Jak sprzedać auto którego jeszcze nie przerejestrowałem?

15 Lip 2012, 09:59

Kupiłem Samochód Opel Astra od gościa który bardzo potrzebował kasy ..
kupiłem auto za 700 zł,zakupiłem je 3 dni temu , nie przerejestrowałem go jeszcze gdyż nie mam czasu a juz mam kupca na nie za 1600 wiec nie ma sie nad czym zastanawiać :) pytanie moje jest następujące czy mogę sprzedać to auto skoro jeszcze nie jest zarejestrowane na mnie ???? czy poprzedni właściciel ma obowiązek wyrejestrowania auta ??? co mam wgl w tej sytuacji działaś proszę o odpowiedz >?? :)

pozdrawiam
snuffy2243
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 12 1993

18 Lip 2012, 21:45

obowiazek wyrejestrowania ma owszem ale malo kto to stosuje bo za to nie groza zadne sankcje poki co;) najprosciej dla ciebie napisac nowa umowe z danymi kupujacego (tego za 1700zl) zamiast twoich a sprzedający niech pozostanie ten sam .... wazne zeby bylo dwa druki i jeden miał sprzedajacy .... poprostu skontaktowac sie znim jak nie minelo dlugo czasu i dac skorygowana umowe ... on i tak musi ją okazać do ubezpieczyciela ze sprzedał auto ... wczesniej czy pozniej bedzie musial to zrobic ...

pozdrawiam
geroute
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 2006
Auto: saab 9-5

06 Lis 2012, 18:28

Witam Ja ma podobny problem lecz toszke inaczej. A mianowicie kupilem poloneza od pewnego dziadka, mowil ze wszystko ok ale nie mogl znalesc dokumentow od butli z gazem lecz gaz jest wbity w dowod osobisty. wiec tak kupilem to auto za 500 zl po czasie dostale dokumenty od butli. chciałem je przerejestrowac lecz zwolniono mnie z pracy i nie moglem tego zrobic, jedyną rzeczą jaka zrobilem to wypowiedzialem oc ktorego juz nie ma od kilku dobrych miesiecy, co najlepsze raczej najgorsze ten dziadek zmar :(. a teraz nie stac mnie na przerejestrowanie tego samochodu a przedewszystkim naprawy sprzegla gdzie biegi juz nie wchodzią i wymiany bytli z gazem na nową gdzie juz wyszedl przeglad butli, zrobienia przeglodu i wykupienia oc i zaplacenia pewnie kary jaka juz by bylo naliczona, chce sie tego samochodu pozbyc najlepiej na zlomie lecz nie wiem co mam teraz zrobic nie wiem czy wchodzi w rachubę sprzedanie tego samochodu. proszę o pomoc.
gitro88
Obserwowany

Auto: polonez

21 Lis 2012, 01:15

możesz:
1. sprzedać samochód przekazując kupującemu Twój oryginał umowy kupna z prośbą, żeby Ci oddał oryginał po zarejestrowaniu (zrób sobie xero w razie czego).

2. oddać auto na złom i wyrejestrować w urzędzie gdzie było zarejestrowane na dziadka.
W tym przypadku trzeba będzie w urzędzie komunikacji pokazać ważne OC.
OC możesz wybrać pośród 16 firm na poniższej stronie i do tego zapłacić 12 ratach!!
http://www.rejestracjasamochodu.pl/ubezpieczenie-oc/

Kara za brak OC powyżej 30 dni to 3000 zł
Więcej o tym na stronie
http://www.rejestracjasamochodu.pl/3000-zl-za-brak-oc-w-2012-roku/

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

15 Gru 2013, 23:41

A takie Pytanie:
Kupiłem samochód od kolesia z Gdańska samochód, ja mieszkam w Warszawie.
Samochodu na siebie nie przerejestrowałem i mam umowę i jak sprzedam samochód innemu człowiekowi np. z Łodzi to gdzie będe musiał zanieść tą umowe że sprzedałem temu gościowi z Łodzi?
hrostak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 06 2007
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Ford Kuga
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

16 Gru 2013, 19:56

hrostak napisał(a): ja mieszkam w Warszawie.
hrostak napisał(a):to gdzie będe musiał zanieść tą umowe że sprzedałem temu gościowi z Łodzi?
Nigdzie...Zrób sobie ksero umowy k/s z tym kolesiem z Gdańska/orginał musisz dac temu z Łodzi/i wrzuc głębiej do szuflady.Na wszelki wypadek.. :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...

22 Paź 2025, 22:28

witam zakupilem fiata 3 lata temu do remontu
zawiadomilem o nabyciu, nieprzerejestrowalem , brak przegladu
teraz chcialbym sprzedac nieprzerejestrowany i uniknac kary
mozna to jakos zrobic ?
Fiat125p
Obserwowany

26 Paź 2025, 08:08

A co zrobiłeś z ubezpieczeniem ? Bo sprawa rejestracji to raczej najmniejszy problem. Sprzedający zgłosił sprzedaż ?
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam