Jak płynnie ruszyć?

26 Sty 2009, 13:19

PrezesArtek napisał(a):
MG napisał(a):Na samym sprzegle, bez wciskania gazu mozemy ruszyc kazdym Dieslem, a takze nielicznymi benzynkami...

Jak na mój gust kazdym samochodem da się ruszyc na samym sprzegle na prostej drodze.

Ja kiedys Komarem ruszalem bez gazu (co prawda obroty byly troche wyregulowane) wiec na pewno kazdym samochodowem tez da rady tak ruszyc.
marcin94
Aktywny

Auto: E60 530d M-Sport
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

26 Sty 2009, 14:59

Racja moj blad... bez gazu da sie ruszyc praktycznie kazdym samochodem... Jednak prawda jest ze w Dieslu ruszymy bardziej "dynamicznie" :)
Bez Gwiazdy Nie Ma Jazdy...
MG
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

26 Sty 2009, 21:21

MG napisał(a):Jednak prawda jest ze w Dieslu ruszymy bardziej "dynamicznie" :)

Racja,momet obrotowy w dolnych partiach obrotow robi swoje :P
marcin94
Aktywny

28 Sty 2009, 00:48

Ja robie tak, ze wciskam sprzeglo do podlogi, 1/3 gazu i puszczasz w miare sprawnie sprzeglo, i w miare plynnie ruszasz do przodu ;)
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

30 Sty 2009, 01:21

warzywo napisał(a):Ja robie tak, ze wciskam sprzeglo do podlogi, 1/3 gazu i puszczasz w miare sprawnie sprzeglo, i w miare plynnie ruszasz do przodu ;)

1/3 gazu?
No to chyba z piskiem opon ruszasz. Ja puszczam sprzeglo i gdy auto zaczyna "brac" dodaje troszeczke gazu.Zajmuje to moze sekunde-dwie sekundy :) No chyba ze sie spiesze, to stosuje podobna metode do panan WARZYWO :D
marcin94
Aktywny

30 Sty 2009, 10:17

sposoby sa rózne jak ja jade jakims autem pierwszy raz to tak jak kolega pisał pomału sprzegło puszczam jak zaczyna brac to wtedy gazu troche a jak juz go wyczuje to jednoczesnie daje gazu i puszczam sprzegło wszystko sie zgrywa ze obroty dochadza do ok 2tys i w miare puszczania sprzegła spadaja.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2001

30 Sty 2009, 13:59

No w miare czasu to juz nawet sie nie czeka na to kiedy bedzie bralo tylko juz troche szybcie dodaje sie gazu :wink:
marcin94
Aktywny

30 Sty 2009, 23:19

do Marcin94

hehe no trochę buksują ale czasem bez pisków ;)
warzywo
Aktywny

01 Lut 2009, 09:33

Ja puszczam sprzeglo i gdy auto zaczyna "brac" dodaje troszeczke gazu.Zajmuje to moze sekunde-dwie sekundy Smile No chyba ze sie spiesze, to stosuje podobna metode do pana WARZYWO Very Happy

Robie dokładnie tak samo :) jak jadę swoim Passkiem :) jak jadę BMW na wyścigi to gaz do połowy, a wtedy samochodu nie widać w dymach :)
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

02 Lut 2009, 15:26

PrezesArtek napisał(a):
MG napisał(a):Na samym sprzegle, bez wciskania gazu mozemy ruszyc kazdym Dieslem, a takze nielicznymi benzynkami...

Jak na mój gust kazdym samochodem da się ruszyc na samym sprzegle na prostej drodze.

Wszystkimi autami da sie tak ruszyć - za moich czasów tak sie pokonywało łuk na egzaminie z prawa jazdy (na szczęście teraz już się to normalnie robi z gazem). Płynnie ruszając to mysle że lepiej dać wcześniej gaz żeby auto sobie zawyło i powoli puszczać sprzęgło ;P
"Drugi na mecie jest pierwszym przegranym"
ROBERTT
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Lut 2009, 18:44

Co do tej jazdy pół-sprzęgłęm to niekoniecznie na wszystkich samochodach da się to wykonać. Matka ma CC 700 z gaźnikiem gruchot niemiłosierny i gaśnie przy próbie wykonania ruszenia samym sprzęgłem ;D a co do prawka i łuku to nadal robi się go na pół-sprzęgle. Jak dodawałem gazu to instruktor mi gadał, że na prawku mogą krzywo na mnie patrzeć, albo oszczędnego instruktora miałem :D
warzywo
Aktywny

03 Lut 2009, 17:28

do autora
po co zadajesz takie głupie pytania
jak sie domyslam jestes nastolatkiem (jeśli nie to przepraszam)
poproś tate żeby ci to wytłumaczył
sam musisz to wyczuc
nie opanujesz tego czytając posty na forum
to nie jest takie trudne :)
powodzenia
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław

03 Lut 2009, 19:24

warzywo napisał(a):Co do tej jazdy pół-sprzęgłęm to niekoniecznie na wszystkich samochodach da się to wykonać. Matka ma CC 700 z gaźnikiem gruchot niemiłosierny i gaśnie przy próbie wykonania ruszenia samym sprzęgłem ;D a co do prawka i łuku to nadal robi się go na pół-sprzęgle. Jak dodawałem gazu to instruktor mi gadał, że na prawku mogą krzywo na mnie patrzeć, albo oszczędnego instruktora miałem :D

Gaźnik też można wyregulować i jeżeli jest OK to bez problemu ruszysz na pół-sprzęgle.
Ewentualnie możesz trochę sytuację oszukać regulując ssanie ;)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lut 2009, 22:26

Moje cc bez żadnego problemu rusza na pół sprzęgle. A i jest jeszcze jeden fajny bajer. Bez naciskania pedału gazu przyspiesza :D wystarczy podciągnąć ssanie :P
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

03 Lut 2009, 22:30

To te ssanie w CC to prawie jak tempomat może dzialać, wszuczas czwórkę, włączasz ssanie i jedziesz bez gazu :D :D
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok