Kukiel napisał(a):Tylko pytanie ile tej płukanki wlać? Do ABF-a wchodzi niby 4l oleju to jakby 300-400 ml płukanki wlać?
Na bańce masz napisane proporcje. Ja ostatnio jak znajomemu wymieniałem olej w silniki 1.3 gdzie wchodzi niecałe 3,5 litra oleju wlałem całą bańkę i nic się nie stało ważne żeby nie gazować auta tylko niech chodzi na wolnych obrotach. No i wymiana najlepiej jak masz stan oleju na około połowie miarki do sprawdzania stanu oleju w silniku wtedy wlewając nawet całą bańkę nie przekroczysz maxa.
Jak będziesz spuszczał olej to zostaw odkręcony korek od miski niech porządnie zleci do końca. Ja zostawiłem na godzinkę i już nie kapało.
Kukiel napisał(a):Na luzie słychać taki metaliczny dźwięk, ale to chyba raczej łożysko oporowe z tego co wiem bo po mocnym nagrzaniu silnika lub wciśnięciu sprzęgła dźwięk ustaje.
Jak od sprzęgła to nie ma problemu.
Tak z ciekawości powiem ci że w zeszłym roku zastosowałem taką płukankę do silnika 1.8 1ZZ-FE czyli ten z Avensisa T25 który lubi popijać olej i jak brał około 500ml na 1000km tak spalanie oleju po dwóch płukankach zmniejszyło się do około 150-200ml i silnik zaczął ciszej pracować. Samochód jeździł na pełnym syntetyku i miał przebieg prawie 270tyś.km. Po takim zabiegu samochód zrobił już prawie kolejne 10tyś. km i jest ok. Właściciel wspominał że chyba będzie musiał niedługo zrobić remont więc zaproponowałem takie rozwiązanie. W tym przypadku wyszło na plus.