Golf IV powrót po latach czy warto jako 2 auto

18 Cze 2026, 12:48

Witam,
jeżdze Focusem 3, w dieslu, kiedyś miałem golfa 4 w TDI, teraz mam ochotę do niego wrócić ale jako projekt 1,8 turbo, będzie więcej mocy, ładne wnętrze, jakieś smaczki, z GTi/R32 itp żadna wiocha, wpadł mi w oko z okolic taki egzemplarz, tylko nie wiem czy warto czy lepsza 100% seria:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... HYCo5.html

tu na giełdzie klasyków ktoś chce za serię 20k ale trochę sporo wydaje mi się:
https://www.gieldaklasykow.pl/volkswage ... n-wroclaw/

Jeszcze była myśl, że vr5 ale części drogie, serwis i rzadki motor, poza tym słabo jedzie, no chyba ze R32 ale to 50k+ jeśli chodzi o cenę :D

O nowszych vw nie myślałem bo tam to już wszystko TSI i silniki typu 1,4 z turbiną, chodzi o coś z dawnych lat
Stara turbo benzyna ma swój charakter ale stara a nie nowożytne silniczki

Auto będzie w garażu, na co dzień Focus, a w cieplejsze dni zabawa takim turbo 90s
Bławatek
Nowicjusz

18 Cze 2026, 13:49

Jak dla mnie taki Golf ma zerową wartość (co innego VR5, R32/R36 czy prawdziwe GTI) ale każdy ma swój gust :D

Najważniejsze żeby nie był zgnity, a one gnić lubiły, mechanicznie w sumie tam wiele nie ma co się zdarzyć, ale nikt tego nie pieścił więc piec i turbo do sprawdzenia.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

18 Cze 2026, 14:11

No z tego co wiem, to prawdziwe GTI poza znaczkami i inaczej obszytymi fotelami niczym się nie różni bo to taki sam silnik, napęd przód itd to nie audi s..z napedem 4x4
Bławatek
Nowicjusz

18 Cze 2026, 16:06

Bławatek napisał(a):No z tego co wiem, to prawdziwe GTI poza znaczkami i inaczej obszytymi fotelami niczym się nie różni bo to taki sam silnik

Tia i to zawsze mówią właściciele tych aut bo potem trzeba więcej wziąć niż na złomie z kilograma natomiast GTI to GTI i tyle :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

18 Cze 2026, 19:01

Ten golf z giełdy klasyków lepiej się prezentuje i rokuje, ale dość drogi
Czerwony wygląda jak od młodego upalacza nieco.

GTI takie czy inne w obrębie 1,8t nic technicznie innego nie wnosi do tematu, prędzej Audi TT Bam albo S3 coś zmienia
Paczkowski
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 1984
Przebieg/rok: 14tys. km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999

18 Cze 2026, 20:05

Jak już chcesz kasę ładować w starego gruza to chociaż kup coś ciekawego a nie golfa w konfiguracji jakiej natłukli kilkaset tysięcy egzemplarzy
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Lexusa pracują na lotnisku
    Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...

18 Cze 2026, 21:08

A jaki jest ciekawy samochód z turbo benzyną 1,8-2,0, którego nie natłukli kilkaset tys egzemplarzy?
Bławatek
Nowicjusz

19 Cze 2026, 08:39

Kurde,1.8-2.0 turbo to szerokie wymagania, normalnie można coś spoza volkswagena znaleźć :mrgreen:

Masz masę saab'ow, volvo, c70 byś dorwał z hardtopem. Jest megane 2 rs, mercedesy z kompresorem. Już nie mówiąc o tym, że bez turbo można poszukać e36, e39, impreza, celica....masa możliwości a każda ciekawsza niż najbardziej oklepany model na polskich drogach

A w ogóle to https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/opel-calibra-ID6I5OuZ.html?source=pl.tablica&session_olx=19ede8e4a19x8b8103ce&session_long_olx=19132abf2b8x4c0a8943
franccc
Stały forumowicz

19 Cze 2026, 08:46

W sumie racja z tym GTI, na drodze nawet nie widać że to GTI czy zwykły 1.8T :lol: VR5 czy inne spoko, rozumiem, ale zwykły populas za cenę auto o 10 lat młodszego to już gruby odpał. Do tego wnętrze jest paskudne, łuszczy się, rysuje, ten z giełdy klasyków to jakby ktoś pawia puścił, no sorry.

Wolałbym już Yarisa w turbo albo Colta :naughty:
galakty
Forumowicz VIP

19 Cze 2026, 12:42

Ok tylko w którym miejscu ta Calibra ma turbo? Bo to jest sedno sprawy tematu, moim nadrzędnym celem nie jest lans 100 konnym autem 60 km./h ale też zabawa z turbiną, będzie większa moc i charakter aut z tamtych lat z turbiną

galakty napisał(a):VR5 czy inne spoko, rozumiem, ale zwykły populas
To Cię zaskoczę bo VR5 występowały np w kombi, rozpoznałbys go na ulicy jakby stał na parkingu? 1,8T miało sportowe kubły, bursztynowe dekory, zamiast alu jak to jubileuszowe gti, charakterystyczne alusy, dymione/przyciemniane tylne lampy, czesto tez xenony, spryski, szyberdach, więc na zewnątrz mniej różnic ale ogólnie do 1,4 kolosalne różnice
Bławatek
Nowicjusz

19 Cze 2026, 12:47

I serio do tego trzeba Golfa 4 za 12-20k?????

Mnie by strasznie portfel bolał, to auto nic sobą nie oferuje poza tym że "ma turbo". Do tego gnije i ma słabe wnętrze. Dla mnie to nie ma żadnej wartości, ale może się nie znam.

Gdyby chociaż miało napęd na 4 buty, a tak wywalisz 200KM albo więcej i ośka będzie mielić w miejscu :D
galakty
Forumowicz VIP

19 Cze 2026, 15:19

Ale tak to można wszystko zinterpretować Powiedz mi co jest takiego cudownego w tej Hondzie która nie jest prawdziwym Type R ma raptem albo aż 160 koni i kosztuje 4500 euro, silnik który nie ma żadnej elastyczności ciasne wnętrze głośny samochód i wnętrze które też jest wątpliwej jakości i wygląda archaicznie Jedynie co to może prowadzenie
https://share.google/xJO2H9wXQzMTQahCF

Dla mnie silnik to jest 80% tego co auto oferuje a reszta te 20 nie jest tak istotne bo ja się chce ktoś autem pobawić No to są różne opcje ale Turbo daje tą frajdę wolnossaku jej nie mam
Bławatek
Nowicjusz

19 Cze 2026, 16:38

Bławatek napisał(a):Ok tylko w którym miejscu ta Calibra ma turbo?

Nie potrafisz przeczytać kilku zdań ze zrozumieniem? Podpowiem - czytając moje posty zdanie kolejne wynika z poprzedniego, trzeba je łączyć w całość a nie wyrywać z kontekstu.

Bławatek napisał(a):Bo to jest sedno sprawy tematu, moim nadrzędnym celem nie jest lans 100 konnym autem 60 km./h ale też zabawa z turbiną, będzie większa moc i charakter aut z tamtych lat z turbiną

Zabawa z turbiną :mrgreen: Chłopie, zejdź na ziemię, naprawdę nie jesteś pierwszym który tu przychodzi i chce grzebać w starym golfie. Wiesz jakie wspólne cechy mają takie posty? Wy wszyscy zakładacie, że kupicie 30 letni samochód, który od lat jest przechodzi w ręce coraz uboższych sebiksów i najistotniejszą kwestią jest "podnoszenie mocy". W ogóle nie bierzecie pod uwagę, że żeby w starym gruzie z przebiegiem 300+ cokolwiek robić trzeba wrzucić jego równowartość w mechanikę żeby wrócić do seryjnych parametrów i żeby po modyfikacjach nie był zagrożeniem na drodze. Mi dałoby do myślenia też coś innego - żaden szanujący się tuner już tych silników nie robi.

Nawiązałeś do calibry...calibra nie ma turbo ale ma za to prostą konstrukcję, historię, wzbudza zainteresowanie a utrzymanie jej w dobrym stanie gwarantuje wzrost wartości...czyli generalnie przeciwieństwo golfa 4 1.8t gdzie każda poświęcona złotówka jest wyrzucona w błoto.
franccc
Stały forumowicz

19 Cze 2026, 20:20

franccc napisał(a):Wy wszyscy zakładacie, że kupicie 30 letni samochód, który od lat jest przechodzi w ręce coraz uboższych sebiksów

Zgadza się natomiast Calibrą jeździła pani od matematyki do pracy :D W ogóle nie był upalany taki opel

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Francc, znasz kogoś ze swojego otoczenia, kto szuka Calibry?
Ile jest takich pasjonatów?

franccc napisał(a):Mi dałoby do myślenia też coś innego - żaden szanujący się tuner już tych silników nie robi.
Zgadza się post z 2025 roku nieszanujacego się tunera: Zdjęcie
Bławatek
Nowicjusz

19 Cze 2026, 20:47

Bławatek napisał(a):Francc, znasz kogoś ze swojego otoczenia, kto szuka Calibry?

Więcej niż tych szukających golfa iv

Czy ty właśnie nazwałeś "upalaniem" podciąganie ręcznego na zaśnieżonym parkingu?
franccc
Stały forumowicz