Jakie auto do 10-12 tyś? 10-12 k km rocznie

01 Mar 2026, 15:33

siemanko, planuje kupić samochód do 10 tyś zł

wcześniej jeździłem VW Fox 1.2 55km benzyna 2005 ale silnik traci ciśnienie

rocznie będę robić 10-12 tyś km. często krótkie odcinki, ale codziennie też trasy przynajmniej 20km w jedną stronę (prowadzę zajęcia sportowe więc bagażnik przynajmniej jak w foxie, na wożenie rzeczy [piłki itd])

celuje raczej w benzynę ( Fox miał ciężkie czasy przy wyprzedzaniu, więc celuje w okolice 100km)

myślałem nad golfem v, corolla e12, honda gen 8 UFO

ktoś mi polecił żebym też rozglądał się nad kia cee'd, seat Leon, toyota Avensis, jakimś Hyundaiem

co polecacie od siebie?

przeglądam ogłoszenia już od kilku tygodni. sporo jest ofert ale na prawdę nie wiem co wybrać ( wiem, że ważniejszy stan niż model, ale na prawdę dużo jest egzemplarzy na stronach)

z wyglądu najbliżej mi do golfa V ( 1.6mpi), nie wiem jak z komfortem jazdy. ( porównanie mam do tego foxa i w203 kompresor [auto taty - tam to się płynie fajnie :)], w foxie nie było źle ale np. jazda trasa 90km+ już tam jest głośno i obroty na poziomie 4tys. + ( może dlatego silnik zdechł :D)

z tym, że w tym golfie V słyszałem, że bierze olej. A z tyłu głowy mam to, że teraz jeżdżę do śmierci tym foxem i wlewam mu około 0,5L oleju na 1000 km ( dlatego boję się tego "golf lubi brać olej")

mój kuzyn jest mechanikiem ( robi auta całej rodzinie) więc z oględziny bym pojechał z nim. polecił mi kilka modeli, o których wspomniałem wcześniej. ale nie chce mu truć dupy z każdym ogłoszeniem, mimo, że kuzyn i mamy dobry kontakt.

PS.( nie ma znaczenia czy hatch, kombi, czy sedan. Czy 3 czy 5 drzwi [aczkolwiek 5 wygodniejsze] każdym potrafię jeździć, NIE CHCE MINIWANA)

Bardzo dziękuję za każdą wniesiona pomoc/ odpowiedź. Dzięki i sportowe pozdro
Sebastiano
Nowicjusz

01 Mar 2026, 16:49

Ciągle powtarza się ten sam budżet :D

Szukasz tanich prostych opcji (konstrukcyjnie), bez wad wrodzonych typu thp, względnie bez rdzy i w jak najlepszym stanie. Rocznik, cena rynkowa, wyposażenie, kolor, wygląd schodzą na drugi plan.
Piszę o tym bo są tacy co jeszcze będą szukać wg swoich upodobań jak mieliby nie 10k tylko 100k.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Mar 2026, 17:27

Civic Ufo za 10k? chyba w dwóch ratach :mrgreen:
Jak był Fox to może coś miejskiego? typu Fabia, Punto (Grande/EVO)? kompakty będą stare i zjechane.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

01 Mar 2026, 22:30

Bartolekk napisał(a):Civic Ufo za 10k? chyba w dwóch ratach :mrgreen:

Civic ufo ma 20 lat.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Mar 2026, 22:44

franccc napisał(a):Civic ufo ma 20 lat.

Ok to szybki "risercz"
Otomoto- wszystkich Ufo ogłoszeń jakieś 200
po ustawieniu widełek cenowych 8k-12k zostaje jakieś 25 ogłoszeń, gdzie większość to diesle 2.2 CTDi z nalotami 350+ albo 1,4 83 konie zjechane tragicznie też z ogromnymi przebiegami
czyli autor ma sobie kupić najtańszy egzemplarz na rynku pomijając powypadkowe?
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Rok produkcji: 2008

02 Mar 2026, 02:27

No może faktycznie a tym budżecie będzie ciężko z ufo. A co powiecie o kia cee'd 1gen 1.6 benzyna? Znalazłem spoko egzemplarz ( jeśli mogę tu wrzucać linki to wrzucę z 0t0m0t0)

Mój kuzyn (mechanik) raczej był sceptycznie nastawiony/odradzał , peugeot, renault,opel.

Co powiecie Panowie?

Ps. To będzie moje 2 auto w życiu. Nie znam się na tym nic a nic :(
Sebastiano
Nowicjusz

02 Mar 2026, 08:12

Sebastiano napisał(a):Mój kuzyn (mechanik) raczej był sceptycznie nastawiony/odradzał , peugeot, renault,opel

Ogólnie ma rację ale są opcje proste i tanie w obsłudze.
Sebastiano napisał(a): co powiecie o kia cee'd 1gen 1.6 benzyna? Znalazłem spoko egzemplarz ( jeśli mogę tu wrzucać linki to wrzucę z 0t0m0t0)

Linka możesz spokojnie wrzucić.
szybki
Moderator - Tuning

02 Mar 2026, 09:45

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/k ... HWqdr.html

Tylko tu problem jest taki, że
Trzeba będzie zabrać go lawetą bo nie jest zarejestrowany ( więc nie wiem jak będzie się zachowywać przy np. 120-140km/h) rozmawiałem z gościem wczoraj. Cenę zbije do 8000. Można oglądać ze swoim mechanikiem. Można podjechać na stację kontroli pojazdów. Ma 2 ( tutaj muszę dopytać dokładnie ) ponoć 2 briefy z niemiec
Sebastiano
Nowicjusz

02 Mar 2026, 09:58

Sebastiano napisał(a):Trzeba będzie zabrać go lawetą bo nie jest zarejestrowany ( więc nie wiem jak będzie się zachowywać przy np. 120-140km/h)

Eetam co Ci da te zachowanie przy 120kmh :mrgreen:
Jak masz blisko to wynegocjuj z nim przegląd na skp (startowy do rejestracji) zabierz papiery zgłoś do uc a potem do WK i pojedź już po auto z blachami.
Jak masz daleko to laweta.
szybki
Moderator - Tuning

02 Mar 2026, 12:55

No właśnie mam 250 km niecałe... Trochę drogi jest. Więc nie chce jechać na darmo.
1. Czy myślicie, że ta oferta jest okej? I będzie ciężko coś znaleźć a tej kwocie?

2. Żeby się nie naciąć, zadzwonię do niego dzisiaj po pracy jeszcze raz i powiem żeby wysłał zdjęcia progów, podwozia itd.

Co jeszcze byście powiedzieli?

Dziękuję bardzo za pomoc na ten moment :ok:
Sebastiano
Nowicjusz

02 Mar 2026, 14:08

No nie wiem czy by mi się chciało robić taki kawał drogi po auto za 10k.pln. :D

Co do samej oferty to trudno o diagnozę. Wg mnie tylko oględziny. Wystarczy że jest grubszy serwis do zrobienia typu heble/opony i masz już 20% auta a tego na fotach nie widać. :ok:
szybki
Moderator - Tuning

02 Mar 2026, 16:08

Sebastiano napisał(a):Tylko tu problem jest taki, że

Za spojler i koła automatycznie odradzam, młody gniewny tym jeździł.
Co do 1.6 w KIA, posłuchać czy rozrząd nie hałasuje i generalnie czy nie chodzi jak diesel, bo słupki są drogie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Rok produkcji: 2019

02 Mar 2026, 18:00

1. Czy z którymś z Was Panowie jest opcja skontaktować się przez tele/ mess/ Whatsapp/ SMS bo widzę, że sami z siebie chcecie pomóc i ogarnięci w temacie jesteście.

2. Rozmawiałem z nim ( zaraz zadzwonię po pracy drugi raz się upewnić i wypytać) to mówił, że hample zrobił

3. Właśnie to samo pomyślałem o młodym gniewnym, ale czy to akurat reguła? ( Ps. Sam lubię przycisnąć - jeszcze nie mam 30 na karku [ niestety już blisko xD] ale bez przesady, nie katuje aut bo po prostu szkoda - tak zostałem wychowany jeśli chodzi o traktowanie rzeczy swoich/innych)
Sebastiano
Nowicjusz

03 Mar 2026, 10:01

Szukasz auta za jedną, dwie pensje. Oglądaj tylko to co najbliżej, szkoda jezdzic dalej jak 100km.
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi

03 Mar 2026, 21:35

Odpuściłem tą kie. Za lawetę by wyszło 1-2k, wolę to zostawić w serwis... I dobrze zrobiłem

Bo trafił się Civic ufo z gazem brc, z 22 chyba roku ( ważny jeszcze przynajmniej 4 lata)

2007r. I to w odległości właśnie nie więcej niż 100km.

Na zdjęciach wygląda na zdrową.
Za 10000 zł
Sprawdziłem dane w cepiku. Przebieg ok. ( 250tys)

Co powiecie?
Sebastiano
Nowicjusz