REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Porównując kierownicę do tarczy zegara dłonie powinny znajdować się na godzinie dziewiątej i piętnastej. Kciuki nie powinny jednak obejmować koła kierownicy, gdyż można je uszkodzić w momencie wystrzelenia poduszki. Dzięki takiemu ułożeniu dłoni na kierownicy, auto prowadzi się stabilniej i optymalizuje działanie poduszki powietrznej w przypadku uderzenia. Jeśli dłonie kierowcy oparte są nieprawidłowo na szczycie kierownicy, głowa opadając na poduszkę wcześniej uderza w ręce, co może być przyczyną poważnych obrażeń. Muszę przyznać że czasem zdarza mi się tak prowadzić auto choć najczęściej trzymam kierownice oburącz. Takie sytuacje najczęściej zdarzają się na dłuższych trasach z tego co zauważyłem.Redakcja napisał(a):Czy często Wam się zdarza prowadzić auto jedną ręką i trzymać kierownicę w nieprawidłowym uchwycie?
Hm… w tym przypadku zdarza mi się często podczas parkowania tak poruszać się po kierownicy szczególnie wtedy kiedy trzeba kilka razy skręcić w jedną bądź drugą stronę podczas wjazdu w ciasne miejsce.Redakcja napisał(a):Czy manewrując na parkingu często stosujecie metodę "wycierania talerza"?