piotrauto napisał(a):1. czyli mam rozumiec ze wszystkie nawigacje to jest to samo? to dlaczego jedne kosztują 150-200zł drugie 350-400zł a jeszcze inne 800-1200zł?
2. słuchajcie mam radio firmowe w aucie na kasety i jedynie czego slucham w aucie to stacji radiowych, chciałbym posłuchać np sobie utworów mp3, nie chce kupować radia samochodowego z mp3, bo mi szkoda kasy, a z drugiej strony mam juz wbudowane i firmowe czy jesli kupie taką nawigacje gps z transmiterem radiowym to czy będę mógł wgrać np mp3 do nawigacji i zrobic tak aby otwarzane były na jakiejs częstotliwości w radiu?
3. kolejna sprawa nie znam sie na tych gps pomóżcie mi cos wybrać z allegro,
[link do oferty na Allegro wygasł]
ważne dla mnie zeby był w miare duzy ekran panoramiczny, funkcja odtwarzania utworów mp3 w głośnikach radia samochodowego, no i nawigacja gps
4. moze mi ktos wytłumaczyć co to znaczy ze nawigacja ma system operacyjny windows ce 5, albo 6? ja tego nierozumiem przeciez to nie laptop, co mi daje ten system? w innych tańszych niema systemu wcale?
5. i czy to prawda ze mając wgraną nielegalnie mape z internetu policja moze nas aresztować albo wypisać duzy mandat? oni to sprawdzają? mozna miec jedną mapę wgraną w gps a drugą na karcie sd?
pozdrawiam
1) Pisałem że różnią się trwałością wykonania. W droższych modelach dopłaca się za logo
jak np Garmin
3) Rozważ też mniejszy ekran, duży ekran sporo zasłania. Trzeba się wychylać, co przy jeździe w mieście jest uciążliwe, no chyba że masz minivana i szyba nisko schodzi dzięki temu nie będzie ci zasłaniać drogi.
5) Nie wiem po co wgrywać pirackie mapy? W przypadku larka jest oryginalnie wgrana MapaMap, która jak się okazuje jest całkiem przyzwoita. Niektórzy narzekają że w mniejszych miejscowościach w których mieszkają nie ma szczegółowego planu ulic. Pytanie jest po co im to? Na pewno nawigacja przydaje się tylko w dużych miastach, drogach jednokierunkowych i estakadach gdzie nie można pomylić się w skręcaniu bo potem trudno zawrócić.
Jeśli chodzi o automapę, to wcale nie jest taka doskonała jak niektórzy mówią, u mnie w mieście znalazłem kilka błędów, jak np niewłaściwe odwzorowanie planu ulic albo każe skręcić w zakaz. Bezsensu zatem jest instalowanie pirata jeśli ktoś dysponuje oryginalnym MapaMap. Nie wiem jak to wygląda w GoClever. Nie znam tej mapy ale sądzę, że jest podobnie.
Jeśli chodzi o mapy Europy, to nie ma sensu kupować mapy za 400 zł na jednorazowy wakacyjny wypad. Z tego co się orientuję żaden z producentów nie udostępnia mapy typu trial na 30 dni wtedy warto zainstalować pirata. Sam jeszcze nie widziałem, żeby komuś policjanci nawigację sprawdzali, wiem natomiast, że w Niemczech jest to możliwe, gdyż tam nie wolno włączać informacji o fotoradarach.