Golf 5 GTI 30 edition olej

16 Maj 2025, 23:40

Cześć, kupiłem sobie auto i nie wiem jaki olej wybrać do silnika BYD, z góry dzięki za pomoc :D
kyykk
Nowicjusz

17 Maj 2025, 09:24

To Golf czy BYD? Sprecyzuj pytanie i podaj dokładnie o jaki silnik chodzi bo narazie podałeś tylko markę pojazdu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Maj 2025, 19:32

Silnik z kodem BYD, a dokładnie 2.0 tfsi gti 30 edition w DSG, z 2007 roku
kyykk
Nowicjusz

17 Maj 2025, 20:37

Na jakim oleju jeździłeś do tej pory bo generalnie z tego co wiem to do tego silnika zalecany jest olej według specyfikacji VW 502.00. Czyli np. 0W30 lub 0W40 ale przy wymianach z interwał em nie dłuższym niż co około 10tkm. Przy olejach long life był inna specyfikacja ale nie polecam rzadszych wymian :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Maj 2025, 22:28

Z tego co mówił poprzedni właściciel to 5w40, ale nie pamięta dokładnie jakiej marki bo wymieniał ponad rok temu i mówił, że przez ten czas nie przejechał nawet 3tys km i podobno nie musiał dolewać.
kyykk
Nowicjusz

28 Maj 2025, 21:42

Olej musi mieć niski TBN oraz świetne własności przeciwnagarowe,ostatnio brat kamerką sprawdził grzybki w swoim silniku też z bezp.wtryskiem ,na grzybkach nie ma typowego nagaru tylko mazidło,nie jest to raczej spotykane przy 200 tyś km ,poleciłem mu Shell Helix Ultra pure plus carbon free 0-w40,w tym wypadku też bym zastosował taki olej,nawet jeśli nagary są już twarde,baza z gazu ziemnego z czasem zamieni nagar w mazidło,tak działa frakcja lotna oleju docierająca nad grzybki zaworów,oczywiście mozna zastosować 5W40 ale pamiętaj pure plus ! Poza tym olej najlepiej z TBN na poziomie 8,przynajmniej poniżej 9 ciu,to jest b.ważne w tym wypadku.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda i 35 lat prototypu Furgonet
    Początek lat 80. to prawdziwy wysyp niewielkich konstrukcji o charakterze użytkowym, opartych o technikę popularnych modeli aut kompaktowych, a nawet miejskich. Budowa takiej odmiany już nie obniżała prestiżu wersji podstawowej, ...