Golf 3 - Wymiana uszczelki głowicy + dodatkowe sprawy

09 Lis 2014, 19:42

Padła mi uszczelka głowicy i strasznie wcina płyn chłodniczy (1l/10km! :( )
Mechanik po zdjęciu głowicy powiedział że wypadałoby zrobić uszczelniacze zaworowe, prowadnice zaworów, docieranie zaworów(podobno na jednym cylindrze zawory słabo się domykają)

Zastanawiam się jak to wpłynie na silnik? Czy po uszczelnieniu góry nie zacznie brać oleju?
Do tej pory silnik zachowywał się przyzwoicie, może czasem klekotał ale oleju bierze 0,5- 1,5l /10000km
Czy lepiej zrobić tylko planowane i zostawić jak jest? Co doradzacie?
Pawelo1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 2004
Auto: golf3

11 Lis 2014, 19:25

Robiłem to w swoim Passacie B3 1.8. Skoro masz głowicę ściągniętą to nic nie zaszkodzi wymiana uszczelniaczy i dotarcie zaworów, ewentualny frez gniazd w razie konieczności też nie zaszkodzi, ale czy na prawdę konieczna jest wymiana prowadnic? Upewnij się, bo z całej zabawy to będzie chyba najdroższy punkt. Uszczelniacze to groszowe sprawy, pasty do zaworów też nie kosztują więcej jak 15 zł. Zaciąga mi to troszkę próbą naciągnięcia na koszta. No i dopilnuj sobie uszczelniacza wałka rozrządu żeby go wymienił a nie zostawił stary. Koszt <10 zł.
BTW - nie wiem jaki masz silnik ale uszczelniacze i docieranie zaworów przy okazji roboty uszczelki pod głowicą bez problemu samodzielnie zrobiłem w domu. Z całej imprezy najdłużej schodzi z założeniem zamków na zawory.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

12 Lis 2014, 22:08

ok mechanika znam , nieraz sam mówi że czegoś nie ma sensu wymieniać
Na prowadnicach podobno są duże luzy
A zapytam (czysto teoretycznie) czy jakbym tylko wymienił uszczelkę i splanował głowicę nie lepiej by było? Bo trochę się boję że zacznie dołem brać olej...
Pawelo1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 06 2004
Auto: golf3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Limuzyny - przegląd polskiego rynku
    Nawiązując do wydarzenia które dzisiaj się rozpoczyna to limuzyna Donalda Trumpa jest już w Warszawie i budzi na pewno nie małe emocje nie tylko miłośników motoryzacji. Ten opancerzony samochód wyposażony ...