Jakie kabrio do 80K?

19 Cze 2026, 15:21

Cześć wszystkim!
Od dłuższego czasu marzy mi się kabriolet i wreszcie uzbierałem budżet, więc czas zacząć poważne poszukiwania. Mam 37 lat, jestem singlem i pracuję jako grafik, więc dużo siedzę przy biurku - tym bardziej zależy mi na aucie, które po godzinach da mi trochę frajdy i powietrza we włosach. Mieszkam pod Warszawa, sporo jeżdżę w weekendy w trasy po Podlasiu i Mazurach, więc auto musi się sprawdzać nie tylko w mieście, ale i na dłuższych dystansach. Garażu niestety nie mam, wóz będzie stał pod chmurką, więc dach (miękki czy twardy) i jego trwałość to dla mnie ważny temat. Lubię prowadzić "z charakterem", ale nie szukam czystego trackowego potwora - bardziej coś, czym przyjemnie pomknąć szosą i zaparkować pod kawiarnią.
Założenia:

Budżet maksymalnie 80K pln (najlepiej z lekkim zapasem na ewentualny serwis)
Może być stricte dwumiejscowy, ale jeśli będzie symboliczna kanapa z tyłu (2+2), to też chętnie - czasem przyda się miejsce na zakupy albo plecak znajomego
Manuał mile widziany, ale automat też rozważę
Zależy mi na rozsądnych kosztach utrzymania i dostępności części
Przebieg i historia serwisowa ważniejsze niż rocznik

Jestem otwarty zarówno na klasyki, jak i nowsze egzemplarze. Co byście polecili w tej półce? Czego unikać jak ognia? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi!
Bartixx88
Obserwowany

19 Cze 2026, 16:06

Klimat mamy jaki mamy i kabrio z miękkim dachem garażowane pod chmurką to piekielnie głupia opcja.

IMO hardtop to konieczność i zacząłbym chyba od c70. Minus taki, że mało jest benzyniakow na rynku
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volvo-c70-ID6I7igI.html?source=pl.tablica&session_olx=19ee01ba853xafa691e3&session_long_olx=19132abf2b8x4c0a8943
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev