Jakie Mondeo MK4

26 Maj 2020, 19:17

Witam,

Szukam Mondeo do 30k rocznik 2011-2013 w wersji Titanium. Będę musiał pójść na kompromis, bo chcąc mocniejszego diesla 2.2 200 KM z otomoto samochody mają przebieg ponad 250k. Jeżeli chodzi o 2.0 140 KM da się znaleźć przebieg dużo poniżej 200k w młodszych rocznikach.

Przykładowe samochody:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Najwygodniej bo na miejscu mógłbym kupić też tego:

Te skóry mnie jednak nie przekonują, trochę kiczowate na taki model? No ale rocznik 2013, mniej niż 200k przebiegu i na miejscu.

Jakie jest wasze zdanie? Te 80k kilometrów robi dużą różnicę? Auto z oferty powyżej miało niedawno wymieniany rozrząd więc raczej na plus.
ojcieca
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

26 Maj 2020, 19:36

ojcieca napisał(a): Te 80k kilometrów robi dużą różnicę?

Najpierw zweryfikuj czy to rzeczywiście jest te "80k" a nie np. 120 w drugą stronę :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Maj 2020, 19:40

Może te 269k to też naprawdę 400k.

Załóżmy, że przebiegi są prawdziwe.

Jest jeszcze ten krajowy z historią online ale rok starszy.

ojcieca
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

27 Maj 2020, 00:00

Trzymasz się tych cyferek jak na maturze z matematyki.
Zapewne mniej więcej za 80% tego stanu rzeczy odpowiada to, że boisz się dieslowych wymian. A co, jeśli ten z przebiegiem 150k jest jeszcze przed nimi, a ten z 270k ma nowe wtryski (po regeneracji) i dwumas? Już jesteś ładne kilka tysięcy do przodu. Inna sprawa, że ten z mniejszym przebiegiem może być bardziej zużyty, bo jeździł na krótszych trasach.

To oczywiście tylko przykłady, ale chciałem uświadomić Ci Twój nie do końca dobry tok rozumowania. Ja bym się zainteresował bliżej tym ostatnim (choć trochę tani), drugim z pierwszego postu. Zresztą tego na toffi skórach też nie zaszkodzi obejrzeć, skoro masz na miejscu.

P.S 30k na auto tej klasy z dieslem 270k to normalny przebieg, więc tylko wypada się cieszyć, że to nie kolejne perełki ze skręconym budzikiem na 150 "rosą nie skropione, wiaterkiem nie muśnięte" :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Maj 2020, 13:15

Zwykle nie ufam samochodom o niskim przebiegu. Nauczyłem się na podstawie własnego błędu i teraz zawsze sprawdzam samochody o podejrzanym przebiegu za pomocą witryn sprawdzających vin, takich jak carvertical.
Estegruzo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 09 2014
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A6 C6
Silnik: 3.0 TDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ALASKAN pick-up
    Po wprowadzeniu do sprzedaży w 2015 roku Renault Duster Oroch, pick-upa o ładowności pół tony, Renault przedstawia model ALASKAN, jednotonowego pick-upa o nadzwyczajnym designie. Solidny i wygodny, jest on doskonale ...