Jakie auto kupić - budżet 10-15 tyś?

23 Lut 2026, 01:15

Witam jestem nowy na tym forum i
chciałbym spytać was o 2 sprawy.

1. Jaki kupić używany pierwszy samochód - budżet 10-15 tyś.

2 Czy sprowadzenie samochodu z Niemczech ma sens przy tej kwocie? Czy to prawda, że „niemieckie lepsze?”

Myślałem nad golfem 5 tylko się naczytałem, że jest problematyczny i nie wiem co dalej.

Dodam, że samochód nie będzie użytkowany non stop 10tys km rocznie? Żadnych tras nie planuje bardziej miejska jazda.
NowyKierowca
Nowicjusz

23 Lut 2026, 08:02

NowyKierowca napisał(a):Jaki kupić używany pierwszy samochód - budżet 10-15 tyś.

Określić co chcesz. Szukać auta max prostego.
NowyKierowca napisał(a):Czy sprowadzenie samochodu z Niemczech ma sens przy tej kwocie? Czy to prawda, że „niemieckie lepsze?”

W tych kwotach jak nigdy tego nie robiłeś odpuść. Czy są lepsze ? Tak.
NowyKierowca napisał(a):Myślałem nad golfem 5 tylko się naczytałem, że jest problematyczny i nie wiem co dalej.

Zależy jaką opcja.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

23 Lut 2026, 10:47

Tak, chce auto proste tak jak napisałeś, fajnie jakby było z ponadprzeciętnym wyposażeniem i nie wyglądało plastikowo w środku.

Mam znajomego co sprowadzał i mi to zaproponował więc z tym problemu by nie było.

Jeśli chodzi o golf5 to 1.4 mpi czytałem, że mało awaryjny. Oprócz tego golfa jaki model samochodu bys/byście polecili? Nie Wazne czy to VW/Opel czy Skoda.

Mało awaryjne, żeby przy większej prędkości nie palił x2.
NowyKierowca
Nowicjusz

23 Lut 2026, 11:26

Zdecydowanie lepiej szukać z 1.6 MPI, mniej wad, więcej mocy. Przyjmuje LPG. W grupie VAG masz jeszcze 1.8 125 KM i 2.0 115 KM.

Możesz jeszcze zerknąć na Kia Ceed/Hyundai i30 z silnikami 1.4/1.6 MPI, ewentualnie 1.6 CRDi jak się ładna sztuka trafi (moim zdaniem lepsze od benzyn w tych modelach).

Ewentualnie jakiś japoniec, ale tutaj trzeba dokładnie sprawdzić podłogę (zresztą w takim Golfie też, lubią gnić)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

23 Lut 2026, 13:59

w golfie V to albo 1,6 albo 1,9 tdi
w starszych vagach ale to już zabytki 1,6 albo 1,8 chociaż bardziej opłaca sie 1,8T albo 2,0

Ogólnie za 15k to ładne Bravo można poszukać z 1,4 tjet
Sopelek
Początkujący

Prawo jazdy: 12 06 2007
Auto: Skoda
Silnik: tsi
Rok produkcji: 2012

24 Lut 2026, 07:14

Sopelek napisał(a):Ogólnie za 15k to ładne Bravo można poszukać z 1,4 tjet

Czy ładne to bym polemizował, bo od spodu zwykle rude niestety. Ale szukać można. Ja dodam jeszcze megane 3 1.6
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...
    Audi e-tron GT concept - napęd, wydajność i zasięg
    434 kilowaty (590 KM) mocy systemowej – to imponujący jak na w pełni elektryczne auto wynik. Do przedniej i do tylnej osi dopasowano dwa osobne silniki elektryczne. Oba to pracujące non-stop silniki synchroniczne. Moment ...

24 Lut 2026, 08:23

hoderi145 napisał(a):Czy ładne to bym polemizował,

Ja bym z Bartolkkiem/Beometrnie polemizował :D
szybki
Moderator - Tuning

24 Lut 2026, 19:47

Sopelek napisał(a):bardziej opłaca sie 1,8T
dla ciebie na pewno, bo nie ponosisz odpowiedzialności finansowej takich wyborów :ok:

NowyKierowca klucz jest prosty - szukaj najprostszej benzyny, i auta, które rokuje blacharsko (zwłaszcza podwoziowo). Czy warto sprowadzać? Jeśli masz kogoś zaufanego, kto się tym zajmuje, to tak. Jeśli polegasz na tym, co już jest w kraju - szukaj w promieniu max 100km od domu, dalej nie ma co jechać po auto w takim budżecie. No i marka czy model są w sumie drugorzędne
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

24 Lut 2026, 21:41

mike napisał(a):dla ciebie na pewno, bo nie ponosisz odpowiedzialności finansowej takich wyborów

Myślę, że dla każdego kto szanuje swoją kasę, bo wydawać 15k na starą budę, gdzie wartość takiego auta to max 4-5 tys to raczej słabo ekonomicznie.
Poza tym to było odniesienie do propozycji Galakty 1,8 20V

Natomiast widzę, że na forum to chyba taka tradycja - podważanie wypowiedzi innych userów i wywoływanie napięć jest ważniejsze niż realna pomoc pytającym. Szkoda.
Ostatnio edytowany przez Sopelek, 24 Lut 2026, 22:35, edytowano w sumie 1 raz
Sopelek
Początkujący

Prawo jazdy: 12 06 2007
Auto: Skoda
Silnik: tsi
Rok produkcji: 2012

24 Lut 2026, 22:19

Sopelek napisał(a):Myślę, że dla każdego kto szanuje swoją kasę, bo wydawać 15k na starą budę, gdzie wartość takiego auta to max 4-5 tys to raczej słabo ekonomicznie.

BeoBartolkku o co chodzi ? :D
szybki
Moderator - Tuning

24 Lut 2026, 23:01

Sopelek napisał(a):Myślę, że dla każdego kto szanuje swoją kasę, bo wydawać 15k na starą budę, gdzie wartość takiego auta to max 4-5 tys to raczej słabo ekonomicznie.
zacznijmy od tego, że kupno 1.8t na pierwsze auto dla kogoś, kto nie zna się na motoryzacji (to widać po pierwszym poście autora), to strzał w... głowę :mrgreen:
Sopelek napisał(a):Poza tym to było odniesienie do propozycji Galakty 1,8 20V
piękny fikołek
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

25 Lut 2026, 08:28

mike napisał(a):piękny fikołek

To się nazywa miłość i bardziej pasuje do romantyczności a nie do "fikołka". :yes:
szybki
Moderator - Tuning

25 Lut 2026, 10:10

Czyli co nie ma sensu kupować takiej starej budy za 15K?
Celować w cos innego?
Dozbierać na cos lepszego 5k więcej?
Czy w zadbanym stanie takie auto stare będzie ok? Nie bede ukrywał ze się nie znam na samochodach jak już jeden forumowicz to zauważył.

Bo chciałbym po kupnie nie naprawiać połowy samochodu. Od razu podziękuje wam wszystkim za pomoc!
NowyKierowca
Nowicjusz

25 Lut 2026, 10:47

NowyKierowca napisał(a):Czyli co nie ma sensu kupować takiej starej budy za 15K?

Pamiętaj, problem internetu polega na tym że każdy może pisać co chce a Ty będziesz płacił.

Tu nie ma znaczenia buda tylko stan techniczny i stopień zjedzenia przez rdzę.
Jeżeli Ci odpowiada starszy wypust jakiegoś auta to kieruj się tym co Ci wyżej napisałem.

Dam Ci prosty przykład.

Mam przypadkowo auto które w manualu i zjedzone przez rdzę kosztuje 5-6k. W automacie w dobrej wersji kosztuje 10-15k.(Stan idealny i przeserwisowany w 100%) teraz co Ci po tym że to jest stara buda jak wsiadasz jeździsz i nic nie konserwujesz, remontujesz itd.

I teraz przypuśćmy odsprzedaż takiego auta za 2-3lata. Co wolisz sprzedawać auto które ma starą budę ale bazowa wersja jest najbardziej cenioną opcją na rynku czy wolisz nowszą budę która była kwotowo na styk bo analogicznie było podobnie Ty naciągniesz budżet na najtańszą opcje ale w nowszej budzie?
szybki
Moderator - Tuning

25 Lut 2026, 11:43

W tym budżecie przede wszystkim STAN i unikanie wersji specjalnych/problematycznych. Auto za dwie średnie krajowe to nie jest prosty temat i nie ma miejsca na wybrzydzanie. 5k więcej też niewiele zmieni. Dokładać można w nieskończoność aż dojdziesz do salonowego a i tak nie będzie prosto :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Rok produkcji: 2019