Golf 6 - 25k

22 Lut 2026, 14:52

Raziel11 napisał(a):cala reszta to tylko wynik zaniedbań i ściągania szrotu z Niemiec.

R11 proszę Cię :D nie powtarzaj historii powielanych z Janusza na Janusza żeby wytłumaczyć i utwierdzić się w zasadności zakup nowego auta albo używanego "salonik Polska".
Prawda jest taka że to są auta specjalnej troski a te szukanie opcji poprawionych jest śmiechem na sali :ok:

Raziel11 napisał(a):Te które biorą olej i które znam to mają po 700tys i mają juz po prostu prawo brać z powodu naturalnego zużycia
Tymczasem u mnie przy przebiegu prawie 300k wsiadam i robię trasę wawa-walbrzych-wawa z butem w podłodze i poziom na bagnecie niezmienny.

Jako że mam trochę z większą ilością aut styczność to wartości o których piszesz są dla mnie abstrakcyjne. Tak jak wspominałem nie spotkałem jeszcze 1,6 mpi 102km żeby nie brał oleju tak Twoje auto byłoby pierwsze :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
0

22 Lut 2026, 15:03

Raziel11 napisał(a):Te które biorą olej i które znam to mają po 700tys i mają juz po prostu prawo brać z powodu naturalnego zużycia
Tymczasem u mnie przy przebiegu prawie 300k wsiadam i robię trasę wawa-walbrzych-wawa z butem w podłodze i poziom na bagnecie niezmienny.

Dokładnie! To jest ten sam mechanizm co 1,8 turbo, nie tak dawno świetny silnik, bezproblemowy, dzisiaj? Awaryjny śmietnik i chleje olej i co ludzie w nim widzą? No tak bo jak się kupuje za 5k wyjechanego golfa czy a3 po 20 właścicielach to trudno żeby to były świetne stany.
Jak tak się sięgnie pamięcią to jak te motory były nowe lub prawie nowe (1,6) nikt nie pisał o braniu oleju, teraz po iluś latach i ogromnych przebiegach nagle są awaryjne i biorą olej.
Sopelek
Początkujący

Prawo jazdy: 12 06 2007
Auto: Skoda
Silnik: tsi
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012
0

22 Lut 2026, 15:09

Sopelek napisał(a):Jak tak się sięgnie pamięcią to jak te motory były nowe lub prawie nowe (1,6) nikt nie pisał o braniu oleju, teraz po iluś latach i ogromnych przebiegach nagle są awaryjne i biorą olej.

To źle sięgasz tą pamięcią bo mam styczność ze swoim 1,6 od nowości. Do tego te silniki były w autach nie dla bogatych i gniewnych tylko w podstawowych wersjach i jakoś nie wierzę że w tych oct z którymi mam styczność nagle ich kierowcy przyczynili się do brania oleju.

Są numery wadliwych pierścieni z konkretnych oznaczeń silnika 1,6.

Temat szeroko opisywany na wszystkich forach gr.vw no ale co tam sopelek i jego mądrości.

P.s.
Kolego a czy Ty czasami wymianę silnika porównywałes do wymiany valvematica ? :D
Pytam bo utkwiło mi to w pamięci jako top wypowiedzi miłośników VW tego forum :D
szybki
Moderator - Tuning

0

22 Lut 2026, 15:37

Wszystkie 1.6 mpi piją olej. Pierwsza wizyta w serwisie była po 12kkm i to zdziwienie pracowników jest nie do zapomnienia "po prostu trzeba dolac olej, ten typ tak ma". To nie jest rzeczy dyskwalifikująca samochód, ale nie wybielajmy go bo po prostu nie przystoi ;).

A co do tsi to tu już bym poszedł inaczej, wszystkie samochody z bezpośrednim wtryskiem mają swoje bolączki (włącznie z hybrydami Toyoty).

Grupa VW ( w szczególności skoda) potrafią za to coś innego, "wycisnąć" z wnętrza samochodu maksymalnie dużo miejsca.
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi
0

22 Lut 2026, 15:51

sisinho17 napisał(a):A co do tsi to tu już bym poszedł inaczej, wszystkie samochody z bezpośrednim wtryskiem mają swoje bolączki (włącznie z hybrydami Toyoty).

Niestety tu nie jest tak. Wiem że na jutubie komentatorzy jak mój kolega mawia "mistrze przemówień przy meblościance" robią wielkie zagadnienia z wtrysku di ale jest to rozmycie tematu usterkowości w ogólnym jej pojęciu.
szybki
Moderator - Tuning

0

22 Lut 2026, 16:11

Raziel11 napisał(a):zero poboru oleju, normalne spalanie a wolno nie jeżdżę

Jeździsz wolno, to ma 102km, 12s do setki i 185 vmax, tym się nie da jechać szybko
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
0

22 Lut 2026, 16:12

sisinho17 napisał(a):To nie jest rzeczy dyskwalifikująca samochód, ale nie wybielajmy go bo po prostu nie przystoi .

Oczywiście to może po prostu ustalmy że w vagu wszystko co ma pod maską mpi/fsi/tsi/tfsi to śmietniki, awaryjne jednostk i zostaje tylko ropa
szybki napisał(a):Kolego a czy Ty czasami wymianę silnika porównywałes do wymiany valvematica ?
Raczej pokazywałem że Toyota wcale taka "niezawodna" nie jest i że sa wersje i jednostki z poważnymi usterkami, które potrafią uderzyć po kieszeni. Ale tak wiem..na tym forum tylko vagi piją olej, mają wady, problemy i tylko te auta się naprawia :ok:
Sopelek
Początkujący

0

22 Lut 2026, 16:25

Sopelek potrafisz czytać ze zrozumieniem? Napisałem, ze to nie dyskwalifikuje samochodu :D. Miałem go od nowosci przez 12 lat, ma swoje plusy i minus a olej pije i tyle. Komuś może sie wydawać, ze nie pije bo robi 8kkm rocznie, z predkosciami max 120km/h i zanim zauwazy wyraźny spadek to wymienia olej, proste.

Ps remont silnika po 80kkm sobie wymyśliłem i spalanie 0.6 L oleju na 1000km również.
sisinho17
Aktywny

0

22 Lut 2026, 17:51

Sopelek napisał(a):Oczywiście to może po prostu ustalmy że w vagu wszystko co ma pod maską mpi/fsi/tsi/tfsi to śmietniki, awaryjne jednostk i zostaje tylko ropa

Mam ich kilka sztuk (prywatnie) a mam styczność z...wieloma.
Sopelek napisał(a):Raczej pokazywałem że Toyota wcale taka "niezawodna" nie jest i że sa wersje i jednostki z poważnymi usterkami, które potrafią uderzyć po kieszeni. Ale tak wiem..na tym forum tylko vagi piją olej, mają wady, problemy i tylko te auta się naprawia

Nie ściemniaj bo tym tematem zaorałeś grubo. Jak tak samo orientujesz się w vagach to sorki ale zajmij się czym innym.
Do tego dziwnie Twoje wypowiedzi pachną multi kontem... :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

0

22 Lut 2026, 20:27

szybki napisał(a): Jak tak samo orientujesz się w vagach to sorki ale zajmij się czym innym.

Taaak natomiast Ty się znasz, na samych starociach 500+ przebiegi, sprowadzone z Niemiec a potem opowieści że coś chleje olej :happy:
Do tej opowieści o każdych silnikach vaga (SDI, 2,0, 1,6 itd..) że masz ich ileś sztuk to chyba lotnisko wynajmujesz żeby te auta trzymać :mrgreen:
Sopelek
Początkujący

0

22 Lut 2026, 21:08

sisinho17 napisał(a):Komuś może sie wydawać, ze nie pije bo robi 8kkm rocznie, z predkosciami max 120km/h i zanim zauwazy wyraźny spadek to wymienia olej, proste.

Jak będziesz gnać autem blisko vmx przy konkretnych prędkościach autostradowych to każdy łyknie olej, to wynika z konstrukcji i to nie jest wada.
Silnik wtedy pracuje na wysokich obrotach, wysoka temperatura, wyższe ciśnienie w skrzyni korbowej, olej trafia częściowo do odmy itd.
Generalnie jak silnik bierze olej jako wadę, to bierze niezależnie od stylu jazdy, do tego kopci, są brudne świece, dolot, natomiast jazda na mega wysokich obrotach i zamykanie budzika na autostradzie, powoduje że każdy z silników łyknie olej.
Także warto rozróżniać dwie rzeczy.
Beometr
Nowicjusz

0

22 Lut 2026, 22:26

Obronicy waga sie zebrali :D. Z tym silnikiem jeździsz do 140 km/h bo już masz ponad 4k obrotow i Twój sluch jest poważnie narażony, szybciej to auto nie jeździło.

Jeszcze napiszcie ze grupa VW nie ma problemu z dq200 :D.

Tak jak już wcześniej pisałem, te samochody mają bardzo dobrą ergonomie, nie jeździ sie tym źle, ale piją olej i jest masa niedoróbek, testowanych na klientach.
sisinho17
Aktywny

0

22 Lut 2026, 22:31

A ja tak myślę że mamy tu jedną osobę w trzech wcieleniach "miłośników" VW.
Ciekawe czy to jest zgodne z regulaminem forum ?

Co do polemiki to rozumiem r11 bo ma i mu nie bierze oleju, ja mam i mi bierze olej, sisinho17 miał i mu brał olej, auta z którymi mam styczność z tym silnikiem mniej lub więcej ale biorą olej (zazwyczaj dziadkowozy z kierownikiem w kapeluszu) na forach dedykowanych danej marce grupy jest mnóstwo tematów o jego braniu oleju (podobnie jak w nowych Toyota o akumulatorze 12v :mrgreen: ), można zadzwonić do firmy handlującej tylko i wyłącznie częściami do remontów silników i dokładnie znają ten problem a co tu mamy ?!!

Masakra jest jeden psyhofan który całkowicie odmienia rzeczywistość, wprowadza celowo w błąd osoby zainteresowane daną opcją auta.

Dla mnie kolejne zjawisko psychologiczne.

Podsumowując zaletą tego silnika jest jego prostota i taniość ewentualnych napraw, lubi się z LPG, wadą natomiast skłonności olejożerne, ospałość oraz duże zużycie paliwa.
szybki
Moderator - Tuning

0

23 Lut 2026, 00:05

szybki napisał(a):a co tu mamy ?!!

No właśnie co tu mamy? wchodzi user i podaje że u niego nie bierze oleju, nie ma checków itd to opowieści że powiela historie Januszy, ale jak Toyotka np ma realny problem z valvematic (inny temat na forum) o którym ludzie piszą na forach, na auto-cetrum itd to trywializowanie i opowieści że ktoś się nie zna, bo to Toyota jednak nie vag.
Sopelek
Początkujący

0

23 Lut 2026, 07:58

Sopelek napisał(a):No właśnie co tu mamy? wchodzi user i podaje że u niego nie bierze oleju, nie ma checków itd to opowieści że powiela historie Januszy, ale jak Toyotka np ma realny problem z valvematic (inny temat na forum) o którym ludzie piszą na forach, na auto-cetrum itd to trywializowanie i opowieści że ktoś się nie zna, bo to Toyota jednak nie vag

Ty się dobrze czujesz ? User naousał że mu nie bierze a na forach dedykowanych danemu modelowi grupy VW 1000 osób napisało że bierze olej. Powtórzę Ci moja skoda i moje audi brało.

Co do Toyoty to znowu wprowadzasz w błąd. Bo ekspercie porównałeś wymianę silnika w VW na zasadzie łojtam, łojtam co to wielkiego jak Toyotach pada valvematic :shock: :shock: :shock: kompletnie nie wiedząc nic ani o jednym ani o drugim.
I proszę w Toyotach inni piszą a przy braniu oleju 1,6 mpi już łojtam, łojtam.

Więc nasz Spelku/Bartolku/Beo... ogarnij się a co najważniejsze zdecyduj się kim chcesz być bo kiepsko Ci idzie ogarnianie 3ech kont.
https://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=5679.0
https://www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=29871
https://forum.octaviaclub.pl/forum/octa ... o-2-1-6mpi
szybki
Moderator - Tuning

0