Jakie auto do 10-12 tyś? 10-12 k km rocznie

03 Mar 2026, 23:20

Sebastiano napisał(a):Co powiecie?

Co tu gadać zwykłe auto bez perspektyw.
Dobijesz do 300k.km.i potem będzie warty tyle co Ci dadzą na złomie. LPG niby ok ale ciekawe jak głowica bo szybko się kończą śrubki regulacyjne i wtedy -4/5k.pln. no i jaki jest stan ogólny tego się nie dowiesz dopóki nie sprawdzisz.
Jak masz przez płot to sprawdź.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

04 Mar 2026, 00:02

1. Jeśli zrobię nim 50k (jeśli nie pisałem, ma 252) to i tak będzie 5 lat, więc chyba git? (10-11k rocznie robię)

2. A jak pojadę z kimś ogarniętym i będzie dostep do skp, to idzie sprawdzić w jakim stanie jest ta głowica, o której mówisz?

Jeśli da się sprawdzić i jest w git stanie. Tak jak ogół auta na żywo (na zdjęciach gitara) to w sumie będzie okej egzemplarz? ( Nie jestem jakiś motoswir, bardziej żeby się przemieszczać. Kosmetyka mniej ważna niż mechanika)

3. Rozważałem/rozważam też kia cee'd 1gen 2010, 210 k przebiegu za 10000zl. ( Ma jakieś zadrapania/ocierki parkingowe znośne i np. taki biały placek mały na dachu, stąd cena i jeśli to nie wpływa na nic to mi to tam lata, zamaluje po kosztach a mechanicznie sprawny)

Pozwolę sobie wkleić treść ogłoszenia:

Witam, sprzedam moją Kię Ceed, silnik benzynowy 1.6 litra z roczną instalacją LPG. Samochód ma oryginalny przebieg. Pierwsza rejestracja w 2010 roku, rok produkcji: koniec 2009. To idealne auto dla osób ceniących oszczędność, a mechanicznie auto jest bez zarzutu. Zapraszam do obejrzenia.

Wyposażenie:
- Komputer pokładowy
- Klimatyzacja
- Zestaw kluczy,
i inne

Samochód przeszedł niedawno wymianę oleju i filtrów, wymianę paska rozrządu oraz regulację zaworów (koszt 4500 zł). Dodatkowo dwa tygodnie temu wymieniono cztery cewki zapłonowe i komplet świec zapłonowych (marki Delphi).

Wymieniono również tylne zawieszenie i klocki hamulcowe.

Samochód ma drobne uszkodzenia blacharskie. Jest to wada kosmetyczna, stąd tak niska cena.

Samochód jest zarejestrowany na mnie i ubezpieczony.
Sebastiano
Nowicjusz

04 Mar 2026, 07:35

Sebastiano napisał(a):Jeśli zrobię nim 50k (jeśli nie pisałem, ma 252) to i tak będzie 5 lat, więc chyba git? (10-11k rocznie robię)

To się nie ma tym czy git tylko mały silnik, wysokoobrotowy z LPG przy mechanice głowy a cena jest nie za stan wizualny tylko za przebieg. Ogólnie nie lubię takich aut. Jak miałbym brać taką opcję to tylko pewniaka a to niestety przy obcym aucie nie przejdzie.
Oczywiście jak byłaby to duża pojemność jakiegoś uznanego silnika a reszta mechaniki nie byłaby zajechany to czemu nie :D
Sebastiano napisał(a):A jak pojadę z kimś ogarniętym i będzie dostep do skp, to idzie sprawdzić w jakim stanie jest ta głowica, o której mówisz?

Nie sprawdzisz.
Sebastiano napisał(a):Rozważałem/rozważam też kia cee'd 1gen 2010, 210 k przebiegu za 10000zl. ( Ma jakieś zadrapania/ocierki parkingowe znośne i np. taki biały placek mały na dachu, stąd cena i jeśli to nie wpływa na nic to mi to tam lata, zamaluje po kosztach a mechanicznie sprawny)

I to jest model taki jak preferuje, mniejszy nalot, cena atrakcyjna ale z powodu wizualnego albo jakiś usterek technicznych.
Wtedy cena ma zawierać naprawy mechaniki z rezerwą na ryzyko dołożenia czegoś albo na poprawki wizualne notabene które często olewam bo się przyzwyczajam :D

Pierwszy z brzegu przykład:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/h ... HUOWU.html

Wyrwać za 6-7k. Naprawa u Twojego kuzyna zawiasu z maglem jeden dzień. Potem jeździć i szukać czegoś w kolor.
I tak na raty wydasz 5-6k (napraw).a sumarycznie zmieścisz się w max dolnych widełkach cen ufo z takimi nalotem. Masz auto 180k.km. a nie 250k.km.

Oczywiście ta propozycja jest tylko jako przykład.
szybki
Moderator - Tuning

06 Mar 2026, 02:12

Pozbieram kilka linków i wrzucę tutaj z arkusza google ( Excel) ( na ten moment mam 30 ogłoszeń - wyeliminuje ile się da i wstawię zaktualizowany)

W formie tabeli. Pomożecie przy tym Panowie?
Sebastiano
Nowicjusz

07 Mar 2026, 21:42

Wrzuć normalnie w treści posta, nie w żadnej tabeli
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Mar 2026, 04:02

Zwiększyłem trochę budżet na 12-14 tys. ( To już raczej z serwisem początkowym, szukam raczej ofert "bez wkładu na start")

Pytanie czy to ufo będzie dobrym wyborem? Nie przejadę się na tym finansowo?

https://www.olx.pl/d/oferta/honda-civic ... 9vG97.html

[link wygasł]

Czy może faktycznie lepiej uderzyć w Corolle? Np:

https://www.olx.pl/d/oferta/toyota-coro ... 9M6rs.html

https://www.olx.pl/d/oferta/toyota-coro ... 9sYg1.html

Miałem okazję się przejechać Mazda 3, zwyczajna benzyna 1.6 ( w porównaniu do foxa jeździ dobrze :D)

Czy ja potrzebuję tego ufo, jeśli corolla jeździ podobnie lepiej do Mazdy a będzie lepsza opcja pod względem finansowym?

Nie powiem bo trochę się napaliłem na to ufo

Dziękuję panowie za pomoc bo jak widzicie. Siedzę po nocach już któryś tydzień i oprócz bólu głowy to jestem w punkcie wyjścia :/
Sebastiano
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony całoroczne – jakie mają wady i zalety?
    Opony całoroczne – do wszystkiego, czyli do niczego? Czy może jednak istnieją uniwersalne opony, na każde warunki drogowe? Kiedy decydujemy się na zakup nowego kompletu opon mamy dwie dostępne opcje – opony dedykowane ...

14 Mar 2026, 08:05

Sebastiano napisał(a):szukam raczej ofert "bez wkładu na start")

Zastanów się to co my mamy powiedzieć po lekturze ogłoszeń jak wklejasz auta stare z dużym przebiegiem które uwielbiają rdzewieć ?
Żeby były foty podłóg, podłóżnic, zawieszenia a tak co jest ?
Wklejasz auta identycznie wyglądające z takimi samymi opisami. Dla mnie brak rdzy (mogę Ci wysłać fotę podłogi auta o którym Ci pisałem dla zobrazowania) to oznacza brak rdzy a dla innych może oznaczać przypudrowane czarnidłem.
To kto wie jak tam jest.

Do tego tak trochę podchodzisz do tematu jak by się świat kończył przecież jak pojeździsz i Ci coś nie będzie odpowiadać to sprzedasz auto gdzie po pół roku nawet do skarbowego nie zgłaszasz.
To jest jeden z powodów dla którego wolę małe przebiegi albo przynajmniej cenę adekwatną do przejechanych km.

Ogólnie trudno doradzać po zdjęciach i identycznych opisach.
szybki
Moderator - Tuning

14 Mar 2026, 10:08

Ja tylko dodam że 12-14k za auto z 2007 to sroga cena... Sprawnego Ceeda z podobnym nalotem sprzedałem dużo, dużo taniej do handlarza bo nikt tego nie chciał obejrzeć i kupić.

Jak się napaliłeś na UFO to kup, ale patrząc na Twoją kieszeń to lepiej wziąć Corollę za 8-9k i mieć kasę na dobre opony...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019