siemanko, planuje kupić samochód do 10 tyś zł
wcześniej jeździłem VW Fox 1.2 55km benzyna 2005 ale silnik traci ciśnienie
rocznie będę robić 10-12 tyś km. często krótkie odcinki, ale codziennie też trasy przynajmniej 20km w jedną stronę (prowadzę zajęcia sportowe więc bagażnik przynajmniej jak w foxie, na wożenie rzeczy [piłki itd])
celuje raczej w benzynę ( Fox miał ciężkie czasy przy wyprzedzaniu, więc celuje w okolice 100km)
myślałem nad golfem v, corolla e12, honda gen 8 UFO
ktoś mi polecił żebym też rozglądał się nad kia cee'd, seat Leon, toyota Avensis, jakimś Hyundaiem
co polecacie od siebie?
przeglądam ogłoszenia już od kilku tygodni. sporo jest ofert ale na prawdę nie wiem co wybrać ( wiem, że ważniejszy stan niż model, ale na prawdę dużo jest egzemplarzy na stronach)
z wyglądu najbliżej mi do golfa V ( 1.6mpi), nie wiem jak z komfortem jazdy. ( porównanie mam do tego foxa i w203 kompresor [auto taty - tam to się płynie fajnie
![Uśmiechnięty :)]()
], w foxie nie było źle ale np. jazda trasa 90km+ już tam jest głośno i obroty na poziomie 4tys. + ( może dlatego silnik zdechł
![Szczęśliwy :D]()
)
z tym, że w tym golfie V słyszałem, że bierze olej. A z tyłu głowy mam to, że teraz jeżdżę do śmierci tym foxem i wlewam mu około 0,5L oleju na 1000 km ( dlatego boję się tego "golf lubi brać olej")
mój kuzyn jest mechanikiem ( robi auta całej rodzinie) więc z oględziny bym pojechał z nim. polecił mi kilka modeli, o których wspomniałem wcześniej. ale nie chce mu truć dupy z każdym ogłoszeniem, mimo, że kuzyn i mamy dobry kontakt.
PS.( nie ma znaczenia czy hatch, kombi, czy sedan. Czy 3 czy 5 drzwi [aczkolwiek 5 wygodniejsze] każdym potrafię jeździć, NIE CHCE MINIWANA)
Bardzo dziękuję za każdą wniesiona pomoc/ odpowiedź. Dzięki i sportowe pozdro