Golf IV powrót po latach czy warto jako 2 auto

19 Cze 2026, 21:09

Ja sie w terminologie nie bawie to wszystko jest wspolny mianownik, widziałeś doroslego goscia który wraca z pracy 5 letnią Octavia i robi drifty pod lidlem na recznym? Tacy sami robią dragi z E36, palą kapcia latem pod remizą, kupują subwoofery z temu itp itd, upalanie to jest całokształt użytkowania auta
Bławatek
Nowicjusz

19 Cze 2026, 21:11

Bławatek napisał(a):widziałeś doroslego goscia który wraca z pracy 5 letnią Octavia i robi drifty pod lidlem na recznym?

Ty chyba sobie jaja robisz zadając takie pytanie....albo mieszkasz na wsi na podlasiu i widzisz dwa samochody na dzień
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev

19 Cze 2026, 21:33

No wiesz w troche innych klimatach się obracam, nie mam też już 17lat żeby najważniejsze w życiu było żeby ręczny w 30 letnim aucie działał

Golfa chce kupić jako 2 auto ale w jednym celu i bynajmniej nie jest to ręczny i parking pod Lidlem
Bławatek
Nowicjusz

19 Cze 2026, 21:47

Twój "cel" jest abstrakcją a dążenie do niego prowadzi wyłącznie do zmarnowania pieniędzy.
franccc
Stały forumowicz

19 Cze 2026, 21:48

Mnie w Calibrze by coś innego odrzucało - XXI wiek auto może i stare ale za 17 klocków i korbotronik i brak klimy? :mrgreen:
Mówię stanowcze nie...
golf jak golf ale szyby w prądzie ma i klima
Sopelek
Początkujący

Prawo jazdy: 12 06 2007
Auto: Skoda
Silnik: tsi
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

19 Cze 2026, 22:06

Tak w golfie jest climatronic
Bławatek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW i8 hybrid - 4,4 sek., 326 KM
    To czteromiejscowe coupe zwraca na siebie uwagę unikalnym stylem, który - pomimo iż prototyp pokazano w 2009 roku – ani trochę się nie zestarzał. Niezmiennie przyciąga spojrzenia odważnie nakreślonymi, fantazyjnymi, ...

20 Cze 2026, 07:14

Sopelek napisał(a):Mnie w Calibrze by coś innego odrzucało - XXI wiek auto może i stare ale za 17 klocków i korbotronik i brak klimy?
Mówię stanowcze nie...
golf jak golf ale szyby w prądzie ma i klima

Wspierasz kolegę a widać że średnio się znasz a tak właściwie się nie znasz.
Co ma do tematu korba szyby albo brak klimy ?
Żeby Cię uświadomić to np. Lancer w zwykłej wersji z elektryką i klimą kosztuje około 5k.pln. a Lancer w "trochę" innej wersji z korbkami i bez klimatronika kosztuje 500k.pln. Czy myślisz że amator takiego auta się nie zna albo nie wie o istnieniu elektrycznych szyb?

Tu dyskusja jest jałowa.

Prawda jest taka jak auto ma być drugim autem, garażowym, ma być jakąś lokatą a przynajmniej brakiem spadku wartości to trzeba szukać w umiejętny sposób i odpowiednich wersji.

Golf 4 ale w wersji GTI jeżeli komuś odpowiada to można go brać. VIN GTI spowoduje że będzie stałość ceny o ile się nie przepłaci.
Tu nie liczy się co komu się wydaje jest tak a nie inaczej a przyszły właściciel podejmuje decyzję czy akurat to mu odpowiada.

20k.pln. to dużo ale dużo na zwykłego 1,8t (chodzi o Vin) przy 1,8t GTI 20k.przy idealnym stanie nie jest dużo przypomnę że zrobienie rdzy to pewnie koszt od 5k.do ...20k.pln.
Jak sobie połączysz z idealną mechaniką to jest ok.

Golf GTI nie jest jedynym autem który trzyma cenę ale każde inne auto tak samo będzie rozliczane.

Czyli model xxx wybiera się to co rokuje na trzymanie ceny albo jej wzrost.

Np. Calibra zwykła wersja nie rokuje na wielki wzrost ale przy zakupie za tyle ile kosztowałoby jej jakieś wyszukowanie dużych strat nie będzie (bez tuningu) natomiast wersja turbo i najlepiej AWD jej cena będzie o wiele stabilniejsza jak nie będzie rosła.

I tak można wymieniać kwestia budżetu, gustu i planów a nie korbek szyb.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

20 Cze 2026, 14:02

szybki napisał(a):Wspierasz kolegę a widać że średnio się znasz a tak właściwie się nie znasz.
Co ma do tematu korba szyby albo brak klimy ?
Żeby Cię uświadomić to np. Lancer w zwykłej wersji z elektryką i klimą kosztuje około 5k.pln. a Lancer w "trochę" innej wersji z korbkami i bez klimatronika kosztuje 500k.pln. Czy myślisz że amator takiego auta się nie zna albo nie wie o istnieniu elektrycznych szyb?

Ok, to jak tak chcesz dyskutować to zorientuj się razem z kolegą wyżej znawcą jakie wersje calibry są poszukiwane i podpowiem że zdecydowanie nie jest to 2.0 8V.
To jest podstawowa wersja dzisiaj warta tyle co kilogram czereśni.
I to jest ta różnica Golf ma silnik który robi 90% roboty a taka wersja kalibry nie ma nic, żaden szanujący się koneser nie będzie zainteresowany taką biedą z tym silnikiem.
Więc to że kalibra jest autem coupe, nie oznacza automatycznie że jest warta miliony w każdej wersji.
Golf ma popyt, rynek, ma odbiorców, ma miłośników tego silnika 1.8 T, a calibra ma klimat garstkę entuzjastów którzy raczej poszukują wersji Turbo, V6 4 x 4, a nie podstawowej jakich było pełno.

Zastanów się kto szuka silnika 2.0 8V, kogo podnieca taka wersja. Dlatego ta dyskusja rzeczywiście nie ma sensu bo nie macie pojęcia o tym samochodzie a się wypowiadacie, a porównania do lancera jest totalnie idiotyzmem z czapy, Lancer oferuje 100 razy więcej niż ta dyskotekowa Calibra.

I Problem jest taki że za 5 lat taki Golf 1.8 Turbo nawet w zwykłej wersji będzie pięć razy więcej wart od calibry 2.0 8V
Sopelek
Początkujący

20 Cze 2026, 14:39

Sopelek napisał(a):Golf ma popyt, rynek, ma odbiorców, ma miłośników tego silnika 1.8 T,

Ja tu zaraz ze śmiechu yebnę :D :D :D
franccc
Stały forumowicz

20 Cze 2026, 14:46

Zanim kolejny raz zaczniesz bronić wieśvagena przeczytaj jeszcze raz to co napisałem.

Podsumuje Ci.

Na drugie auto szuka się czegoś co odstaje w jakiś sposób od opcji najbardziej popularnej.

Wiadomo że budżet 20k.pln.nadaje się na podcier ale jeżeli można kupić takiego GTI to czemu tego nie zrobić skoro taki wypust golfa jest bezpieczniejszy dla kieszeni.

Calibra to samo, są różne opcje i poważaniu mam tą z linka bo mówię ogólnie.

Żadnym argumentem są Twoje wyliczanki korbek, srorbek i miłości do VW połączonej z brakiem wiedzy oprócz tego co Ci tabeli podpowiedzą.

Jeżeli Golf GTI będzie miał korbki, będzie bez klimy a w jakiś sposób będzie limitowany do jakiegoś wydarzenia, krótkiej serii to i tak będzie droższy od najbardziej zadbanego zwyklaka...

Rozumiesz !!!???

A co do samego silnika 1,8t to zejdź na ziemię. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

20 Cze 2026, 15:19

franccc napisał(a):Ja tu zaraz ze śmiechu yebnę

Możesz "yebnąć", natomiast w swojej odlejce od rzeczywistości warto jednak nie szkodzić innym i nie narażać na utratę ciężko zarobionej kasy
Sopelek
Początkujący

21 Cze 2026, 01:51

Jak tak dyskutujecie, to z ciekawości zerknąłem na Fb, grupa "giełda aut 1,8t" ma aż 100 tys userów :o
Także raczej to nie jest mała przypadkowa grupka osób, chyba bardziej coś podobnego jak fani BMW E36
Paczkowski
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 1984
Przebieg/rok: 14tys. km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999

21 Cze 2026, 07:34

Jeszcze brakuje bartolkka... :) :) :)

Paczkowski napisał(a):Jak tak dyskutujecie, to z ciekawości zerknąłem na Fb, grupa "giełda aut 1,8t" ma aż 100 tys userów

Może być milion userów i nic to nie zmienia w temacie.
Jest hierarchia cen aut i tyle.
Powtórzę:

W cenie złomu będą zwykłe wersję 1,8t i czy go podkręcisz na 200km czy na 500km nie ma to znaczenia.

Potem są wszystkie wersje trochę specjalniejsze typu GTI. Nie ważne że GTI to to samo co zwykła wersja ale jest VIN który mówi GTI

A potem są opcje typu R32 top cenowy i najbardziej się opłaca w nie inwestować.

Zmienną po drodze mogą być kolor, wersja nadwozia, rodzaj skrzyni aut/Man itd.

Ta sama sprawa dotyczy wszystkich aut.

Opel Calibra może być 2,0 8v za 10k i może być jakiś za 100k.pln.

Może być opel omega 2,0 automat za 5k.pln. może być za 15k.pln. ale wersja 2,6 manual ale może być 3,0 lotus za 200k.pln.

Oczywiście są tacy co próbują przemycić super wartość zwykłego 1,8t bo dla nich jest najlepszy na świecie albo ma milion userów klub lajkowców ale i tak wartość jest dyktowana przez rynek.

Takie śmietniki mogą być droższe o rosnące koszty pracy i części nic więcej.

I tu nie ma o czym dyskutować.

P.s.

Popatrzyłem na linki z pierwszego postu autora tematu to ten pierwszy czerwony syf jakich mało i 12k.pln.

Ten drugi OEM GTI, mały nalot, nie zwiesniaczony co przy grupie docelowej tych aut jest max plusem.
Cena około 20k.pln.pomegocjowac trochę i będzie parę złoty drożej niż ten kondon z pierwszego linku.
Przeliczając to na pracę, graty co trzeba byłoby wyłożyć na doprowadzenie auta do takiego stanu jest git.
szybki
Moderator - Tuning

21 Cze 2026, 12:54

szybki napisał(a):W cenie złomu będą zwykłe wersję 1,8t i czy go podkręcisz na 200km czy na 500km nie ma to znaczenia.

jak 15-20k to dla Ciebie cena złomu to nieźle :)
porobione 1,8t na 250-300 koni potrafi kosztować nawet 25-30k

No i każde 1,8t w eu to GTI :ok: (no chyba ze swap z 1,4 :D )
Paczkowski
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 1984
Przebieg/rok: 14tys. km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999

21 Cze 2026, 14:36

Paczkowski napisał(a):jak 15-20k to dla Ciebie cena złomu to nieźle
porobione 1,8t na 250-300 koni potrafi kosztować nawet 25-30k

Mi szkoda dyskutować, macie przysłony na oczach w kształcie znaczka VW.
Napisałem dokładnie i finito a to że wasza trójka sopelkowatopaczkowskobartollkowa nie czyta to git.też tak można.
szybki
Moderator - Tuning