Honda Civic 1.4 90KM 2004 Stukanie , Brak mocy

16 Gru 2014, 01:36

Witam , posiadam Honde Civic 1.4 90KM 2004 LPG, wczoraj podczas jazdy usłyszałem stukanie z okolic silnika , dziś rano samochód odpalil z problemami , ale wogóle nie ma mocy spada z obrotów , na biegu jałowym gaśnie , nierówna praca silnika i stukanie z okolicy zaworów, rano jak auto było zimne to jeszcze odpaliło , ale podczas 2 próby już nie ,, tak jaby coś blokowało rozruch (troszke ruszy i blokuje) , check engine wcześniej świecił , ale mechanik powiedział, że jeśli jest gaz to normalne , teraz check engine zaczął migać , poczytałem w internecie i wygląda mi to na przeskoczenie ząbka na rozrządzie , czy to może być ta przyczyna ? Jutro wybieram się do mechanika , żeby to sprawdził , czy jeśli przeskoczył ząbek to czy konieczna jest wymiana rozrządu , czy wystarczy go tylko ustawić ? Ile może kosztować mniej więcej ustawienie tego rozrządu (jeśli faktycznie przeskoczyl) . Z góry dzieki za odpowiedzi !
dejvo
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 09 1991
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Honda CIVIC 1.4 90KM
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2004

16 Gru 2014, 15:52

dejvo napisał(a):check engine wcześniej świecił , ale mechanik powiedział, że jeśli jest gaz to normalne

Mam nadzieję, że nie do tego mechanika oddajesz auto :/ A jeśli tak, to poszukaj może lepszego? Kontrolka silnika nie ma prawa świecić w żadnym przypadku, niezależnie od rodzaju zasilania. Jak się zaświeci, to oznacza to jakiś problem w układzie sterowania silnika i nalezy odczytać błędy żeby zdiagnozować problem. W twoim przypadku warto to nawet teraz zrobić - będzie wiadomo od czego szukać.
dejvo napisał(a):czy jeśli przeskoczył ząbek to czy konieczna jest wymiana rozrządu , czy wystarczy go tylko ustawić ?

Zazwyczaj wystarczy ustawić. Ale o tym dowiesz się dopiero jak mechanik zerknie na rozrząd.
O kosztach też się dowiesz od mechanika, bo zależy co trzeba zrobić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Latem też można wpaść w poślizg
    Choć z ryzykiem poślizgu kojarzy się raczej zima i oblodzona nawierzchnia dróg, równie niebezpieczna sytuacja na drodze może przydarzyć się kierowcy także latem. To właśnie na okres od czerwca do sierpnia przypada ...