Jakie auto kupić do 100k

16 Lip 2025, 19:38

Cześć wszystkim. Jeżdżę obecnie Toyota Rav 4. Samochodem pokonuję dziennie 40km, 70% miasto, a 30% to trasa.
Chcę wrócić do nadwozia typu sedan lub większego coupe (mam 190cm wzrostu). Będę sprzedawał Toyotę, nie szukam drugiego auta.
Potrzebuję mocniejszego auta niż obecne, a może nawet pójść w kierunku czegoś w okolicy 250-300KM, bo kiedy jak nie teraz...
Jakie konkretnie modele polecacie - bo tutaj słowo klucz, szukam samochodu, który w stosunku do osiągów, utrzymanie go nie będzie drogie. Nie oczekuję, że ma być taniej jak Toyota, bardziej 'znośne' koszty części. Jest sens szukać czegoś z niemieckiej motoryzacji?
kajetans
Nowicjusz

16 Lip 2025, 23:54

kajetans napisał(a):Nie oczekuję, że ma być taniej jak Toyota, bardziej 'znośne' koszty części. Jest sens szukać czegoś z niemieckiej motoryzacji?

Przy Twoich założeniach parametrów nie ma o czym gadać. Nie będzie taniej. Może jak z grupy VW poszedłbyś w auta typu golf/a3 1,6 8v to byłoby taniej niż RAV4.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Lip 2025, 15:08

Nie oczekuję, że ma być taniej jak Toyota. Wysokie koszty utrzymania to dla mnie np. Subaru WRX STI czy cokolwiek z większej pojemności z stajni Audi/BMW
kajetans
Nowicjusz

18 Lip 2025, 08:54

kajetans napisał(a):Nie oczekuję, że ma być taniej jak Toyota. Wysokie koszty utrzymania to dla mnie np. Subaru WRX STI czy cokolwiek z większej pojemności z stajni Audi/BMW

Napisałeś :

kajetans napisał(a):Nie oczekuję, że ma być taniej jak Toyota, bardziej 'znośne' koszty części. Jest sens szukać czegoś z niemieckiej motoryzacji?

Więc czego oczekujesz ?

Szukasz mocy która oznacza że nie będzie bardziej "znośnych" cen części niż Toyota. Do tego technologicznie ta moc oznacza turbiny, dsg i inne wynalazki których serwis nijak się ma do "bardziej znośnych kosztów części".
szybki
Moderator - Tuning

18 Lip 2025, 14:57

Racja, wydzwięk jest trochę inny niż to co miałem na myśli.
Nie szukam czegoś co koniecznie musi być tanie w utrzymaniu jak obecna
Toyota, wyższe koszty utrzymania akceptuje do pewnego stopnia tak jak podałem przykład wyżej co jest dla mnie 'drogie' w utrzymaniu.
kajetans
Nowicjusz

19 Lip 2025, 07:15

A może tak podałbyś chociaż jeden przykład auta jakie cię interesuje i spełnia te wymagania?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Używany samochód z salonu – czy warto?
    Zakup samochodu to jedna z najważniejszych decyzji finansowych, jakie podejmujemy. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej wybrać nowy pojazd prosto z salonu, czy może skorzystać z oferty używanych samochodów ...
    Hennessey Venom GT - najszybszy samochód świata
    Najszybszy samochód świata Hennessey Venom GT osiągnął prędkość 435.31 km/h (270.49 mil/godzinę) 14 lutego tym samym ustanawiając światowy rekord prędkości dla 2-miejscowego samochodu sportowego. Test podczas którego ...

19 Lip 2025, 13:54

Większość ofert zalewają oferty audi i bmw jeśli szukam czegoś o większej mocy.
Z tego co przykuło mi uwagę to Chrysler 300c?
kajetans
Nowicjusz

20 Lip 2025, 08:40

V8 HEMI/ls dobry kierunek.
szybki
Moderator - Tuning

20 Lip 2025, 11:27

Jakie jeszcze mam alternatywy?
Nie chcę się ograniczać do jednego modelu, chciałem przetestować kilka modeli zanim ostatecznie podejmę decyzję.
Chrysler 300c to była luzna propozycja, czego jeszcze szukać?
kajetans
Nowicjusz

20 Lip 2025, 11:42

Z V8 nie ma dużego wyboru.
Jak trochę zwiększył by się budżet to można myśleć o Lexus isf ewentualnie polować na is MK2 350 fl.
Jak Europa to masz swobodny budżet na fajnego w209/211 z m113 nawet AMG. Tylko tu już koszty mogą wzrosnąć i to sporo.
szybki
Moderator - Tuning

20 Lip 2025, 13:51

Okej, co pozostaje z V6 lub turbo ewentualnie?
kajetans
Nowicjusz

20 Lip 2025, 16:14

Posiadam Superba III 2,0 220 koni w automacie i jest super autem, wygodnym (ale może tutaj akurat nie ma to znaczenia), mega dynamicznym, silnik i skrzynia robią robotę.
Także do rozpatrzenia, chociaż nie wiem czy taki wielki kolos jest Ci potrzebny.
Generalnie przy tym silniku opcja 1 - soft to jest 300 koni
Hamal
Nowicjusz

Auto: Skoda Superb
Silnik: 2,0 TSI
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

20 Lip 2025, 16:46

Od jakiegoś czasu mam firmowe a5 f5 coupe, w sumie mam 186 i miejsca mi nie brakuje (choć tylna kanapa to raczej tylko dla sześciolatków), za tę stówę kupisz coś z małym przebiegiem więc rozsypać się jeszcze nie powinno a będziesz miał 2.0tfsi/252, automat itd
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Lip 2025, 17:32

kajetans napisał(a):bo kiedy jak nie teraz..

kajetans napisał(a):lub turbo ewentualnie?

To wpisuje się opcja golfa r audi S3 :D
Te auta za bardzo nie mają substytutu.
szybki
Moderator - Tuning

22 Lip 2025, 15:47

szybki napisał(a):Z V8 nie ma dużego wyboru.
Jak trochę zwiększył by się budżet to można myśleć o Lexus isf ewentualnie polować na is MK2 350 fl.
Jak Europa to masz swobodny budżet na fajnego w209/211 z m113 nawet AMG. Tylko tu już koszty mogą wzrosnąć i to sporo.

Boje się trochę, że wejście w starsze europejskie modele, będą wymagać większej opieki nad nimi z racji wieku. Stąd bardziej pomysł o Amerykańcach lub Japonii. Nie miałem wcześniej V6/V8 stąd pomysł, żeby pójść w takim kierunku jeśli szukam czegoś mocniejszego. W209 jezdziłem kiedyś jako pasażer i trochę ciasno mi tam było.

Hamal napisał(a):Posiadam Superba III 2,0 220 koni w automacie i jest super autem, wygodnym (ale może tutaj akurat nie ma to znaczenia), mega dynamicznym, silnik i skrzynia robią robotę.
Także do rozpatrzenia, chociaż nie wiem czy taki wielki kolos jest Ci potrzebny.
Generalnie przy tym silniku opcja 1 - soft to jest 300 koni

Gdzieś mi przeleciało ogłoszenie ostatnio właśnie w wersji 280KM, biorę pod uwagę jeśli nie znajdę nic z V6/V8.

franccc napisał(a):Od jakiegoś czasu mam firmowe a5 f5 coupe, w sumie mam 186 i miejsca mi nie brakuje (choć tylna kanapa to raczej tylko dla sześciolatków), za tę stówę kupisz coś z małym przebiegiem więc rozsypać się jeszcze nie powinno a będziesz miał 2.0tfsi/252, automat itd

A jak koszty utrzymania na dzień dzisiejszy?
kajetans
Nowicjusz