Golf 6 - 25k

15 Lut 2026, 12:50

Zakładam nowy temat, bo troszkę się zrobił nieporządek.

Golf 6 1.6mpi - 25k budżet. Znalazłem 3 ogłoszenia.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... _content=b

Jakieś opinie?
Meneliush
Nowicjusz

0

15 Lut 2026, 14:18

Masakra jakie ceny :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019
0

15 Lut 2026, 14:27

A w jakich kwotach szukać?
Ten egzemplarz w Highline był bity mocno z przodu i z tyłu, także odpada.
Zastanawiam się nad tym na niemieckich tablicach, ale jak to wygląda z rejestracją takich aut i poruszaniem się w Polsce? Ktoś mi w ogóle powiedział, że te niebieskie tablice powinny zostać w Niemczech. Nie chcę mieć potem problemów.

Czy ewentualnie mógłbyś podesłać jakieś ogłoszenia w Polsce warte obejrzenia?
Meneliush
Nowicjusz

0

15 Lut 2026, 14:35

To są pewnie "niemieckie" tablice, nielegalne. Generalnie dopóki nie przerejestrujesz i nie ubezpieczysz to nie powinieneś się nim poruszać.
galakty
Forumowicz VIP

0

15 Lut 2026, 15:08

Meneliush napisał(a):Ten egzemplarz w Highline był bity mocno

Ale o co chodzi ? O przemoc ?
Meneliush napisał(a):A w jakich kwotach szukać?

Tu pewnie chodzi koledze ogólnie kwota vs auto. Dla mnie też abstrakcja. Chociaż moje 1,6 mpi w a3 fl sprzedałem jeszcze drożej :mrgreen:

Co do tablic de to jazda na tzw.wydrę :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

15 Lut 2026, 15:41

No właśnie. Dlatego też takie coś odpada. Auto miało uderzony tył i przód. Błotniki, zderzaki, lampy przód wymieniane, elementy malowane.. Także tu nie chcę się pchać.

Chciałbym jednak uzyskać pomoc bez zbędnych sarkazmów. Przede wszystkim chcę wiedzieć, czy te auta w tej cenie są warte tyle ile są. A nie, czy któryś z was by za tyle kupił.
Meneliush
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...
    Jak wytatuować samochód? Nietypowy poradnik
    Kiedy przychodzi czas, by stworzyć pierwszy w historii wytatuowany samochód, nie ma czasu na kompromisy. Symetryczny wzór nad tylnym zderzakiem, niewielki symbol nad kołem czy napis widoczny tylko dla wybranych ...

15 Lut 2026, 16:02

Meneliush napisał(a):Auto miało uderzony tył i przód. Błotniki, zderzaki, lampy przód wymieniane, elementy malowane.. Także tu nie chcę się pchać.

Ale masz foty ?

Co do wartości to jak jest taka sytuacja rynkowa to tyle trzeba dać i już.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

15 Lut 2026, 16:46

Fot nie mam. Dzwoniłem do znajomego z okolicy, czy nie chciałby z grubsza o obejrzeć. Mówił, że nie da rady ale podesłał ogłoszenie do znajomego handlarza, który dzwonił i dał info zwrotne, żeby się w to nie pchać.
Meneliush
Nowicjusz

0

15 Lut 2026, 16:51

szybki napisał(a):Co do wartości to jak jest taka sytuacja rynkowa to tyle trzeba dać i już.

Nawet Otomoto mówi że powyżej średniej :mrgreen:

I ja bym nie miał nic przeciwko jeśli to zadbane sztuki, ale... nie z tym silnikiem. On pamięta Golfa 3, bierze olej, słabe osiągi, dużo pali. 23k za takie coś to potwarz. Ogólnie auto samo w sobie jak najbardziej OK.
galakty
Forumowicz VIP

0

15 Lut 2026, 19:11

galakty napisał(a):I ja bym nie miał nic przeciwko jeśli to zadbane sztuki, ale... nie z tym silnikiem. On pamięta Golfa 3, bierze olej, słabe osiągi, dużo pali. 23k za takie coś to potwarz. Ogólnie auto samo w sobie jak najbardziej OK.

Jakby ja nic nie chcę kombinować. Zostaje ten Golf, już nic więcej nie mieszamy - będzie prościej. Czy możesz powiedzieć jakie ewentualnie inne silniki mogę brać pod uwagę? Mogą być również silniki diesla. We wcześniejszym temacie była mowa o 1.6 MPI jako najprostszym, więc taki też założyłem jako kryterium. Chciałbym w tym tygodniu już jak najszybciej ogarnąć to auto, więc bardzo proszę o pomoc w naprowadzeniu na dobre tory. Weźmy pod uwagę, że serwis, naprawy to nie będzie żaden problem. Nie chcę na tym aucie oszczędzać, ale szukamy udanych motorów w tym modelu.
Meneliush
Nowicjusz

0

15 Lut 2026, 19:15

Jak już musisz mieć golfa to sobie kup diesla, bez znaczenia którego.

We wcześniejszym temacie była mowa o 1.6 MPI jako najprostszym, więc taki też założyłem jako kryterium.

Co z tego, że jest "prosty" skoro jednocześnie spośród "prostych" 1.6 na rynku jest najgorszy pod względem charakterystyki rozwijania mocy/momentu, spalania, a do tego dochodzą jeszcze techniczne tematy pokroju brania oleju
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
0

15 Lut 2026, 19:25

franccc napisał(a):Jak już musisz mieć golfa to sobie kup diesla, bez znaczenia którego.

A czy możesz się wypowiedzieć na temat silników 1.4 TSI w wersji122KM?

Jeśli chodzi o wersję w dieslu - myślę o wersji 2.0 TDI 140KM.
Meneliush
Nowicjusz

0

15 Lut 2026, 19:45

Wątek zaczął się od auta na trasy, padło na Golfa z mułowatym jak diabli silnikiem.

Diesle na pewno lepiej się sprawdzą, ale nie jestem przekonany czy masz kasę na ich serwis.
galakty
Forumowicz VIP

0

15 Lut 2026, 19:57

Załóżmy, że pieniądze na serwis nie będą problemem.
Przeglądam ogłoszenia i nie dziwi mnie wcale, że silniki diesla mają praktycznie dwukrotnie wyższe przebiegi. Ale też żeby mieć trochę większy wybór - czy mogę uznać silniki 2.0 TDI 140KM i 1.4 TSI 122KM za bezpieczny wybór? Ale też ceny są niższe, także z budżetu 25k spokojnie wystarczy na podstawowy serwis i ewentualne naprawy. W razie co mam też poduszkę finansową, także jakieś niespodzianki też nie będą problemem. Potrzebuję tylko kupić zadbany egzemplarz.
Meneliush
Nowicjusz

0

15 Lut 2026, 20:38

Meneliush napisał(a):Załóżmy, że pieniądze na serwis nie będą problemem.

No to bierz 2.0 TDI :ok:

1.4 122 ma swoje problemy, do tego na trasy będzie gorszy.
galakty
Forumowicz VIP

0