Jaki samochód do 20 tysięcy czasem wypad na ryby

02 Cze 2026, 16:49

Cześć, szukam pierwszego samochodu do około 20 tys. zł i chętnie posłucham bardziej doświadczonych osób.
Auto głównie do dojazdów do pracy — około 40 km w jedną stronę dziennie. Czasem też wypady na ryby i dobrze byłoby, żeby dało radę ze slipowaniem łódki (raczej normalny slip, nie jakieś ekstremalne strome dzikie podjazdy).
Zastanawiam się nad Skodą Octavią II Scout 2.0 TDI manual, bo wydaje się rozsądnym kompromisem między spalaniem, miejscem i 4x4. Tylko nie wiem, czy przy moich trasach lepiej dalej iść w diesla, czy może jednak benzyna będzie bezpieczniejszym wyborem jako pierwsze auto.
Myślałem też, czy w ogóle jest sens upierać się przy 4x4, czy zwykły napęd na przód + dobre opony spokojnie wystarczy pod okazjonalne slipowanie łódki.
Może ktoś miał podobne wymagania i może coś konkretnego polecić?
Emiek
Nowicjusz

02 Cze 2026, 18:27

Emiek napisał(a):Skodą Octavią II Scout 2.0 TDI manual, bo wydaje się rozsądnym kompromisem między spalaniem, miejscem i 4x4.

A co jest rozsądnego w starym dieslu do 20k.pln.z haldexem żeby na ryby jeździć ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Cze 2026, 17:12

Tak ja pisałem szukam samochodu nie tylko na ryby. Z tego co czytałem i oglądałem skoda nie wydaje się tak zła. Jeśli masz jakieś propozycje za czym się rozglądać z chęcią sprawdzę. Dlatego może zrezygnować z 4x4?
Emiek
Nowicjusz

03 Cze 2026, 22:23

Zadam inaczej pytanie.
Zdajesz sobie sprawę ile kosztuje np. wyjęcie/włożenie oraz zakup wtryskiwaczy ?
A wiesz ile kosztuje np.dwumasa ? A zdajesz sobie sprawę z ilości czujników i osprzętu w takim dieslu ?
Wiesz co to znaczy wyserwisować haldex?

Pytam bo Twój budżet jest bardzo mały jak na to co byś chciał.

Z uniwersalnych aut masz 2,0 8v Sharan, Alhambra, Ford 2,0 s/co max, Galaxy i pewnie jeszcze coś by się znalazło co by zmniejszało PRAWDOPODOBIEŃSTWO wtopy finansowej.
szybki
Moderator - Tuning

04 Cze 2026, 09:39

To nie stare pancerne 1.9TDI na pompie, serwis takiego silnika i 4x4 spokojnie może dobić do wartości auta :D I oczywiście nikt tego nie robi bo nie jest na tyle zdesperowany, więc drutowanko, wycinanie DPF, zaślepianie EGR, wtryski i turbo po "regeneracji", nie trzyma parametrów. Ze 150 koni się robi 120 koni i dymek z rury.

Jak wyżej, bierz jakąś benzynę, bo to co zaoszczędzisz na spalaniu władujesz w naprawy. A ropa dziś jest droga.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

04 Cze 2026, 10:00

galakty napisał(a):wtryski i turbo po "regeneracji", nie trzyma parametrów. Ze 150 koni się robi 120 koni i dymek z rury.

To nie jest tak. Nie ma nic złego w regenerowany turbo tylko przed sprzedażą ewentualnie wcześniej jak się wie że długo auto nie zostanie następuje kombinowanie w postaci chińskich wkładów, brak wyważenia albo używka która ledwo zipi. Jeszcze gorzej jest z wtryskiwaczami które trudno jest wyjąć żeby coś nie uszkodzić a potem kolejne kluczenie bo a to używki a to regeneracja taka najtańsza bez testu a to...coś tam.
I tak właściwie do czego się nie dotkniesz to koszty, koszty i upierdliwości. Bo co z tego że zajmujesz się DPF jak masz tam czujniki które walą błędami.
Już nie wspomnę o typowych usterkach starych 2,0 TDI pd które bardziej są poprawkami niż serwisem.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Używany samochód z salonu – czy warto?
    Zakup samochodu to jedna z najważniejszych decyzji finansowych, jakie podejmujemy. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej wybrać nowy pojazd prosto z salonu, czy może skorzystać z oferty używanych samochodów ...
    Sezon na porywiste wiatry
    Od października do marca mamy w Polsce sezon na porywisty wiatr. Zimowe wichury różnią się od tych występujących latem swoją długotrwałością, ponieważ mogą siać zniszczenie nawet ponad dobę. Na co uważać w czasie jazdy ...

04 Cze 2026, 11:36

Dlatego napisałem "regeneracji", bo większość jedzie po kosztach ze względu na ceny dobrych części.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

05 Cze 2026, 16:43

Dzięki za doprecyzowanie odpowiedzi. Zdaje sobie sprawę, że za tyle nie będzie cudów. Ale jestem laikiem jeśli chodzi o motoryzację więc moje pytania i wnioski z przeglądu róznych filmów czy stron mogą wydawać się kuriozalne. Z budżetem to nie chce na piwerszy samochód wydać nie wiadomo ile, liczę się z tym, że naprawy będą tylko tak jak właśnie wspomnieliście nie chce zrobić wtopy i utopić pieniędzy. Poza wymieniony mi modelami, co jeszcze warto rozważyć.
Emiek
Nowicjusz

05 Cze 2026, 17:24

Emiek napisał(a):Ale jestem laikiem jeśli chodzi o motoryzację więc moje pytania i wnioski z przeglądu róznych filmów czy stron mogą wydawać się kuriozalne

Nie są kuriozalne bo dzisiejszy internet ma zarobić kasę na tym żebyś oglądał filmiki dawał suby albo przesyłał linki.
Niestety z wiedzą nie ma nic wspólnego. I pół biedy jak kończyłoby się na niedomówieniach ale niestety w ramach socjotechnik sterowania masowo lemingami oszukuje się je żeby osiągnąć cel czyli klik bajty.
szybki
Moderator - Tuning