Jaki olej do octavia 1 1.6 MPI bez historii?

02 Gru 2025, 22:17

Witam

Kupiłem samochód bez historii (ze spadku), nie wiem nawet czym jest zalany.
Jaki olej do niego wlać? Pacjent to skoda octavia 1 1.6 MPI w gazie z 2010 r
Bobi8
Obserwowany

02 Gru 2025, 23:59

Do silnika 1.6 MPI w Skodzie Octavii zaleca się olej syntetyczny o lepkości 5W-30 lub 5W-40, który spełnia normy VW 502 00 lub VW 500.00
Norma oleju VW 502 00 to specyfikacja dla wysokiej jakości, wielosezonowych olejów silnikowych do silników benzynowych pracujących w trudnych warunkach, z normalnym okresem między wymianami (maksymalnie co 15 000 km) olej z normą VW 500.00 to określenie nieco starszej normy oleju która została zastąpiona właśnie normą VW 502.00.Jaki jest przebieg km i stan techniczny auta (silnika) i jak będzie eksploatacja ?? styl emeryta czyli spokojna jazda miasto w koło komina czy raczej coś bardziej sportowego .Z zasady silniki te mają konstrukcyjną tendencję do pobierania oleju.
Acer66
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

03 Gru 2025, 01:35

Druga ważna sprawa - kupić oryginalny olej np. Motul jest obecnie bardzo często podrabiany. Tylko sprawdzone źródło, żadne all...........
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

03 Gru 2025, 08:17

Bobi8 napisał(a):Z zasady silniki te mają konstrukcyjną tendencję do pobierania oleju.

Ten silnik nie ma tendencji tylko bierze olej z powodu pierścieni.
Podobno w zależności od rocznika ale sprawdzałem auta z różnych roczników i jedyne różnice to w ilości oleju pobieranego zgłaszanego przez właścicieli.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego nowoczesny system zarządzania flotą ma sens?
    Profesjonalny system zarządzania flotą ciężarówek i nie tylko: najważniejsze korzyści. Jeszcze całkiem niedawno cyfrowe systemy zarządzania flotą były w strefie marzeń. Dziś to najprostszy sposób na zwiększenie ...
    Ponad 800-konnym autem - drift na szutrze
    W minioną sobotę w Warszawie i okolicach odbyła się już 57. edycja słynnego Rajdu Barbórka. Wśród najnowszych rajdowych konstrukcji oraz klasyków znalazło się auto, jakiego na odcinkach specjalnych jeszcze ...