotele, duża kierownica, położenie pedałów i lewarka to jest dramat, chyba że ktoś ma „włoską budowę”, tj. 170 cm i krótkie nogi. Wielokrotnie robiłem trasy po +10 h jazdy i było znośnie, ale człowiek do kamyka w bucie się nawet przyzwyczai, a po przesiadce z normalnego auta pierwsza myśl to „WTF”;
* jak ktoś ma ładną sztukę z końca produkcji i w przypadku stłuczki będzie chciał zrobić bezkosztowo w ASO, to się zdziwi, bo np. drzwi ori nie ma i nie będzie :D, a z zamiennikami też różnie;
* wygłuszenie słabe, ale to żadna niespodzianka;
* słaby promień skrętu;
* niski prześwit (osłona silnika się odkształca i wisi), więc darcie i łamanie plastików na dziurawych drogach to norma, o progach nawet nie wspominam.

Ogólnie z auta jestem zadowolony :D, ale coś tam sam zrobię, mam cierpliwego mechanika, sporo szukam w necie, a cenię sobie przyjemność z jazdy i wygląd ma znaczenie. No i lubię wymyślać - stąd Alfa :D
W pozostałych przypadkach raczej odradzam ze względu na upierdliwość i to, że większość ludzi nie będzie szukać po grupach ludzi z drukarkami 3D jak padną aktywatory, wysyłać modułów do naprawy, doktoryzować się, po którym dodatku do oleju skrzynia lepiej chodzi i jaki shortshifter umożliwi wbicie 1 na mrozie :D

Zresztą takie są opinie. Moja dziewczyna nie chce jeździć tym autem, bo jest surowe, sprzęgło ciężko chodzi, biegi trzeba wbijać, ciężko się parkuje itd.

Inni mają podobne opinie: raz na jakiś czas spoko, ale na daily zbyt niewygodne i narwane auto.

Jak kogoś będą interesować ceny czesci to moge wrzucić.
Bedzie na sprzedaż jak coś :D
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

16 Sie 2026, 08:22

Wymieniłeś w zasadzie to co mnie dotyczyło i miałem podobne odczucia.
Niestety posiadałem wersję 1.8 zwaną przez niektórych miłośników "pancerną" i wtedy do tego co było u Ciebie trzeba dołożyć historie silnikowe i to dosyć drogie, nie wiem czy dobrze pamiętam ale rozrząd coś koło 1,5k z pompą w.koniecznie z wariatorami tylko nowe OEM za 3k bo regeneracja to delikatnie mówiąc ściema, odma też jakiś drogi wynalazek z plastiku, wycieki oleju wszędzie gdzie się da, spalanie jak w czołgu. Skrzynia podobnie.
Z tego co się orientuję też były problemy z ukł. paliwowym a ceny gratów w stosunku do wartości auta odlot. I podobna sytuacja co z wariatorami niby można kupić taniej a i tak kończy się drożej.
Na auto dałem się namówić panu trochę w stylu naszego miłośnika VW czyli wystarczy "olej i rozrząd" i jak na włocha jest ok. Dużo usterek okazuje się że jest obligatoryjnych a mój miłośnik o nich nie wspomniał o dowiadywałem się przez poszukiwanie części np. moduł b&me. Nawet sam pofatygowałem się do tego pana od regeneracji i trochę sobie pogadaliśmy o Alfach. I żeby nie było próby naprawy tego ustrojstwa podejmowali różni szpenie. Co ciekawe czas w którym zostanie zdiagnozowana jego usterka jest bardzo ważny bo im dalej w las tym będzie większy problem z mrugającym nalotem.
Albo moduł drl i samymi lampami kolejne 1,5k... :angry:
Niestety ani czas potrzebny do myślenia o aucie ani koszty nie są ok.
To co mnie spotkało w ujęciu aut które używam było oderwane od rzeczywistości a to nie miała być taka typowa zabawka.
Może jak robiłby 100-200 w 6s to machnął bym ręką na zasadzie "chcesz być szybki" to cierp ale bez przesady miało być przyjemnie i nic więcej.

Jak miałbym chętkę na taką Alfę to tylko 1,4t.bo 1,8 wiąże się z $$$ :mrgreen:

A to moja jakieś deziawiuu :D :D :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

16 Sie 2026, 15:53

Jak szukałem swojej to trafilem na artykul pt. Mechanik poleca samochody i sięrozpływamł nad 1.75tbi że oszczędny jak na te "moc", i niezawodny i poleca :D jescze tutaj byla mowa o 159 (która w sedanie jest pięknym autem imo).
Ale z tego co mówisz to faktycznie nie warty silnik nawet dla pasjonatów chyba bo Giulietta nie jest jakimś specjalnie ciekawym autem mimo wszystko.
Sam bym kupił ją pewnie drugi raz (ale już z multiair) bo jest to ładny gokart a lubię takie auta. Natomiast sam mocno odradzam ludizom o niskiej tolerancji na upierdliwosc lub brak czasu na doktoryzowanie sie I szukanie speców. Bo zwykły Kowalski jak poczyta na forum że nowa klamka kosztuje 70 pln ale trzeba rozwiercać a potem zgrzewać boczek żeby ją wymienić, co znaczy migający przebieg, i jak wyglada szukanie części jak zacznie dmuchać ciepłym w czerwcu i ile kosztuje targanie deski to szybko może pożałować ze nie dołożył do Aurisa. Bo tak jak mówiłeś wiele tematów to nie kwestia czy tylko kiedy..
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

17 Sie 2026, 08:27

rupertpumpkin napisał(a):Mechanik poleca samochody i sięrozpływamł nad 1.75tbi że oszczędny jak na te "moc", i niezawodny i poleca jescze tutaj byla mowa o 159

Tia podobno "legendarny" prawie 2jz :mrgreen:

Teraz musisz pojeździć i opisać swojego Seata chociaż tu przy odrobinie szczęścia rewolucji bym się nie spodziewał.
Oczywiście z naciskiem na słowo "szczęścia" :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...
    Jazda nocą - czy to dobry pomysł?
    Korki i wysokie temperatury są bardzo męczące i stresujące, więc część kierowców decyduje się w okresie letnim na jazdę nocą. Jednak gdy unikamy jednych uciążliwości podróżowania, niestety mogą pojawiać się ...