Jaki samochód dla kobiety ?

16 Maj 2010, 18:46

Witam, szczerze piszę od razu, że nawet nie szukałam czy był już podobny temat... jeśli był lub to nie ten dział to z góry przepraszam, ale liczę na pomoc ze strony kogoś kto się zna na autkach.
Chciałabym kupić samochód mały, ekonomiczny. Taki raczej do jazdy do miasta, szkoły, czy na zakupy, a nie na długie trasy. Cena w przedziale myślę, że tak do 16 tys.

Podoba mi się kilka typów samochodów: opel corsa, seat ibiza, nissan micra, renault clio, citroen C3 C2 i C3 cabrio.

Zaznaczam, że jestem świeżo po egzaminie i będzie to moje pierwsze auto.
Proszę o rady - czym kierować się przy wyborze, które autko z tych co wymieniłam byłoby najodpowiedniejsze ? Nie chciałabym też oczywiście często odwiedzać mechanika ;)).
nakrecona
Nowicjusz

Miejscowość: Lubin

16 Maj 2010, 19:12

To poleciłbym ci 2 francuskie konstrukcje: Citroena C3 i Renault Clio. Po pierwsze są stosunkowo mało awaryjne, mają wygodne zawieszenie (owszem, nie ma takiego luksusu jak w Mercedesie S-klasy, ale jak na małe auta to są jedne z elpszych).

W zasadzie każdy silnik oprócz tych najsłabszych (około 60-koni) powinien wystarczyć, zarówno diesel jak i benzynowy. Jeśli nie robisz dużo km rocznie to bardziej opłaca się wziąć benzynowy.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

17 Maj 2010, 08:54

Z mojej strony Fiat Punto IIFL i VW Polo IIIFL.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Maj 2010, 09:44

a co uważacie o nissanie micra?
nakrecona
Nowicjusz

17 Maj 2010, 12:07

tak na początek to na jakim samochodzie uczyłaś się jeździć? chodzi i o markę i o silnik (diesel czy benzyna)

Zastanów się czy jest Ci potrzebny samochód który ma więcej miejsca z tyłu czy potrzebujesz raczej większego bagażnika.
czesio09
Nowicjusz

Miejscowość: B-stok

17 Maj 2010, 13:19

jeździłam toyota yaris a silnik yyy no ja nie wiem hehe ;).

Raczej tak bagażnik ogromny być nie musi, a i jak ktoś z tyłu usiądzie to żeby strasznie nie narzekał, że ciasno. Więc no rozumiesz?? ;)
nakrecona
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - hybrydowy crossover
    Jak podaje najważniejszy norweski dziennik biznesowy Dagens Næringsliv cytując szefa Lexus Norway, seryjna wersja nowego subkompaktowego crossovera Lexus UX zadebiutuje już wkrótce na salonie samochodowym w Genewie. ...

17 Maj 2010, 18:57

zapewne jeździłaś benzyną. więc radze kupić samochodzik z benzyną ;) i pamiętaj że jak kupisz samochód to trzeba go jeszcze przerejestrować i ubezpieczyć i jak będziesz go rejestrowała to radzę abyś była współwłaścicielką bo dzięki temu będziesz miała zniżki gdzieś 40%.

A co do samochodu to tak:
Fiat Punto - spore gabaryty
Opel corsa - mało miejsca z tyłu i trzeba nim umieć jeździć aby mało palił
nissan micra - za 16 tyś, to dorwiesz dojechanego na max więc nie kupuj.
a co do citroenów to się nie wypowiem bo się nie znam.

Najbardziej to polecam Punto, zwłaszcza w czerwonym kolorze pasuję do kobiety i jest oszczędny a zarazem dynamiczny ;)
czesio09
Nowicjusz

Miejscowość: B-stok

20 Maj 2010, 17:57

Dziękuję za odpowiedzi :). Jak już cosik kupię to napiszę o ile nie zapomnę ;)) Pozdrawiam wszystkich cieplo... :)
nakrecona
Nowicjusz