Hyundai i20 79km 1.2mpi vs fabia 1.0 80km mpi

24 Sty 2026, 13:45

Witam, szukam samochodu na dojazdy do małego miasta i pracy. Codziennie krótkie odcinki po 5-8km. Rocznie robię 7000-8000 kilometrów.
Auto nowe z salonu budżet 70-75 tysięcy. Moje wymagania to
-Brak turbo
-wtrysk pośredni
-minimum te 75 koni
-gabarytowo to jak i20 lub większe
-trwałość - samochód dla mamy będzie nim jeździć 10-15 lat. Także interesuje mnie bezobsługowy samochód
W tej cenie widzę
Hyundai i20 79km 1.2mpi i fabia 1.0 80km mpi
Skłaniam się ku i20 ponieważ ma :
4 cylindry
rozrząd na łańcuchu
hydrauliczne kasowanie luzu
Fabia jest większa i w sumie to mnie tylko przekonuje. Jest na pasku i ma 3 cylindry plus hydraulikę na zaworach. Chyba ma w standardzie ledy w hultaju trzeba brać lepszą opcje żeby je dostać.

Co myślicie o tych dwóch samochodach ? Który lepszy na takie warunki ? Czy może jakiś inny ? Np ibiza,stonic,bayon itp ?
Ven423
Nowicjusz

24 Sty 2026, 18:36

Jak masz nim długo jeździć to olej te ledy. Trochę powyżej budżetu, poszedłbym w coś takiego.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/h ... on=listing

Będzie większy, mocniejszy silnik, spalanie takie samo. Jak chcesz to i LPG założysz
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

24 Sty 2026, 18:53

Czemu mam olać ledy? Sam jeżdżę nowa Dacia i ledy są super. Lpg napewno nie będzie zakładane.
Podlinkowałeś już używane auto.
Ven423
Nowicjusz

24 Sty 2026, 23:52

Zaproponowałem Ci większe, lepsze auto, rocznik 2025, z mocniejszym silnikiem. Gwarancja producenta przez 4 lata.

Napisałeś "Fabia jest większa i to mnie przekonuje". Dodatkowo ma mieć minimum 75hp. Stąd moja propozycja.

Zobacz sobie ile kosztują ledy do i20 (a przez 10-15 lat jest duża szansa, że będziesz wymieniał). Za te kwotę, to za kilka lat kupisz 2 silniki do fabii :).
sisinho17
Aktywny

25 Sty 2026, 09:36

Tak tylko chce auto nowe z salonu a nie z na lotem 11 tysięcy.
I20 w podstawie nie ma ledów więc mogę wziąć bez.
Wracając do tematu brać i20 czy skode? Ewentualnie co innego nowego z salonu mkzna teraz wychaczyc w tych pieniądzach?
Ven423
Nowicjusz

25 Sty 2026, 17:00

Obejrzyjcie obydwa i weźcie ten co się bardziej podoba.......
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2019
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Produkcja Opla Cascady w Gliwicach od 2013 roku
    To był wielki dzień dla gliwickiej fabryki Opla. Kiedy pierwszy egzemplarz modelu Cascada, eleganckiego, średniej wielkości kabrioletu Opla, zjechał z taśmy montażowej. Numerem jeden był Opel Cascada w kolorze białym "Seashell", ...

25 Sty 2026, 17:23

galakty napisał(a):Obejrzyjcie obydwa i weźcie ten co się bardziej podoba......

Ok ale rada
Jak ktoś kupuje 10 letniego gruza za 80k to walkuja temat przez miesiąc a tu kup co ci się podoba
Ven423
Nowicjusz

25 Sty 2026, 18:49

Ven423 napisał(a):Ok ale rada
Jak ktoś kupuje 10 letniego gruza za 80k

A co ma piernik do wiatraka ? Za 80k.pln.mozesz mieć w idealnym stanie Yarisa 1,5h który przejeździ Twojego Hyundai i skodę połączoną do kupy. Zrobi to taniej i bez utraty wartości jak przy nowym samochodzie.

Kolega miał na myśli że kupujesz nowe auto, masz gwarancję i tyle. Przejedź się jednym i drugim wybierz co Ci lepiej pasuje pod czterema literami.

P.s.

Notabene jeżdżę w trasy gruzem 20letnim i to z USA :ok: kosztującym jeszcze niedawno tylko trochę mniej niż ten hyund. :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Sty 2026, 08:25

szybki napisał(a):Kolega miał na myśli że kupujesz nowe auto, masz gwarancję i tyle. Przejedź się jednym i drugim wybierz co Ci lepiej pasuje pod czterema literami.

Dokładnie.
Obydwa to maluchy z małymi silnikami które nie wiadomo jak się zachowują za 5-10 lat. Obejrzeć, przejechać się, zdecydować który lepiej pasuje.

Ale spoko, jak liczysz że wybierzemy za Ciebie - Fabia.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2019

26 Sty 2026, 13:51

galakty napisał(a):Ale spoko, jak liczysz że wybierzemy za Ciebie - Fabia.

Kia :mrgreen: chociaż nie Fabia :)
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Sty 2026, 15:52

Dzięki za super rady. Tak na poważnie czy przy takich krótkich odcinkach warto brać samochód z turbiną ? Szukam na otomoto i wpadł mi w oko clio 1.0 tce 90km z turbinką. Co o tym sądzicie ? Trwała ta konstrukcja ?
Ven423
Nowicjusz

26 Sty 2026, 23:27

Najbezpieczniejsze będą jednostki bez turbo s przede wszystkim bez wtrysku bezpośredniego
sisinho17
Aktywny

27 Sty 2026, 09:00

sisinho17 napisał(a):Najbezpieczniejsze będą jednostki bez turbo s przede wszystkim bez wtrysku bezpośredniego

Akurat 1.0tce ma pośredni wtrysk i jak na współczesne czasy to prosty silnik. Najlepiej brać wersje z lpg, bo dlaczego by nie? Silnik w miarę trwały, ale ma swoje bolączki typu problemy z rozruchem i ogólną pracą silnika na początku w niskich temperaturach. Pompa wody jest papierowa, tak samo jak obudowa termostatu (wymienia się co mniej więcej razem z tarczami i klockami :D )
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

27 Sty 2026, 09:33

hoderi145 napisał(a):Akurat 1.0tce ma pośredni wtrysk i jak na współczesne czasy to prosty silnik. Najlepiej brać wersje z lpg, bo dlaczego by nie? Silnik w miarę trwały, ale ma swoje bolączki typu problemy z rozruchem i ogólną pracą silnika na początku w niskich temperaturach. Pompa wody jest papierowa, tak samo jak obudowa termostatu (wymienia się co mniej więcej razem z tarczami i klockami )

LPG odpada. Mama robi 8 tysięcy rocznie tak jak pisałem odcinki po 5-8km max. Sam mam 1.0 tce z lpg i to jest dramat na mrozie. Szarpie nierówno pracuje czasami gaśnie bo słabo reaguje na sprzęgło jak jest nierozgrzany gdy temperatura spadnie poniżej 5 stopni. Więc jakie tu oszczędności przy takim przebiegu? Żadne a użeranie się na mrozie i szarpanie silnika w takich warunkach to szkoda nerwów. Jak padnie wtrysk lpg, reduktor albo inna to jeszcze na minus wyjdzie.
Sam mam ten 1.0 100km z lpg w daci. Pompe wody miałem wymieniana przy 58. Termostat przy 50 alternator przy 60. Teraz mam 75 nalotu 100km z lpg. Ten 1.0 tce 100km bez lpg w Clio to jest ten sam silnik co z gazem czy jakieś inny?
Co z tą turbina? Przy takich krótkich odcinkach może szybko się popsuć? Wtrysk pośredni musi być. Przy krótkich odcinkach z bezpośrednim będzie problem np nagar.
Ven423
Nowicjusz

27 Sty 2026, 10:23

W dacii są dwa silniki 1.0 tce, jeden słabszy jest na wtrysku pośrednim (90-100km) i to jest ten samo co z lpg. Drugi ma bodajże 110km i wtrysk bezpośredni, łączony ze skrzynią cvt w opcji.

Co do turbiny, to ta potrafi mieć problem z cięgnem zaworu.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna