Hamulce Seicento 1.1

01 Wrz 2011, 14:06

Witam, posiadam Fiata Seicento 1.1 z 2004 roku, kupiony jakieś 2 lata temu od dosłownie niedzielnego kierowcy (przejechane tylko 3000 km) więc samochód więcej stał niż jeździł. Niestety od dłuższego już czasu występuje nasilający się problem z hamulcami przednimi jak mniemam, tak jakby zaciski nie odchodziły całkiem od tarczy, co czuć przy wciśnięciu sprzęgła (samochód nie jedzie bezwładnie tylko trochę hamuje) i podczas samej jazdy, gdzie nie mogę pojechać szybciej niż 60-70 km/h, silnik ryczy i pale jak czołg. Problem występuje nieregularnie, raz przejade i jest ok, innym razem całą drogę krew zalewa, podejrzewałem przednie lewe koło, wymieniłem w nim przewód elastyczny, uszczelniacz w cylinderku, w obydwu kołach przeczyściłem cylinderki, klocki, wszystko co się dało, odpowietrzone, płyn zmieniony. Trochę pojeżdżone i problem szybko wrócił, na parkingu wziąłem na lewarek i nadal lewe koło przednie stawia opór przy obracaniu. Nie mam pomysłu co zrobić, może ktoś mi coś doradzi?
Arkadio92
Obserwowany

Auto: Fiat Seicento

01 Wrz 2011, 19:44

klocek swobodnie rusza sie w swoim miejscu?
dobrze jest luknac popuszczając odpowietrznik i zobaczyć wtedy czy "popuściło" i kolo obraca sie luzno :)
raz ktos u nas w robocie mial taki przypadek i pompe hamulcowa wymienili z tego co pamietam :|

pozdro
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

01 Wrz 2011, 22:49

klocek porusza się swobodnie, pompa? a nie blokowałoby wtedy obydwu kół? :)
Arkadio92
Obserwowany

Auto: Fiat Seicento

02 Wrz 2011, 20:05

byla jakas jazda i zmienili pompe wiem ze blokowało kola ... :|
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS Sriracha Red ze złocistymi płatkami
    Z okazji amerykańskiej premiery nowej wersji sedana IS, Lexus przygotował wyjątkowo pikantną stylizację tego modelu, w żartobliwy sposób nawiązującą do jednej z najostrzejszych odmian sosu chili. Auto prezentowane ...