Kupiłem samochód bez historii (ze spadku), nie wiem nawet czym jest zalany. Jaki olej do niego wlać? Pacjent to skoda octavia 1 1.6 MPI w gazie z 2010 r
Do silnika 1.6 MPI w Skodzie Octavii zaleca się olej syntetyczny o lepkości 5W-30 lub 5W-40, który spełnia normy VW 502 00 lub VW 500.00 Norma oleju VW 502 00 to specyfikacja dla wysokiej jakości, wielosezonowych olejów silnikowych do silników benzynowych pracujących w trudnych warunkach, z normalnym okresem między wymianami (maksymalnie co 15 000 km) olej z normą VW 500.00 to określenie nieco starszej normy oleju która została zastąpiona właśnie normą VW 502.00.Jaki jest przebieg km i stan techniczny auta (silnika) i jak będzie eksploatacja ?? styl emeryta czyli spokojna jazda miasto w koło komina czy raczej coś bardziej sportowego .Z zasady silniki te mają konstrukcyjną tendencję do pobierania oleju.
Bobi8 napisał(a):Z zasady silniki te mają konstrukcyjną tendencję do pobierania oleju.
Ten silnik nie ma tendencji tylko bierze olej z powodu pierścieni. Podobno w zależności od rocznika ale sprawdzałem auta z różnych roczników i jedyne różnice to w ilości oleju pobieranego zgłaszanego przez właścicieli.
Dlaczego nowoczesny system zarządzania flotą ma sens? Profesjonalny system zarządzania flotą ciężarówek i nie tylko: najważniejsze korzyści. Jeszcze całkiem niedawno cyfrowe systemy zarządzania flotą były w strefie marzeń. Dziś to najprostszy sposób na zwiększenie ...
Ponad 800-konnym autem - drift na szutrze W minioną sobotę w Warszawie i okolicach odbyła się już 57. edycja słynnego Rajdu Barbórka. Wśród najnowszych rajdowych konstrukcji oraz klasyków znalazło się auto, jakiego na odcinkach specjalnych jeszcze ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.