Jakie auto SUV do 30 tyś? Mercedes ML czy BMW X3?

09 Sty 2021, 01:16

Witam. Z racji, że jestem raczej laikiem jeśli chodzi o auta mam nadzieję na waszą pomoc. :happy: Interesuje mnie koniecznie SUV, budżet do 30 tyś., benzyna ewentualnie plus LPG. :o Zastanawiam się nad Mercedesem ML oraz BMW X3. Obawiam się tylko tych negatywnych opini dotyczących zawieszenia w Mercedesie, a do BMW zawsze jakoś nie byłam przekonana... :no: Nie chce, aby auto było częściej w warsztacie niż na szosie. :/ Mąż ma Mercrdesa klasa E śmiga bez zarzutu, brat BMW i to naprawdę świetna maszyna, praktycznie bezawaryjna. :naughty: Zorientowałam się, że z SUV-ów polecane są Toyota RAV-4 i Suzuki Grand Vitara (niestety oba odpadaja, teść miał oba i niestety oba dały nieźle w kość), Dacia Daster (również nie jestem do niej przekonana, siostra ma z salonu zeszłoroczną i jest bardzo "skromna" w środku). :shock: Co sądzicie? Mercedes? BMW? Coś innego? Może Honda CRV? Auto w tyg ma śmigać do pracy i młode pokolenie podrzucić do szkoly, w weekendy zazwyczaj robię trasy +100km, więc fajnie jak zmieści "kilka"walizek :D Z góry dzięki za opinie. Pozdrawiam :ok:
marta06
Obserwowany

09 Sty 2021, 13:15

marta06 napisał(a):Zorientowałam się, że z SUV-ów polecane są Toyota RAV-4 i Suzuki Grand Vitara (niestety oba odpadaja, teść miał oba i niestety oba dały nieźle w kość)
RAV4 powinna być dobra być może teść miał pecha i trafił na jakiś kiepski egzemplarz ;/ nie wiem tez którą generację miał więc ciężko to porównać z tym czego szukasz. Vitara ogólnie ok ale mały bagażnik i dosyć głośna w środku to auto lepiej nadaje się na wolniejsze jazdy i jakiś bardziej niedostępny teren wtedy się sprawdza dobrze.

marta06 napisał(a):Dacia Daster (również nie jestem do niej przekonana, siostra ma z salonu zeszłoroczną i jest bardzo "skromna" w środku).
No tu niestety z wyposażeniem nie jest tak dobrze ale za to model który ma twoja siostra powinien być już całkiem nieźle wyciszony, nie wiem też jaki ma silnik ale dobrze sprawdzają się te 1.6 z Nissana z instalacją LPG. W twoim budżecie nie osiągalne.

marta06 napisał(a):Zastanawiam się nad Mercedesem ML oraz BMW X3. Obawiam się tylko tych negatywnych opini dotyczących zawieszenia w Mercedesie, a do BMW zawsze jakoś nie byłam przekonana...
ML to konkurent bardziej X5 ale patrząc na te dwa auta które wymieniłaś to oba z nich nie będą już najmłodsze i musisz się liczyć z ewentualnymi dodatkowymi wydatkami. Musisz też wiedzieć że wydatki przy SUVach zawsze będą wyższe niż przy samochodzie osobowym. Samo spalanie również będzie wyższe czyli codzienna eksploatacja. Jak chcesz auto pod LPG to w MLu chyba dobrze z taką instalacją współpracuje silnik 3.5 w benzynie i zapewnia optymalne osiągi, a w BMW X3 silnik 3.0.

W Twoim budżecie rozważyłbym jeszcze takie samochody jak Honda CRV (nie bardzo pod LPG), Nissan Qashqai+2 2.0 (znosi LPG)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Sty 2021, 02:18

Dzięki wielkie za opinie :) poszukaliśmy, pojeździliśmy i zdecydowałam się w końcu na Hyundai ix35, 2010r. Silnik 1,6 GDI 135KM więc nie opłaca się zakładać LPG, a po kieszeni nie pociągnie. Co prawda zakładany budżet nieco przekroczony, ale myślę że warto.
marta06
Obserwowany