Jak są zbudowane są terenówki i jak działają ?

17 Wrz 2009, 22:48

Chciałabym wiedzieć jak działają i na co mam zwrócić uwagę przy eksploatacji.
Jolinka
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

17 Wrz 2009, 22:51

jak możesz to sprecyzju troszkę bardziej to będzi łatwiej Ci pomóc :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

17 Wrz 2009, 22:56

Np. jak jechałam w trasie, to tak jakby czułam czasami czułam pod nogami dziwne wibracje. Ale tylko ze trzy razy.

[ Dodano: Czw Wrz 17, 2009 22:57 ]
Nie będę ukrywać, że jestem dosłownie "zielona" w sprawach samochodowych.
Jolinka
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Wrz 2009, 22:58

Jolinka napisał(a):Np. jak jechałam w trasie, to tak jakby czułam czasami czułam pod nogami dziwne wibracje. Ale tylko ze trzy razy.
dziwne wibracje mogą być spowodowane milionem różnych rzeczy :wink: od luzów na wieloklinie wału przez wybity stabilizator po nierówności na drodze ;)
jakie obroty silnika wtedy były, czy miało to miejsce przy dodawaniu gazy czy przy hamowaniu silnikiem/hamulcami
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

17 Wrz 2009, 23:25

Raczej przy ciągłej jeździe. Z tego co pamiętam to nagle (może dołek albo jakaś nierówność- nie wiem) czułam pod nogami wibracje i hmmm... burczenie?

[ Dodano: Czw Wrz 17, 2009 23:33 ]
Po jakimś czasie przestało burczeć i wibrować i wszystko było OK.
Jolinka
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Wrz 2009, 00:25

generalnie dziwny topic :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kopiowanie samochodów
    Policyjne źródła donoszą,że w ostatnim czasie bardzo wzrosła ilość kradzionych samochodów.A właściwie nie kradzionych,ale kopiowanych.Polega to na tym,że kradzione sa dokumenty samochodu i na ich podstawie jest ...

18 Wrz 2009, 00:48

Wezyrro napisał(a):generalnie dziwny topic :mrgreen:

a tam :mrgreen: zwykle działają na rope albo benzyne albo na podtlenet LPG :mrgreen: tudzież czasem na nerwy :mrgreen:
a przy eksploatacji należy zwracać uwagę na piekne/ych kobiety/mężczyzn*

*niepotrzebne skreślić
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

18 Wrz 2009, 08:41

Że jeżdżą na benzynę czy też ropę to ja chyba wiem :mrgreen: Przynajmniej coś tam wlewam do baku na stacji benzynowej. :twisted:

[ Dodano: Pią Wrz 18, 2009 09:06 ]
Rzucając temat, trochę nieszczęśliwie, miałam na myśli instrukcję np. kiedy się włącza redukcję (u mnie to jest przycisk 4L) itd. Albo mam przy przednich kołach takie wystające, ja to potocznie nazwałam "fuzje". :mrgreen: U mnie nie, bo to się odbywa automatycznie, ale w niektórych samochodach, operując przy tym, podobno przełącza się napędy osiowe.
Chyba zaraz wyjdę i zaopatrzę się w literaturę fachową w księgarni motoryzacyjnej, bo próbowałam znaleźć w internecie, to co mnie interesuje ale niekoniecznie mi się to udało. Może Wy jako doświadczeni zmotoryzowani pomożecie biednej, "zielonej" i nieuświadomionej motoryzacyjnie kobiecie? :oops:

[ Dodano: Pią Wrz 18, 2009 09:40 ]
Miałam chwilkę czasu i poszperałam na forum i nie tylko, i mogę stwierdzić, że naprawdę dużo mogę się dowiedzieć tego co mnie interesuje, czytając Wasze inne wypowiedzi. :mrgreen:

Dlatego uważam, że ten mój post jest zbędny i tak naprawdę śmieszny, więc go dziś usunę. :oops:
A jak będę miała pytania, takie już konkretne i fachowe to wtedy odezwę się na forum. :wink:
Jolinka
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Wrz 2009, 10:23

jak będziesz chciała go usunąć to daj znać, załatwimy to. ale ja bym go zostawił dla potomności - skoro "zielona" kobitka doczytała to czego nie wiedziała, to zmobilizuje to innych do przeczytania zanim założą temat :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

18 Wrz 2009, 10:39

Taaak. Masz rację. Niech zostanie. Nieraz jeszcze łapię się na tym, że najpierw coś zrobię a potem dopiero pomyślę. Zresztą czytając wypowiedzi na forum, można dojść do wniosku, że niektórzy mają jeszcze większe problemy z myśleniem :mrgreen: :mrgreen:
Jolinka
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Wrz 2009, 10:47

Jolinka napisał(a):Taaak. Masz rację. Niech zostanie. Nieraz jeszcze łapię się na tym, że najpierw coś zrobię a potem dopiero pomyślę. Zresztą czytając wypowiedzi na forum, można dojść do wniosku, że niektórzy mają jeszcze większe problemy z myśleniem :mrgreen: :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

18 Wrz 2009, 12:21

jak jeszcze jesteś głodna wiedzy to tu masz fajną stronkę, gdzie w miare ok jest wszystko rozpisane http://tlc80.com/?p=117
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

21 Wrz 2009, 08:48

Wezyrro napisał(a):jak jeszcze jesteś głodna wiedzy to tu masz fajną stronkę, gdzie w miare ok jest wszystko rozpisane http://tlc80.com/?p=117

Bardzo Ci dziękuje Wezyrro, bo właśnie o takie coś m.in. mi chodziło. Poszukam sobie jeszcze jakichś innych informacji i schematów na podobnych stronkach no i jednak zaopatrzę się w drukowaną literaturę fachową. :wink: :grin:
Jolinka
Nowicjusz
Awatar użytkownika