Hatchback VAG do 30k

04 Lut 2026, 06:46

Cześć. Aktualne auto już odchodzi na emeryturę. Potrzebuję na już kupić coś normalnego zamiast starego gruza.
Chciałbym coś rocznikowo przynajmniej 2015+, +/- 120KM by stykło w benzynie.
Czytając tutaj tematy natknąłem się na Golfa 6 z tych, co by mi się podobały. Może jakaś Ibiza, Fabia, Polo? Zależy mi też na tym, żeby nie był to golas, tylko już jakieś konkretne wyposażenie. Znajdzie się coś w tym budżecie? A3 jest sens szukać? Kompletnie nie mam pojęcia, czego mogę szukać w tym budżecie. Szukam w okolicach Elbląga, ale tu rozstrzał aut ogromny. Ewentualnie mógłbym nadgiąć budżet o 5k.
paweeelooo
Początkujący

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam

04 Lut 2026, 09:16

paweeelooo napisał(a):Kompletnie nie mam pojęcia, czego mogę szukać w tym budżecie.

Bierzesz OtoMoto zaznaczasz swoje typy i kwotę. Masz np. golf 6 . Zaczynają się w całości przypuśćmy od 25k.pln. dokładasz 5k.i patrzysz oferty. Oczywiście jak to przy tych cudach techniki zwróć uwagę na rodzaj silnika i skrzynie. Bo to potrafi zmylić co do wartości auta które w danej opcji "już poprawili przed następną poprawką" :mrgreen:
paweeelooo napisał(a):Zależy mi też na tym, żeby nie był to golas, tylko już jakieś konkretne wyposażenie

Tak to bym nie patrzył bo to są wszystko hmmm (nie napisze bo ludzie nie lubią takich określeń :D ) skup się na stanie technicznym potem na stanie technicznym i na trzecim miejscu na stanie technicznym. Oczywiście w ujęciu ogólnym zaczynając od rdzy kończąc na technice.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

04 Lut 2026, 09:52

Sam szukałem auta do 30k i po tygodniach szukania stwierdziłem że to beznadziejny budżet i trzeba dołożyć... Nawet z jakiegoś salonu 50/50 i masz chociaż rękojmię gdyby się gruz trafił.

Nie wiem czy bym ryzykował VAG w tych pieniądzach, przebiegi będą miały spore, TSI w tamtych latach niby poprawione, niby nie, trzeba się doktoryzować porządnie (w nowszych masz jeden silnik i wiadomo co tam siedzi przynajmniej).

Wymaganie wyposażenia w takich autach pominę, bo nie masz kasy na wybrzydzanie. Nowe kompakty dziś latają po 115-130k a Ty za 30k chcesz perełkę z kamerami i bajerami, odpuść :ok:

Ja bym rozszerzył listę o jakieś Megane 1.6, Auris 1.6, może Bravo 1.4 T-Jet
galakty
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

04 Lut 2026, 15:58

paweeelooo napisał(a):Chciałbym coś rocznikowo przynajmniej 2015+, +/- 120KM by stykło w benzynie.
Czytając tutaj tematy natknąłem się na Golfa 6 z tych, co by mi się podobały.

Golf 6 to już się zrobiło wiekowe auto, ale jak szukasz 2015 to raczej Golf 7, Golf 6 produkowany był od 2008-2012
Za 30k Golf 6 ok, ale Golf 7 :no: raczej myślę na ładnego za mały budżet.

za 30k możesz kupić ładnego golfa mk6 w highline z salonu PL także warto w tym kierunku iść, ale to będzie już auto kilkunastoletnie.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... on=listing

jedynie dsg do rozpatrzenia a raczej lepiej wybrać manual.
Sopelek
Początkujący

Prawo jazdy: 12 06 2007
Auto: Skoda
Silnik: tsi
Rok produkcji: 2012

04 Lut 2026, 16:47

Kurcze, a jakby ten budżet max nagiąć do 40k? Najgorzej, że jakieś corsy czy inne auta co mi się podobają to sami handlarze w okolicy. Nie mam zielonego pojęcia czego szukać w tym budżecie. Zawsze jak szukałem konkretnego auta to z grubsza znałem widełki. A w drugą stronę nie wiem na co się nastawiać.
paweeelooo
Początkujący

04 Lut 2026, 20:09

W sumie głupie pytanie. Ale co tam. Naginając już i tak kwotę do 40k. Audi a3 8v albo Mercedes A klasa W176 2012+? To już tak czysto teoretycznie.

EDIT. Tak patrzę i w tej cenie można praktycznie nową Fabię kupić. Może tym tropem?
paweeelooo
Początkujący

05 Lut 2026, 09:24

W 8V tak naprawdę nie ma polecanego silnika, najmniejszym złem byłby 1.4 TFSI z późnych lat produkcji ale i tak przebiegi już spore mają, a problemów jest trochę... Do 100kkm bym kupił, ale nie więcej. Zobacz ile kosztuje kompletna obudowa z pompą wody dla przykładu, do tego nagar, pobór oleju itp. Prędzej bym Golfa/Leona szukał bo ceny niższe. Choć i tak budżet mizerny jak już pisałem wcześniej i takie auta to chyba 50k w górę.

Generalnie budżet masz średni, a zapędy na premium. Jak trudno Ci 10k wysupłać na kupno auta, to gdzie reszta na serwis? Czy masz kolejne 10k żeby władować w naprawy? To spoko. Ja dla przykładu mogłem wydać 80k na auto, ale kupiłem za 54k bo wolę mieć hajs na serwis w razie co, a nie stękać że się zepsuło i nie mam 5k na rozrząd + remont :mrgreen:

PS. Nowa Fabia? Niby gdzie? 1.0 i taboret na kółkach? Siedziałeś w środku? To koło takiej A3 nigdy nie stało, wolałbym rowerem jeździć :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

05 Lut 2026, 12:08

Coś mam jeszcze, wiadomo całości nie będę wydawać na raz. Silnika też nie chcę w tym aucie nie wiadomo jakiego. Te 100 to minimum. Muszę pojeździć po komisach zobaczyć jak to na żywo wygląda. No nie szukam niewiadomo czego. Golf, Fabia, Ibiza, Polo, Leon czy coś w tym rodzaju 2015 może się znajdzie. Aktualnie mam polo z 2002r. gdzie nie działa nic, nawet nawiew ani radio, wszystko podrutowane jak się da, ale od 4 lat daje radę.
paweeelooo
Początkujący

05 Lut 2026, 12:23

Rozszerz marki o Koreańskie, do tego dodaj Bravo/Tipo oraz Megane. Masz dobre benzyny które generalnie się nie psują zamiast nowoczesnych TSI.
galakty
Forumowicz VIP

05 Lut 2026, 12:27

Sprawdzę to dzisiaj też. Jeszcze jedno pytanie. Opinia o Golf 6 GTI? Tak z ciekawości sprawdziłem. Trochę starszy bo max 2012, ale 210KM i mieści się w budżecie.
paweeelooo
Początkujący

05 Lut 2026, 12:48

Dobra ja wysiadam, może ktoś inny da radę :ok:
galakty
Forumowicz VIP

05 Lut 2026, 13:21

paweeelooo napisał(a):Sprawdzę to dzisiaj też. Jeszcze jedno pytanie. Opinia o Golf 6 GTI? Tak z ciekawości sprawdziłem. Trochę starszy bo max 2012, ale 210KM i mieści się w budżecie.

O czym Ty piszesz ?! Nie serwisujesz auta prostego jak budowa cepa a chcesz kupić auto które jest o wiele bardziej skomplikowane i wymagające atencji. I jeszcze wyznacznik rocznik !!!

Dla mnie standard polskich klimatów motoryzacyjnych.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

05 Lut 2026, 13:41

No jak to, skoro jest na Otomoto w budżecie to chyba OK? :)
galakty
Forumowicz VIP

05 Lut 2026, 14:04

paweeelooo napisał(a):Sprawdzę to dzisiaj też. Jeszcze jedno pytanie. Opinia o Golf 6 GTI? Tak z ciekawości sprawdziłem. Trochę starszy bo max 2012, ale 210KM i mieści się w budżecie.

Ja chcesz iść w sportowce to raczej mk5 GTI dużo, dużo lepszy, trwalszy i w ogóle.
mk6 niezbyt, najgorsza odmiana 2,0 tsi
poza tym łatwiej znaleźć na prawdę ładną zadbaną piątkę.

Tak w ogóle to wcześniej była mowa o 120 koniach a tutaj o 100 więcej, spora rozbieżność :)
Eddie
Nowicjusz

Auto: Focus
Silnik: 1,6 Ecoboost
Rok produkcji: 2011

05 Lut 2026, 16:30

Tak, jak pisałem wcześniej - pytam tylko o opinię widząc te auta w tym budżecie. Początkowe ustalenia zostają - wystarczy mi 100 koni w prostym, niezbyt starym aucie ze sprawdzonym silnikiem, ale też nie golasem z wyposażenia. Polo, Golf, Ibiza, Leon, Fabia może coś innego. Ciężko mi cokolwiek znaleźć nie mając pojęcia o cenach tych aut skoro te same modele różnią się nawet kilkunastoma tysiącami. Tego auta nie serwisuję, bo to jest szrot, nie nadający się powoli do jazdy. Na wiosnę idzie na złom.
paweeelooo
Początkujący