Golf 6 - 25k

18 Lut 2026, 21:46

bonifacy napisał(a):To tak naprawdę Twoja oferta nie nadaje się do chwalenia taniością . Ja nie zawieram umowy na AC . Porządne AC kosztuje .

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Czego ty chłopie wymagasz od AC ze składką mniejszą niż 2% wartości prawie 20 letniego auta?
To ubezpieczenie jest po to żebyś nie został bez grosza po tym jak sobie samochód skasujesz a nie żeby z niego rysy na zderzaku naprawiać.

Swoją drogą genialne podejście - dobre ac jest drogie to nie kupię żadnego :mrgreen: Jakbym sąsiada słyszał...ale to przed tym jak musiał za gotówkę sobie przód w a6 wymieniać
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
0

18 Lut 2026, 21:59

Mi się AC na poprzednie auto przydało, holowanie, zastępcze roczne, wydałbym tyle prywatnie co kilkuletnie różnice między OC a AC.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019
0

19 Lut 2026, 05:59

Panowie, jeszcze pytanie o rozrząd. Auto 137k przebiegu. Przy 72k ponoć był wymieniony rozrząd. Byłem u mechanika, mówił że przy tym przebiegu według niego jeszcze za szybko, ale i tak chcę dla własnego spokoju wymienić. Jedni mówią, że wystarczy tylko łańcuch, ślizgi i napinacz, inni, że lepiej całość wraz z kołami zębatymi itd. Chyba lepiej całość, skoro już będzie rozebrane? Koszt 1.5k za komplet, w porównaniu do 400 za te 3 rzeczy to i tak nie dużo.
Meneliush
Nowicjusz

0

19 Lut 2026, 09:16

Ale Ty w końcu kupiłeś TSI czy TDI? W dieslu masz pasek o ile się nie mylę, a w TSI łańcuch i dziwne że ktoś przy 72k go już wymieniał, bo zdecydowanie dłużej powinien wytrzymać. Generalnie łańcucha się nie rusza dopóki nie hałasuje i nie jest wyciągnięty, ale skoro już oryginału nie ma to kto wie...
galakty
Forumowicz VIP

0

19 Lut 2026, 13:37

galakty napisał(a):Ale Ty w końcu kupiłeś TSI czy TDI?

Z tego co rozumiem, to autor kupił 1.4tsi ea111. Czyli normalne, że rozrząd wymieniony po 70 tys - Mógł hałasować już dużo wcześniej.

Bardziej niż wymieniać na siłę rozrząd to warto wyczyścić nagar na zaworach, zerknij na odmę i obserwuj zużycie oleju, bo coś na pewno będzie palił, pytanie czy to będzie dolewka co kilka tys km czy co kilkaset km.

Czuję, że trochę zawiodłem jako forumowicz jak ktoś zakłada temat "jakie auto kupić" i ostatecznie kupuje vaga z 1.4tsi ea111 :mrgreen:
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
0

19 Lut 2026, 15:04

Autor kupił z tego linku wyżej podstawową wersję 122 konie, a nie te z kompresorami 160/170, tutaj rozrząd to główna bolączka.
Warto sprawdzić, ale nie grzechoczę to pojeździ.
Z poborem oleju nie będzie problemu, ten gadżet to prędzej 1,8 albo 2,0 z tych lat :)
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Rok produkcji: 2008
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...
    Przygotuj auto do zimy
    Przed sezonem zimowym warto zainteresować się, czy nasze auto jest do niego przygotowane. A co trzeba zrobić, by tą zimę przejeździć bez problemów? O oponach zimowych pisał nie będę, bo to temat znany każdemu. ...

19 Lut 2026, 15:14

Ahhhh to jest ten słynny EA111... :ok: Myślałem że już nie ten rocznik bo od 2012 zaczynali pakować EA211.

No to odważny chłopak jest :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

0

19 Lut 2026, 20:06

Co ma być to będzie, zobaczymy. Co trzeba to się wymieni i tyle. Jak tu taki mętlik, że każdy mówi co innego.. Ale dobra. Ja tam nie żałuję. Może się rozleci, może nie. Zobaczymy później.
Meneliush
Nowicjusz

0

20 Lut 2026, 09:24

Meneliush napisał(a):Jak tu taki mętlik, że każdy mówi co innego..

Bo trudno jest jednoznacznie wskazać usterki. Jest ich dużo z podziałem na wypusty 1,4 i na roczniki.
Co do rozrządu to wymień go z kołami bo jak już pojawi się na stałe Twój przyjaciel z pomarańczową kamerą :mrgreen: to zawsze zmniejszasz "czek list" :D

Meneliush napisał(a):Co ma być to będzie, zobaczymy

Dokładnie tak, ja bym się nie przejmował, jak na dokonania gr. VW jest to dobry wybór :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

22 Lut 2026, 03:12

Tak sobie wszedłem po kilku miesiącach na forum, przejrzałem kilka tematów z ostatnich 3 stron i dalej klasyka
1.6 MPI bierze olej
1.4 TSI EA111 bierze olej, ogólnie najgorszy z najgorszych
1.4 TSI EA211 bierze olej, niby poprawiony ale i tak zły
2.0 TSI EA113 bierze olej, drogi w utrzymaniu i wgl tez jeden z najgorszych.

Tymczasem u mnie Leon 2 1.6 MPI, przebieg dochodzi powoli do 300tys, ja to auto mam od przebiegu 102tyszm, zero poboru oleju, normalne spalanie a wolno nie jeżdżę, auto z 2006r i w zasadzie zawiodło tylko raz, padł licznik, naszczesvie sa firmy co w zasadzie w 1 dzień ogarniają temat i auto znów sprawne. Reszta to eksploatacją.

Kolejne miałem tez A3 8P 1.6 MPI, od przebiegu 65tys do 160tys zero awarii, zero poboru oleju, sprzedaliśmy bo bylo nudne :)

Wleciał Leon 5F 1.4TSI 150tys przebiegu, kupione jak miało 100, zero poboru oleju zero awarii

Jest tez Cupra R, fakt serwis kosztował trochę na początku ale to w dużej mierze moje widzimisię, w każdym razie od 5 lat tylko paliwo i olej oraz opony
Nie bierze oleju nawet po trackdayu, kupione z przebiegiem 92tys teraz ma 125
Od nowości z podniesiona mocą na 315km, a od 4 lat 360km

Kolejne auto Leon 2 1.4TSI zero poboru oleju, zero awarii, 2012r wiec z poprawionym rozrządem, zrobiłem podstawowy serwis i leje tylko paliwo i olej raz w roku zmieniam

Tak wiec autorze, wszystko zależy jak trafisz, jak dbal poprzedni właściciel, jak zadbasz Ty.
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
0

22 Lut 2026, 09:24

Raziel11 napisał(a):Tak wiec autorze, wszystko zależy jak trafisz, jak dbal poprzedni właściciel, jak zadbasz Ty.

Jestem właścicielem oct 1,6 mpi bierze olej strasznie sprawdzałem wypust po vinie i niestety pierścienie już albo jeszcze nie takie. Miałem 1,6 a3 fl mpi bierze olej ale około 1l na 10k.km. oba auta zaczęły podpijać przy 150k.km.
Do tego mam z wieloma 1,6 mpi styczność i podstawowa ich wada to branie oleju.
Na google wystarczy wpisać hasło i sprawdzić jak ludzie z tym walczą.

Co do reszty tsi nie będę się wypowiadał :D
szybki
Moderator - Tuning

0

22 Lut 2026, 09:38

Szybki pełna zgoda. Miałem O2 od nowości chlał, przy 86k zrobione upg i planowanie głowicy, gość poprawił fabrykę i wtedy już wypijał 0.5L od wymiany do wymiany. Check to jest przyjaciel bez którego źle sie czujesz :D . Generalnie samochód i tak jest godny polecenia bo co by nie było, zawsze Cie dowiezie
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi
0

22 Lut 2026, 10:12

Jak 1.6 MPI nie bierze oleju to jest anomalią, a nie potwierdzeniem że nie bierze oleju.

Ojciec miał Golfa 4 z tym silnikiem, palił 10-11 litrów LPG, chlał olej na potęgę, a do tego nie jechał. W aucie za 25-30k to już nie wypada czegoś takiego pakować, a jak ktoś szuka prostego auta to lepiej Megane z 1.6 wziąć. I tyle. Jak zwykle obrońcy VAG się znajdą i będą zaklinać rzeczywistość.

Sam patrzyłem na Golfa/Leona z 1.4 TSI ale znam jego problemy i wady. Nie wmawiam że to bezawaryjny silnik bo wujek miał :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

0

22 Lut 2026, 10:23

Takich tematów jest mnóstwo:
https://forum.octaviaclub.pl/forum/octa ... 6mpi/page2

Ogólnie silnik jak na dzisiejsze czasy i syf który oferuje motoryzacja w tym gr.vw jest ok.dla osób ceniących taniość i w opcji "musi być coś od VW"
szybki
Moderator - Tuning

0

22 Lut 2026, 14:35

sisinho17 napisał(a):Szybki pełna zgoda. Miałem O2 od nowości chlał, przy 86k zrobione upg i planowanie głowicy, gość poprawił fabrykę i wtedy już wypijał 0.5L od wymiany do wymiany. Check to jest przyjaciel bez którego źle sie czujesz :D . Generalnie samochód i tak jest godny polecenia bo co by nie było, zawsze Cie dowiezie

Nigdy checka nie uświadczyłem, serio ciężko to sobie nawet wyobrazić aby bral olej od nowości.

Te które biorą olej i które znam to mają po 700tys i mają juz po prostu prawo brać z powodu naturalnego zużycia
Tymczasem u mnie przy przebiegu prawie 300k wsiadam i robię trasę wawa-walbrzych-wawa z butem w podłodze i poziom na bagnecie niezmienny.

I to nie jest anomalia, poza ewidentnymi silnikami z wada olejowa jak np ea888 2gen, tdi evo (cupa, cuna) czy 1 wypust 1.4tsi czca 122km to cala reszta to tylko wynik zaniedbań i ściągania szrotu z Niemiec. Co oczywiście nie wyklucza tego ze komuś trafił sie silnik wadliwy jako nowy ale to sa pojedyncze przypadki a nie reguła.
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
0