Jaką wersję peugeota 308 wybrać

11 Lis 2024, 19:36

Dzień dobry, stanąłem przed wyborem nowego peugeota 308 i tu pojawia się problem . Ponieważ naczytałem się złych opini o bazowej jednostece 1.2 130 km z kolei wersja hybrydowa jest o 16 tysięcy droższa niby ma już łańcuch zamiast paska ale z drugiej strony czytałem że łańcuch przy hybrydzie też jest zły. Zależy mi tak naprawdę na niezawodności bo samochód planuje użytkować conajmniej 6 lat i do tego nieduże przebiegi rzędu 15/20 tys rocznie dlatego jestem w stanie dopłacić pytanie tylko czy rzeczywiście warto czy ktoś ma jakieś doświadczenia coś poradzi?
HJTW
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 11 1980
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: volvo xc90
Silnik: 2.4 D5 184KM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

11 Lis 2024, 20:30

Nie jestem ekspertem ale unikaj syfu PureTech. Silniki te nie wytrzymują często nawet 80 tys km. Lepszy chyba będzie nawet jakiś BlueHdi.
DukeNukem
Nowicjusz

11 Lis 2024, 20:36

HJTW napisał(a):Zależy mi tak naprawdę na niezawodności bo samochód planuje użytkować conajmniej 6 lat i do tego nieduże przebiegi rzędu 15/20 tys rocznie dlatego jestem w stanie dopłacić pytanie tylko czy rzeczywiście warto czy ktoś ma jakieś doświadczenia coś poradzi

To zastanów się co tam robi peugeot który mistrzem bezawaryjności nigdy nie był gdzie zazwyczaj chwalono sztuki najprostsze tak żeby nie miały zbyt wielu bajerów do popsucia się. Teraz mamy ekologię w każdym calu auta, mamy mnóstwo technologii i kooperację z innymi koncernami gdzie nawet nie wiadomo skąd pochodzą poszczególne części auta. A Ty chcesz kupić hybrydę tej marki i liczysz na bezawaryjność :shock:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - subkompaktowy crossover
    Według japońskiego magazynu Mag-X, subkompaktowy crossover Lexus UX – seryjna wersja koncepcyjnego modelu UX, przedstawionego na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Paryżu we wrześniu 2016 – może trafić do ...