Jakie auto w benzynie do 30 tys. zł?

13 Kwi 2026, 21:53

Witajcie, przeglądam wątki tutaj, oglądam różnego rodzaju filmiki na YT i już zgłupiałem co chcę kupić. Poszukuję najlepiej bezawaryjnego auta głównie do miasta (okazyjnie trasy ~100 km) w benzynie. Początkowo zakładałem budżet 20 tys. ale patrząc na ceny i stan aut jestem w stanie dołożyć kolejne 10 tys. Do tej pory jeździłem hatchbackiem ale mógłby to być i sedan. Na tapecie mam Golfa 6, Golfa 7, Skodę Rapid, Skodę Fabię czy Kię Ceed II generacji. Z jednej strony podoba mi się Golf 7 ale w tych pieniądzach byłaby to zapewne biedniejsza wersja z przebiegiem ok 180-220 tys. km ( w okolicy są wersje z silnikiem 1.2 105 KM, 1.4 122KM i 1.2 TSI 86 KM). Jeśli chodzi o Kię to była jedna ciekawa z silnikiem 1.4 100KM (z przebiegiem 130 tys. km) ale zeszła jak świeża bułeczka. W okolicy jest trochę Golfów 6 z tym, że na forum czytałem o najlepszej wersji 1.6 u mnie zaś roi się od 1.4. Z waszego doświadczenia lepiej brać nowsze auto typu Rapid/Fabia/Ceed czy lepiej iść w sprawdzonego Golfa 6 bądź nowszego Golfa 7 z większym przebiegiem? Podpowiedzcie też które silniki i roczniki są najlepsze. Z góry dziękuję!
szymanovvvsky
Nowicjusz

13 Kwi 2026, 21:57

Za 30k, bezawaryjne do miasta...poszukaj sobie aurisa I hybrid
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Kwi 2026, 09:35

franccc napisał(a):Za 30k, bezawaryjne do miasta...poszukaj sobie aurisa I hybrid
Tylko że tu mogą być już duże przebiegi i warto taki samochód dokładnie sprawdzić pod kątem zawieszenia jak i baterii. Silniki 1.8 robią duże przebiegi bez wiekszych problemów jak się nie dba, baterie trakcyjne również potrafią sporo wytrzymać. Tu jeszcze jedną rzecz warto sprawdzić, a mianowicie stan podwozia pod kątem rdzy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Kwi 2026, 11:28

No i mimo wszystko Auris I to auto z poprzedniej epoki, wolałbym już chyba Ceeda z 1.4 100KM.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

17 Kwi 2026, 15:31

Rokiko napisał(a):Tylko że tu mogą być już duże przebiegi i warto taki samochód dokładnie sprawdzić pod kątem zawieszenia jak i baterii. Silniki 1.8 robią duże przebiegi bez wiekszych problemów jak się nie dba, baterie trakcyjne również potrafią sporo wytrzymać

Za okoł 30k.pln.są to auta z najdroższej półki i często z przebiegami około 100k.km. gdzie to nie jest nawet 20% życia tego auta.
Do tego są omijane (większość ale nie wszystkie) przez uber-owców że względu na bagażnik.
galakty napisał(a):wolałbym już chyba Ceeda z 1.4 100KM.

W kategorii użytkowej w mieście nie ma o czym gadać że coś będzie lepsze.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

18 Kwi 2026, 09:27

szybki napisał(a):Za okoł 30k.pln.są to auta z najdroższej półki i często z przebiegami około 100k.km. gdzie to nie jest nawet 20% życia tego auta.
W sumie masz rację tylko że ciężko trafić takie z przebiegiem około 100tyś km nie mniej jednak jest to możliwe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...
    Co zrobić gdy zderzenie jest nieuniknione?
    Wśród wielu kierowców można spotkać się z opinią, że w przypadku sytuacji awaryjnej – uderzenia w potencjalną przeszkodę (drzewo czy inny samochód), należy uderzyć bokiem auta. Nic bardziej mylnego! ...